Puno je razloga zbog kojih je sjajno biti u dugoj vezi ili braku. Istraživanja su dokazala da su ljudi koji dijele život s voljenom osobom boljeg zdravlja i općenito zadovoljniji. No nerijetko se dogodi da ljubavna iskra s godinama počne tinjati i da se partneri udalje jedno od drugog. No to nikako ne znači da biste se trebali razići. Postoje načini na koje možete ponovno probuditi strasti i iznova se zaljubiti u voljenu osobu

1. Više se dodirujte
Razmislite o tome koliko često na dnevnoj bazi imate fizički kontakt s partnerom. Prema istraživanju zagrljaj kod bračnih parova u prosjeku traje tri sekunde. Produžite zagrljaj na 20 sekundi i biokemija u vašem mozgu počet će se mijenjati te ćete se iznova početi zbližavati s partnerom.

Ujutro prije odlaska na posao i navečer prije spavanje grlite se i ljubite s partnerom 30 sekundi i ponovno ćete se povezati

2. Spavajte bliže jedno drugome
Isti 'nalet' kemikalija u mozgu zbog kojih se osjećamo zaljubljeno dolazi i tijekom fizičkog kontakta u krevetu, i to ne samo za seksa. Iskru zaljubljenosti možete iznova zapaliti i spavate li bliže partneru, bilo da se dodirujete cijelim tijelom ili tek nožnim prstima.

3. Recite 'hvala'
Kada upadnete u rutinu i navike, sve one svakodnevne lijepe sitnice koje partner radi za vas, i vi za njega, možete početi uzimati zdravo za gotovo. Iskazivanje zahvalnosti važno je za održavanje iskre. Probajte svaki dan naći tri stvari na kojima ćete zahvaliti partneru. Želite li dodatan začin ubacite mu u džep ili aktovku romantičnu poruku zahvale.

4. Ljubite se više u usta
Traje li poljubac 30 sekundi vaše tijelo preplavit će topli, omamljujući osjećaj koji zahvaljujemo hormonu oksitocinu. Ujutro prije odlaska na posao i navečer prije spavanje grlite se i ljubite s partnerom 30 sekundi i ponovno ćete se povezati.

5. Komplimentirajte jedno drugo
Osobe koje su u dugim vezama često se počnu fokusirati na negativno što rezultira s puno prigovaranja, povreda osjećaja i nezadovoljstva na obje strane. Prisjetite se zbog čega ste se zaljubili jedno u drugo i zbog čega ste upravo s tom osobom, bilo da je riječ o fizičkim, umnim ili emotivnim karakteristikama, te komplimentirajte jedno drugo na njima.

6. Uključite faktor iznenađenja
Nešto novo, iznenađujuće i uzbuđujuće djelovat će kao svježa doza adrenalina u vezi. Otiđite na neplanirano vikend putovanje, večerajte u novom restoranu ili samo naručite jelo koje još niste probali u restoranu u koji i inače idete – sve s elementom iznenađenja je dobrodošlo.

7. Izađite na spoj u četvero
Promatranje voljene osobe u interakciji s prijateljima može vam pomoći da se prisjetite zbog čega je volite, a vezi će pridonijeti i ako pohvalite jedno drugo pred prijateljima.

8. Flertujte

U svakoj dugoj vezi isprepliću se dvije osnovne potrebe: žudnja za osjećajem sigurnosti i žudnja za uzbuđenjem i nečim novim. One se mogu zadovoljiti flertujući s partnerom kao da ste se tek upoznali. To može uključivati i slanje 'zločestog' SMS-a suprugu, ali i bilo kakva senzualna, zabavna gesta.

9. Vježbajte skupa
Zajednički rad na fizičkoj formi i liniji može povećati fizičku privlačnost, ali i emocionalnu povezanost među partnerima. Bilo kakva zajednička fizička aktivnost pomoći će vam da se ponovno zbližite s partnerom, budete zadovoljniji u vezi i zaljubljeni kao prvog dana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju