Tijekom povijesti umjetnosti slikari, kipari, književnici i fotografi koristili su svoju maštu kako bi poljubac unijeli u umjetnost. Upravo su zato mnoga djela koja danas slavimo inspirirana poljupcem.

Poljubac je u umjetnosti definiran kao simbol života, obnovljene ljubavi, početka erotike ili intimnosti. Smatra se najintimnijim činom koji dvije osobe mogu dijeliti, a kao takvog mnogi su ga umjetnici koristiti i kao metaforu za izražavanje vlastitih poruka.

U nastavku donosimo sedam djela umjetnosti koja su izazvala najveću pažnju svojim prikazom poljupca. Dakako, ovo je samo djelić onoga što umjetnost nudi.

1. Gustav Klimt: Poljubac
Za mnoge je slika Poljubac koju je stvorio Gustave Klimt ikonska slika 'umjetnosti poljubaca'. Smatra se da predstavlja samog umjetnika u erotskom zagrljaju s njegovom ljubavnicom Emilie Flöge, a postala je jedno od Klimtovih omiljenih i najslavnijih djela.

Zbog velike količine zlatne boje koja se koristila za stvaranje slike, slika je često povezana s vjerskim slikama ikona. Mnogi kritičari sugeriraju da je Klimt zapravo pokušao stvoriti modernu ikonu, nešto što bi nadišlo njega i njegov život te predstavljalo ideju da nas poljubac vodi u neko drugo stanje bivanja. I čini se da je u tome uspio.

2. Roy Lichtenstein: Poljubac V.
Pod utjecajem umjetnika koji su eksperimentirali s umjetničkim djelima koja se temelje na svakodnevnom životu, Lichtenstein je započeo svoju karijeru prikazujući poluapstraktne prizore starog Zapada, ali se ubrzo prebacio na proizvodnju grafika i slika koje oživljavaju svijet stripa i reklama.

Djevojka s bisernom naušnicom Djevojka s bisernom naušnicom: Tajanstvena slika koju nazivaju i nizozemskom Mona Lisom

Slika nije dostupna Znate li ih? Pet zanimljivih odgovora o umjetnosti za milijun kuna

Proslavljen kao jedan od najutjecajnijih umjetnika pop-arta, Lichtenstein je često stvarao umjetnička djela za koja nam se čini kao da su dio stripa. Tako izgleda i njegova slika Poljubc V. (Kiss V), čije se replike danas nalaze u mnogim domovima ljubitelja stripa. Prikazuje scenu sastanka zapečaćenu suzama i poljupcem te time ostavlja vrlo snažan dojam.

3. Auguste Rodin: Poljubac
Umjetnik poznat po mramornim skulpturama utjelovio je i čin poljupca te time šokirao tadašnju javnost. Naime, izrazito realistična senzualnost muškarca i žene u činu poljupca šokirala je tadašnju javnost, no to njega nije ni najmanje omelo. On se trudio da njegove skulpture izražavaju emociju svim dijelovima tijela i to mu je itekako uspjelo.

Zagrljeni par prvotno je bio dio grupe reljefa na Rodinovu monumentalnu djelu Vrata pakla, a kasnije je zamijenjen drugim parom. Danas se promatra kao samostalna skulptura koja intrigira ljubitelje umjetnosti diljem svijeta.

4. Rene Magritte: Ljubavnici (The Lovers)
Smatrano jednim od najtajanstvenijih remek-djela nadrealističkog slikarstva, slika Renea Magrittea naziva Ljubavnici namjerno je otvorena za razne interpretacije.

Predstavljajući dvije figure s licima prekrivenim bijelom krpom, koje ne ostvaruju istinsku komunikaciju, nameće se pitanje je li na slici prikazana uskraćena ljubav. Bijelo platno, naime, zauvijek razdvaja figure i kao takvo stvara atmosferu tajanstvenosti koja je proslavila sliku.

5. Marc Chagall: Godišnjica (L'anniversaire)
Naslikana po povratku u Rusiju kako bi zaprosio i oženio svoju ljubav Bellu, slika Marca Chagalla ilustrira silu ljubavi. Dvije figure, predstavljene kako bezbrižno plutaju u stanju romantičnog blaženstva, međusobno se slave.

Slika zrači istinskom snagom moćne, a opet mirne ljubavi, baš kako je to Chagall uvijek znao dočarati. Štoviše, poezija Chagallova vizualnog jezika smatra se jednom od najbogatijih u povijesti umjetnosti, a slikar se smatra jednim od najvažnijih slikara 20. stoljeća.

6. Henri de Toulouse-Lautrec: U krevetu – poljubac (Dans le lit)
Ime koje uvijek podsjeća na raskošni boemski svijet Pariza ime je slikara Henrija de Toulouse-Lautreca. Poznat kao slikar koji je dokumentirao pariški noćni život, Lautrec je bio proslavljen i kao dizajner najljepših plakata izrađenih tehnikom litografije. Njegova slika U krevetu: poljubac, prikazuje dvoje ljubavnika u zagrljaju.

Pretpostavlja se da su dvije figure zapravo dvije žene. Kao dio serije djela koja su se fokusirala na odnos dviju ženskih figura uhvaćenih u njihovoj intimi, Lautrec je izradio nekoliko slika te teme.

7. Jean-Leon Gerome: Pigmalion i Galatea
Slikar Jean-Leon Gerome 1890. godine napravio je sliku koja prikazuje likove iz Ovidijevih Metamorfoza, odnosno Pigmaliona koji stvara skulpturu Galateje. Skulptura je prikazana kao savršena ženska forma, a zahvaljujući snazi božice ljubavi Venere mramorna skulptura oživljava, pa na slici vidimo trenutak erotskog zagrljaja i trenutak prvog poljupca između kipara i njegova remek-djela.

Upravo zbog takve kombinacije nekoliko vidova umjetnosti (književnosti, kiparstva i slikarstva) slika se smatra jednom od najboljih u povijesti koje prikazuju snagu ljubavi i želje.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju