Dobrobiti odlaska u saunu su mnogobrojni. Osim što je odličan način na koji možete provesti ugodno vrijeme, ujedno je i efikasan način brige o vašem zdravlju

1. Izvlači toksine van iz organizma
Znojenje je jedan od načina na koji se tijelo rješava toksina koje smo unijeli na različite načine. Sauna čini upravo to, izvlači toksine iz našeg tijela i to je najjednostavniji način čišćenja organizm. 

2. Pomaže u gubitku kilograma
Odlazak u saunu odličan je način na koji možemo izgubiti suvišne kilograme, uz minimalan trud. Svega 20-ak minuta u sauni u kojoj je temperatura oko 70 stupnjeva, tijelo će izgubiti preko 500 kalorija. Metabolizam se ubrzava kao i kod pojačanog fizičkoga napora i odličan je način ako želimo tijelo dovesti u red.

3. Jača imunitet
Još jedna prednost odlaska u saunu je jačanje imuniteta. Ključni dio imunološkog sistema su bijele krvne ćelije ili limfociti, a sauna povećava njihov broj. Redovni korisnici saune imaju veću razinu limfocita i samim time jači imunitet.

4. Omogućuje socijalnu interakciju
Ovo se ne odnosi na korisnike koji odlaze u male i privatne saune. No,  odlazak u neki wellness centar koji ima veliku saunu omogućuje druženje s drugim ljudima, prijateljima ili rodbinom.

5. Povećava izdržljivosti u sportskim aktivnostima
Naše tijelo ima određenu razinu otpornosti na visoke temperature, a redovita upotreba saune dodatno povećava tu sposobnost. Na taj način povećavamo izdržljivost u fizičkim aktivnostima.

6. Odlična je za kosu
Na tjemenu imamo posebne žlijezde lojnice koje pomažu da naša kosa ne bude previše suha, no zbog pretjeranog tretiranja kose žene mogu imati suhu kosu kojoj treba vlažnost kako bi joj se poboljšala elastičnost.

Vrijeme provedeno u sauni pojačava rad tih žlijezda i pružaju našoj koži potrebnu elastičnost.

7. Ubrzava oporavak nakon vježbanja
U današnje vrijeme dosta teretana nudi i mogućnost odlaska u saunu. Naime, sauna je efektivan način na koji se možemo oporaviti od vježbanja. Mišići se brže opuštaju i oporavljaju nego što bi inače.

8. Pomlađuje kožu
Odlazak u saunu odličan je način na koji možemo vježbati kožu. Kako starimo, naša koža postaje manje elastična, a samo nekoliko odlazaka u saunu će poboljšati rad našega krvotoka, odnosno poboljšati cirkulacija, raširiti pore i uklonit mrtve stanice kože.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju