Jeste li se ikada ulovili kako izgovarate rečenicu: "Ispravi me ako griješim, ali…" Margie Warrell, autorica, motivacijska govornica i aktivistica za prava žena smatra kako je krajnje vrijeme da se riješite te navike.

Warrell kaže kako žene na radnom mjestu (ali i u ostalim klasičnim životnim situacijama) često potkopavaju vlastitu moć korištenjem krivih rečeničnih konstrukcija. Riječi koje izgovaramo ostavljaju velik dojam na sugovornike i utječu na to kako će nas oni promatrati, a kada je u pitanju radno mjesto – utječu i na naš uspjeh.

Najčešće (ne)namjerno koristimo riječi ili konstrukcije kojima umanjujemo svoju inteligenciju, moć i prisustvo. Unaprijed se ispričavamo zbog zauzimanja stava s kojime se većina ne slaže ili svoj uspjeh pripisujemo sreći, a ne znanju i iskustvu.

Voljela bih vidjeti više neizmjerno talentiranih, pametnih i sposobnih žena kako prihvaćaju svoju vlastitu vrijednost i izražavaju se s dozom samouvjerenosti koju puno češće viđam kod muškaraca, kazale je Warrell za Forbes.

Doprinos žena u radnoj okolini uistinu je vrijedan. Istraživanje magazina Harvard Business Review u vlasništvu sveučilišta Harvard pokazalo je da kolektivni kvocijent inteligencije u poslovnoj grupi raste kad su žene dio tima.

Najčešće (ne)namjerno koristimo riječi ili konstrukcije kojima umanjujemo svoju inteligenciju, moć i prisustvo. Unaprijed se ispričavamo zbog zauzimanja stava s kojima se većina ne slaže ili svoj uspjeh pripisujemo sreći, a ne znanju i iskustvu.


Unatoč tome, one će i dalje sumnjati u vlastitu vrijednost i suzdržavati se izražavanja vlastitog mišljenja.

Doktorica Judith Baxter u svojoj knjizi pod nazivom Jezik ženskog vodstva kaže da se žene četiri puta više upuštaju u takozvani diskurs duplog glasa. Koristimo ga kada pretpostavljamo da će netko negativno reagirati na ono što želimo reći. Ispravi me ako griješim, znam da nisam stručnjak za to i ovo je samo moje mišljenje neki su od primjera rečeničnih konstrukcija koje spadaju u diskurs duplog glasa.

Warrell savjetuje da negativne rečenične konstrukcije zamijenimo novima, koje će nam pomoći u tome da nas sugovornik shvati ozbiljno. Prve su pasivne i neprecizne te tako limitiraju naš utjecaj na sugovornika, a druge su pozitivne, deklarativne i stavljaju nas u zapovjedni položaj, zbog čega će sugovornik dobiti želju da nas sasluša.

1. Mislim da to mogu > Znam da to mogu

2. Ne znam kako to napraviti > Učim kako to napraviti

3. Pokušat ću to > Napravit ću to

4. Nervozna sam > Uzbuđena sam

5. Nadam se da to mogu > Uvjerena sam da to mogu

6. Uistinu je teško > To je velik izazov

7. Jesi li možda u mogućnosti napraviti to za mene > Molim te, napravi to za mene

8. Nisam dobra u tome > Naučit ću kako to napraviti

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju