Serena Williams jedna je od najboljih sportašica svih vremena. Od male djevojčice čiji roditelji nisu imali novca da njoj i sestri plate sate tenisa do ikone koja je promijenila tenis, Serena nas ne prestaje oduševljavati. Prkosi predrasudama i kritikama te se s pravom može reći da je uzor svim ženama.

Evo u kojim nam je situacijama to pokazala žena koja danas puni 37 godina.

1. Svojim teniskima rezultatima ispisala je povijest
Serena je u sportu već dvadesetak godina i u tom je vremenu ostvarila sjajne rezultate. Iako je imala i manje uspješnih sezona, ona je jedna od tek tri žene na svijetu koje su na Olimpijskim igrama odnijele pobjedu i pojedinačno i u parovima. Osim toga, osvojila je više od dvadeset Grand Slam turnira, što nije pošlo za rukom nijednom muškom igraču, samo njezinoj kolegici Steffi Graf.

2. Ne daje da joj godine utječu na karijeru
Unatoč tome što je sportska karijera relativno kratkog vijeka, bez obzira na sport kojim se bavili, Serena i u svojoj 37. godini ne odustaje. Nipošto ne namjerava dopustiti da je ageizam dohvati. Lista njezinih postignuća zaista je impresivna, no još je impresivnije što na teniskom terenu dominira gotovo dvadesetak godina, čime pokazuje da samo trud i neprestani rad vode do najboljih rezultata.

Osvojila je više Grand Slam turnira nego ijedan muškarac u povijesti.

3. Vratila se tenisu svega šest mjeseci nakon porođaja
Svaka žena ima pravo donijeti odluku o tome hoće li se vratiti na posao nakon dva, tri, šest mjeseci ili pak godinu dana nakon poroda. Većinu financijska situacija natjera na povratak na posao, no kod Serene to zasigurno nije slučaj. Čak kada je i bila trudna tri mjeseca, Serena je još uvijek igrala. I pobjeđivala.

Ona već od prvog dana svojoj kćeri želi biti najbolji mogući uzor, a povratak u sam vrh u tako kratkom periodu izazivao je mnoge podignute obrve. Međutim, poznato je da se one žene koje se godinama bave sportom, bilo profesionalno ili amaterski, mnogo lakše vraćaju u formu nakon porođaja, pa čak i mnogo lakše podnose sam porođaj.

4. Prkosi kritičarima svog izgleda
Serena je oduvijek bila kritizirana na račun svog izgleda. Naime, sa svojih 175 cm i 70-ak kilograma te impresivnom mišićnom masom vrlo lako upada u oči. No dežurni kritičari iskritizirali su sve od njezinih kilograma do „muškog izgleda“. Iako ju je to zasigurno pogađalo na samim počecima karijere, danas zna da je lijepa upravo takva kakva jest, a to nastoji poticati i kod svih drugih žena. Nebrojeno je puta javno govorila o stvaranju pozitivne slike o našem tijelu i tako utjecala na tisuće žena.

Serena Williams druga je Afroamerikanka u povijesti koja je osvojila US Open Serena Williams druga je Afroamerikanka u povijesti koja je osvojila US Open (Foto: AFP)

5. Ne srami se svoje rase
Ništa manje kritizirana nije bila ni zbog svoje rase. Kada je pak osvojila US Open 1999. godine, postala je druga Afroamerikanka koja je to ikada postigla, više od četrdeset godina nakon što je prva s takvim rezultatom bila Althea Gibson 1956.

To joj je dalo glas da govori o tome kako je to biti žena u sportu koji je prvotno bio namijenjen bogatim ljudima bijele rase. Upravo se zato na nju ugledaju stotine tisuće djevojčica, prije svega Afroamerikanki.

6. U tenis uvodi svoj modni izričaj
Serenin izgled na teniskom terenu odudara od klasičnih bijelih suknjica. Ona pokazuje hrabrost kao nitko drugi u svijetu tenisa. Svojim odabirima šarenih boja tijekom meča izražava i svoju osobnost, a kako se takva odjeća teško nalazi na policama trgovina, pokrenula je i svoju liniju odjeće. No dakako da je i u vezi s tim bilo kritika.

Svojom prisutnošću na terenu i drušrvenim mrežama nastoji utjecati na stvaranje pozitivne slike o tijelu kod djevojčica i žena.

Kada je u kolovozu na Roland Garrosu u meču protiv Kristine Pliškove odjenula crni kombinezon koji je ocrtavao sve linije njezina tijela, bilo joj je rečeno da krši sva pravila odijevanja. Iako je bila pokrivena praktički od glave do pete te je zbog navodno loše cirkulacije primorana nositi hlače kako bi mogla neometano igrati.

No, kako je i za nju rekao Nike, može se maknuti superjunakinju iz kostima, ali joj se nikada ne mogu oduzeti njezine supermoći.

7. Bori se za sebe
Prije nekoliko je dana svijet obišla vijest o sukobu teniskog suca i Serene. Naime, sudac ju je opomenuo jer je navodno tijekom samog meča na US Openu primala upute od svog trenera. Serena se zatim sukobila sa sucem, nazvala ga lašcem i tražila da joj se ispriča.

I dok je jedni osuđuju, drugi je podržavaju. Svaka priča ima svoje dvije strane, no većina sportskih stručnjaka slaže se s time da ju je sudac prvo morao upozoriti, kao što je to i inače praksa u bilo kojem sportu, a tek je potom kazniti u slučaju da se takvo što ponovi.

Serena Williams prošle je godine u rujnu rodila kćerkicu Alexis Olimpiju Serena Williams prošle je godine u rujnu rodila kćerkicu Alexis Olimpiju (Foto: Profimedia)

Zato ga je Serena optužila za seksizam. Bez obzira na to kako je pala u očima dijela javnosti, trebamo se zapitati bi li zaista sudac napravio jednak potez da je pred njime bio neki od ponajboljih muških igrača.

8. Podržava kolegice čak i kada gubi
Upravo je na tom spomenutom meču Serena posljednji put priznala i postignuće svoje kolegice. Iako nije nepoznanica da se uvijek bori za prava žena, taj put je pokazala i da zna gubiti kao prava profesionalka. Naime, nakon što je dvadesetogodišnja Naomi Osaka odnijela pobjedu, publika ju je izviždala.

Unatoč netom proživljenom incidentu sa sucem, Serena je stala u obranu kolegice i rekla:

Vrlo je dobro igrala. To joj je prvi osvojeni Grand Slam naslov. Zato učinimo ovaj trenutak najboljim mogućim za nju. Priznajmo zasluge tamo gdje su itekako vidljive. Nemojmo zviždati. Čestitajmo Naomi, rekla je Serena okupljenima.

Samo šest mjeseci nakon poroda vratila se dominaciji na terenu.

9. Svim silama nastoji uvesti jednake plaće za žene i muškarce
Serenu prati gotovo 10 milijuna ljudi na Instagramu, a ona tu platformu nastoji iskoristiti i za govor o nejednakosti plaća žena i muškaraca.

Kada uzmemo u obzir da smo duboko zagazili u 21. stoljeće, nejednake plaće žena i muškaraca za potpuno jednak posao čine se sulude. No te su razlike itekako prisutne, a Serena nastoji poticati što više tvrtki diljem svijeta da ukinu takvu praksu, kao i utjecati na mijenjanje zakona.

Zar ću zaista morati svojoj kćeri objašnjavati da njezin brat zarađuje više od nje samo zato jer je muškarac? Da se, primjerice, oboje od djetinjstva bave sportom, ulažu jednaku količinu vremena i truda, a potom on zarađuje više samo zato što je muškarac? rekla je Serena za Glamour dok de i dalje nastavlja boriti.

Zbog crnog kostima Serena Williams bila je optužena da krši pravila odijevanja na teniskom terenu Zbog crnog kostima Serena Williams bila je optužena da krši pravila odijevanja na teniskom terenu (Foto: AFP)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju