Boli vas glava, zub, zglobovi, mišići? Olakšanje od svih tih boli mnogi će prvo potražiti u tabletama, ali i hrana koju svakodnevno koristimo u vlastitoj kuhinji može djelovati poput prirodnog, a time i puno zdravijeg analgetika. Doznajte kojih je to osam super namirnica snažnog ljekovitog djelovanja.

1. Kurkuma
Poznat i kao indijski šafran, kurkuma pomaže u borbi protiv raznih vrsta upale, kronične boli, bolnih leđa i mišića, zubobolje, artritisa, uspješno obnavlja tkiva te je odličan za detoksikaciju kao i za poboljšanje ukupnog zdravlja. Možete ga dodati raznim jelima, ali i čaju, smoohtiju i sokovima. Najbolje ga je kombinirati uz crni papar jer je indijski šafran tada najunčikovitiji.

2. Đumbir

Ova iznimno ljekovita biljka pomoći će vam ublažiti kroničnu bol u zglobovima te artritis. Đumbir možete dodati čaju, jelima pripremljenima u woku, juhama, desertima i smoothijima. Neki ljudi su vrlo osjetljivi na đumbir pa ga stoga postepeno dodavajte prehrani.

3. Čili papričice
Za blagotvorno djelovanje čili papričica zaslužan je glavni sastojak kapsaicin koji oslabljuje signale da vas nešto boli koje tijelo šalje u mozak. Uspješno liječi bol u zglobovima, fibromialgiju, kožni osip, migrene i glavobolje. Možete li podnijeti okus, stavite tri žličice kajenskog papra u čašu vode i popijte za trenutno olakšanje.

Za blagotvorno djelovanje čili papričica zaslužan je glavni sastojak kapsaicin koji oslabljuje signale da vas nešto boli koje tijelo šalje u mozak

4. Češnjak
Zubobolja, upala uha i artritična bol uspješno se liječe češnjakom. Napravite vlastito ulje od češnjaka: tri usitnjena češnja češnjaka dodajte u pola šalice maslinovog ulja i pustite da vrije na laganoj vatri dvije minute. Procijedite i ostavite da odstoji u hladnjaku do dva tjedna.

Tako pripremljeno ulje zagrijte i nježno utrljajte u bolne zglobove ili mišiće. Imate li upalu uha, nakapajte dvije kapi toplog ulja. Boli li vas zub napravite smjesu od zdrobljenog češnja češnjaka i prstohvata soli i nanesite na zub.

5. Klinčić
Zubobolju, kao i bolne desne, snažno svladava i klinčić. Najbolje ga je žvakati pri čemu će klinčić ispuštati svoj moćni sastojak s analgetskim djelovanjem, eugenol. Ne možete li podnijeti njegov oštar okus, napravite jaki čaj od klinčića.

6. Trešnje

Možda najukusniji analgetik pomaže kod artritisa, kostobolje i kroničnih glavobolja. Za protuupalno i analgetsko djelovanje trešnji zaslužan je antioksidans antocijanin kojim obiluje ovo sočno voće. Antocijanin eliminira enzime koji uzrokuju upalu tkiva i bol.

7. Jabučni ocat
Patite li od žgaravice pomiješajte jednu žlicu jabučnog octa u čaši vode i popijte prije jela ili polagano pijuckajte nakon obroka kako biste izbjegli žgaravicu. Jabučni ocat pomaže u boljem izgaranju masnoća i bjelančevina koje uzrokuju neugodan osjećaj žarenja u predjelu trbuha.

8. Borovnice
Najbolji su prirodni lijek za liječenje i prevenciju infekcije mokraćnih putova. Pune su tanina, prirodnog organskog spoja koji efikasno ubija bakteriju koja uzrokuje upalu mokraćnih putova.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju