Svaki lošinjski brod, kad bi isplovio iz luke na daleko putovanje, pristao bi u jednoj od najljepših lošinjskih uvala...

Riječ je o uvali Čikat kod crkvice Annunziata gdje bi se posada iskrcala te u crkvici s obiteljima izmolila krunicu prije rastanka.

Kao simbol tradicije, ljubavi i vjernosti pomoraca i njihovih supruga, kreirana je umjetnička skulptura „Addio“.

Brončana skulptura visoka 178 centimetara svoje mjesto pronašla je na istom mjestu na kojem su godinama u prošlosti lošinjske supruge pozdravljale svoje pomorce, a izradila ju je akademska kiparica Zvonimira Obad.

Posvećena je Mariji Stuparić, ženi kapetana Aldebranda Petrine koja ga je mašući pozdravljala dok je plovio u daljinu.

Addio skulptura posvećena ženama pomoraca Posvećena je Mariji Stuparić, ženi kapetana Aldebranda Petrine koja ga je mašući rupcem pozdravljala dok je plovio u daljinu (Foto: Sandro Tariba)

Addio, moj ljubljeni!govorila je u vjetar i mahala bijelim facolićem (rupcem) jedrenjaku koji je nestajao na horizontu. Potom bi se vratila u crkvicu Navještenja Marijina da se još jednom pomoli za njegov sretan povratak.

Želja nam je bila na atraktivan, moderan i pomalo apstraktni način odati počast svi ženama pomoraca koje su ih ispraćale i čekale njihov povratak. Zadržana je forma klasične skulpture, uz siluetu vešte, izvedba je prozračnija i jedinstvena. Skulptura je u naravnoj veličini, na stražnjoj strani je motiv koji se inače nalazio na bendicama lošinjskih žena, a koji se može vidjeti kod nas u stalnom postavu, objasnila je ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić.

Crikvenica, Lošinj, Rab... 25 najljepših fotografija bugenvilija koje rastu na našem moru Prekrasna bugenvilija na našem moru Najljepše fotografije bugenvilija naših čitateljica - 17 Najljepše fotografije bugenvilija naših čitateljica - 22 +22 Najljepše fotografije bugenvilija naših čitateljica - 18

Akademska kiparica i autorica skulpture, Zvonimira Obad objasnila je kako se radi o likovnoj interpretaciji skulpture. Zapravo se radi o formi žene u nošnji koja se slojevito gubi u prostoru, a koju "odnosi vjetar".

Slika nije dostupna Neka bude ljubav! Najpoznatija djela umjetnosti inspirirana poljupcem

Ideja dolazi od simbola tradicije koja pada u zaborav, a sve u svrhu zadržavanja prohujalog vremena te obnavljanja osjećaja pripadnosti sredini. Skulptura „Addio“ simbol je ljubavi i vjernosti, rekla je autorica Obad.

Addio skulptura posvećena ženama pomoraca Kao simbol tradicije, ljubavi i vjernosti pomoraca i njihovih supruga, kreirana je umjetnička skulptura „Addio“. (Foto: Sandro Tariba)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju