Čokolada je mnogima najdraža poslastica kojoj je doista teško odoljeti. Ova slatka napast često se nepravedno povezuje s viškom kilograma, no s obzirom na bogatu tržišnu ponudu neke verzije ipak nisu prijatelj naše linije. Želite li biti sigurni da je čokolada koju jedete najbolja za vas doznajte koja verzija je najzdravija

Povijest čokolade vrlo je bogata i zanimljiva. I dok se u prošlosti konzumirala kao gorki napitak, danas je čokolada najpopularnija slastica na svijetu. Iako je često povezuju sa viškom kilograma, ova smeđa napast zapravo sadrži brojna pozitivna svojstva za naš um i tijelo.

Prepuna je minerala kao što su kalij, magnezij, kalcij, fosfor, natrij i željezo, ali i sastojke poput triptofana koji potiče proizvodnju serotonina te endrofina - hormona ugode i sreće. Ona može biti i vrlo snažan antioksidans zahvaljujući flavanoidima u kakau koji smanjuju rizik od bolesti krvožilnog sustava.

Želite li biti sigurni da grickate najzdraviju verziju čokolade odaberite onu koja sadrži što veći postotak kakaa

Mliječna čokolada
Sadrži oko 12 grama kakaa i 48 grama šećera te oko 18 grama kako maslaca. Ova verzija vrlo je ugodnog okusa, ali zbog količine šećera koju sadrži trebalo bi je dozirati.

Tamna čokolada
Ova čokolada je gorkastog okusa, a sve zahvaljujući velikoj količini kakaa. Ona sadrži oko 4 grama kakao maslaca te 30 do 48 grama šećera. Želite li biti sigurni da grickate najzdraviju verziju čokolade odaberite onu koja sadrži što veći postotak kakaa (od 50 do 80 posto).

Čokolada s punjenjem
Riječ je najčešće o mliječnj čokoladi obogaćenoj ukusnim punjenjem poput nugata, karamele ili voćnih krema. Ovakva čokolada mazi naše nepce i može zadovoljiti svačiji ukus no prepuna je šećera i umjetnih sastojaka zbog čega nije prijatelj vašeg tijela.

Čokolada sa sušenim voćem
Ovaj tip slastice najčešće dolazi u obliku mliječne čokolade obogaćene grožđicama, šljivama ili sušenim marelicama. Iako je suho voće vrlo zdravo te idealno za utažiti glad, ono sadrži velike količine šećera pa u kombinaciji sa slatkom čokoladom postaje prava šećerna bomba. Volite li suho voće, neka ono bude kombinirano s tamnom čokoladom.

Čokolada s orašastim plodovima
Ova čokolada jedna je od najomiljenijih, a opisuje ju bogat okus zahvaljujući lješnjacima, bademima, orasima ili kikirikiju. Verzija s tamnom čokoladom izvrstan je zalogajčić između obroka jer će ubiti glad, pružiti vam slatko zadovoljstvo, a vašem tijelu dobre sastojke.

Bijela čokolada
Iako je tako nazivamo, ova poslastica zapravo uopće nije čokolada. Sadrži oko 48 grama šećera, 26 grama mlijeka u prahu i 28 grama kakao maslaca. S obzirom da ne sadrži najvažniji i najzdraviji sastojak – kakao, ako volite običnu čokoladu radije joj prepustite mjesto.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju