Biljna pića svojevrstan su odgovor za sve one koji imaju intoleranciju na laktozu, odnosno alergiju tipa 3 na mliječne proteine. Koriste ih i vegani i vegetarijanci koji žele smanjiti ili u potpunosti izbjeći unos hrane životinjskog podrijetla.

  Galerija Dobrobiti biljnih napitaka AdeZ biljni napitci Biljni napitak od soje +3 Biljni napitak od kokosa

NAPITAK ZA ŽIVOT 

Otkako je biljnih napitaka na tržištu, postoje i podijeljena mišljenja o nutritivnim svojstvima mlijeka. Ono što se dovodi u pitanje jest to je li ovaj životinjski proizvod dovoljno zdrav za čovjeka uzimajući u obzir činjenicu da je industrijski obrađen homogenizacijom i pasterizacijom, prilikom koje se uništavaju njegove hranjive komponente i enzimi.

Stoga su mnogi koji drže do zdrave prehrane mlijeko životinjskog podrijetla zamijenili onim biljnog podrijetla poput AdeZ-a. Njegovi korisnici širokog su spektra zanimanja, od vrhunskih sportaša do food blogera.

AdeZ biljni napitci AdeZ biljni napitci Foto: AdeZ

Proizvodi AdeZ-a kombinacija su badema, riže, soje i kokosa, vitamina i minerala, stevije (steviol glikozida) i različitih vrsta voća u voćnim varijantama koje stvaraju bogat, gust sok sjajnog okusa u kojemu možete uživati u bilo kojem dobu dana bez dodanih šećera (osim prirodnih šećera u sjemenkama i voću).

No koji od napitaka odabrati? Po čemu se razlikuju i koje su prednosti? Za vas smo napravili listu karakteristika svake žitarice kako biste za sebe mogli odabrati najbolje.

BILJNI NAPITAK OD RIŽE 

Biljni napitak od riže bogat je izvor lako probavljivih složenih ugljikohidrata, a ne sadrži ni gluten ni kolesterol. Ovo je napitak s najmanje alergena, stoga je idealan za sve koji su imalo intolerantni na namirnice. Biljni napitak ili mlijeko od riže po okusu je najsličnije majčinu, pa je omiljeno među najmlađima.

BILJNI NAPITAK OD BADEMA

Biljni napitak od badema niskokalorična je i zdrava alternativa za mlijeko životinjskog podrijetla. Većini ljudi okus ovog napitka sviđa se više nego sojino ili rižino mlijeko. U bademovu možete pronaći mnogo više vitamina i minerala nego u primjerice sojinu mlijeku.

BILJNI NAPIRAK OD SOJE 

Biljni napitak od soje sadrži najviše proteina od svih zamjena za mlijeko. Istraživanja pokazuju da izoflavoni (fitonutrienti koji se nalaze u sojinu zrnu i drugim mahunarkama) u sojinu mlijeku, kako ga popularno zovemo, smanjuju rast stanica raka, osim toga štite zdravlje, povoljno utječu na rad prostate, kosti i srca. Ovaj je napitak odličan izvor bjelančevina, ugljikohidrata i kvalitetnih masnoća.

Biljni napitak od soje Biljni napitak od soje Foto: Getty

BILJNI NAPITAK OD KOKOSA

Kao zamjena za kravlje, mnogi vegani i gastroblogeri, kao i poznati chefovi posežu za biljnim napitkom od kokosa te ga najčešće koriste za pripremu slastica, umaka i mesnih jela.

Također, ne sadrži laktozu pa ga vole i osobe s intolerancijom na mliječni šećer.

Biljni napitak od kokosa Biljni napitak od kokosa Foto: Getty

S obzirom na to da kokosovo mlijeko sadrži veliku veličinu vlakana, konzumacija ovog ukusnog napitka produlje osjećaj sitosti. No treba pripaziti s konzumacijom jer je kokos izuzetno bogat kalorijama. Kokosov orah poznat je po tome da je bogat mineralima, poglavito magnezijem, ali je siromašan vitaminima.

Okusa je mnogo, a na vama je da odaberete onaj koji vam najviše odgovara te uživate u odličnoj mješavini voća i sjemenki te minerala i vitamina.


 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju