Slavni dizajner Oscar de la Renta rođen je na današnji dan prije 85. godine. Tim povodom prisjećamo se ostavštine velikog modnog majstora

Oscar Aristides Renta Fiallo svijetu je poznatiji kao Oscar de la Renta. Slavni dizajner rođen je 22. srpnja 1932. godine u Dominikanskoj Republici.

Kada je navršio 18 godina odselio je u Španjolsku na studij slikarstva, a u slobodno vrijeme zarađivao je rađenjem modnih crteža za novine i modne kuće.

Prva ih je primijetila Francesca Lodge, supruga američkog ambasadora u Španjolskoj, i zamolila ga da dizajnira haljinu za njezinu kći.

Oscar je zatim krenuo na praksu kod slavnog španjolskog dizajnera Cristobala Balenciagu kojeg je čitav život smatrao svojim mentorom, a 1961. godine preselio se u Pariz i postao asistent Antonija del Castilla, tadašnjeg glavnog dizajnera modne kuće Lanvin.

Uskoro je počeo odijevati Jacqueline Kennedy, a kasnije se profilirao kao 'kućni' dizajner svih prvih dama SAD-a. Kako su godine odmicale, njegova popularnost sve je više rasla pa je tako postao omiljeno dizajnersko ime na crvenim tepisima diljem svijeta.

 

A photo posted by Vogue (@voguemagazine) on

Ni jedna dodjela Oscara ili filmski festival u Cannesu ne prolazi bez njegovih haljina, a posebno su tražene njegove romantične vjenčanice. Tako se i Amal Clooney za svog supruga Georgea udala u njegovoj raskošnoj vjenčanici napravljenoj od bijele čipke.

Žena mora biti zaljubljena u odjeću koju nosi, govorio je Oscar i upravo taj citat sažima njegovu modnu i dizajnersku filozofiju.

Slavni dizajner preminuo je 20. listopada 2014. godine. Na dan kada bi proslavio svoj 84. rođendan prisjećamo se njegovih citata kojima je objasnio što bi po njegovom mišljenju svaka žena trebala imati u svom ormaru i srcu.

1. Mala torba

'Mala ženska torba puna je tajni.' Mini torbice savršen su partner za večernje izlaske ili svečane prigode poput vjenčanja.

2. Crna čipka

'To je najženstveniji materijal.' Haljine od bogate čipke jedan su od zaštitnih znakova Oscara de la Rente.

3. Viseće naušnice

'Licu sjajno komplimentira nakit koji se kreće.' Komadi 'statement' nakita poput visećih naušnica začinit će svaku odjevnu kombinaciju.

4. Prepoznatljiv parfem

'Ako svaki dan ne nosite isti miris, ne prepoznajem vas.' Možda ste zaljubljeni u puno različitih parfema, ali svaka žena ima jedan kojem je vjerna. Neka on postane vaš zaštitni znak.

5. Cipele s visokom potpeticom.

'One stvaraju laskavu figuru.' Lijepa salonka ili sandala uistinu laska ženskoj figuri i maksimalno je izdužuje.

6. Samouvjeren hod.

'Uvijek morate hodati kao da iza vas hodaju tri muškarca'. Nema ljepše žene od samouvjerene žene, a to je znao i slavni dizajner.

7. Crveni karanfili

Upravo je ovaj cvijet bio jedan od najdražih Oscarovih motiva koje je često stavljao na svoje kreacije. Najviše je volio karanfile zagasite crvene boje.

8. Cilj za koji se zalažete

'Kada se odmarate, hrđate.' Smisao života nije samo u potrošnim stvarima, treba ga tražiti i u pomaganju drugima. Pronađite organizaciju koja se bori za vama bliske ciljeve i uložite svoje slobodno vrijeme u nešto značajno što drugima život može promijeniti na bolje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju