Nekoć davno, početkom prošlog stoljeća, Ivana Brlić-Mažuranić sjedila je uz kamin svog doma u Slavonskom Brodu i promatrala vatru koja je raspirivala njezinu maštu...

Galerija Advent u Slavonskom Brodu - 4 Advent u Slavonskom Brodu - 2 Advent u Slavonskom Brodu - 3 +5 Advent u Slavonskom Brodu putovanje je nadahnuto pričama Ivane Brlić Mažuranić

Upravo tako nastalo je i jedno od najvećih djela hrvatske književnosti - Priče iz davnina.

Zbirka koja je prvi put objavljena 1916. godine postala je dijelom djetinjstva mnogih generacija, a Slavonski Brod pretočio ju je u jedinstveno putovanje posvetivši najljepše doba godine upravo heroini domaće književnosti i bogatom opusu koji nam je ostavila u nasljeđe.

Bajkoviti Advent iz davnina u Slavonskom Brodu svoju priču priča na sedam lokacija, koje, svaka na svoj način, tematiziraju popularne poruke Šume Striborove isprepletene porukama došašća.

Na ovo posebno adventsko putovanje polazi se ispred Kuće Brlić, na trgu koji nosi Ivanino ime. Na tom mjestu, nazvanom Ognjište, nalazi se poznati kamin.

Upravo vatra iz kamina, iz kojih su iskakali Domaći, inspirirala je Ivanu da napiše Šumu Striborovu.

Advent u Slavonskom Brodu - 5 Advent u Slavonskom Brodu putovanje je nadahnuto pričama Ivane Brlić Mažuranić (Foto: PR)

Nakon ognjišta, koje simbolizira srce svakog doma, Advent iz davnina vodi do posebnog mjesta na ispred brončanoga kipa Ivane Brlić-Mažuranić, a nosi naziv Polje milosrđa. Ime je dobilo po njezinoj božićnoj priči koja nas, kroz lik djevojčice Draguše koja mrvicama hrani gladne ptičice, podsjeća na vrijednost dobrote i nesebičnosti.

Šuma začarana smještena je u parku koji vodi prema brodskoj Tvrđavi. Ona u središte stavlja bijelog jelena kao simbol dobrote, nevinosti i zahvalnosti te nas podsjeća što je uistinu važno u ovom svijetu blještavila i materijalnih bogatstava.

Šetajući se dalje Tvrđavom Brod, nailazimo na 12 vjeverica koje čine zanimljivo i živahno mjesto Vjeverice iz šume Striborove koje, kao oda djeci, podsjeća na trenutke igre i zajedništva.

Veliko klizalište predstavlja Jezero zamrznuto, a nakon klizanja put Adventa iz davnina ponovno vodi na Korzo, gdje je svoje mjesto pronašlo Selo srebrom ograđeno.

Tematizirajući dio Ivanine priče o baki koja umjesto mladosti i sreće ipak odabire svoje najmilije, to je mjesto simbol bezuvjetne majčine ljubavi i oprosta. A upravo s ljubavlju i završava to jedinstveno adventsko putovanje, uz poruke i jednu crvenu klupicu stvarajući mjesto koje se jednostavno zove Ljubav.

Advent u Slavonskom Brodu - 8 Advent u Slavonskom Brodu putovanje je nadahnuto pričama Ivane Brlić Mažuranić (Foto: PR)

Šetnja Adventom iz davnina upotpunjena je i interaktivnom aplikacijom virtualne i proširene stvarnosti u kojoj nas pripovjedačica Iva vodi cijelim ovim putem. Posjetitelji će, pomoću aplikacije, moći otkriti brojne božićne motive, ali i likove Domaćih i Malika Tintilinića koje je osmislio akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović, autor prve ilustrirane Priče iz davnina u nakladi Galerije umjetnina Grada Slavonskoga Broda. Aplikacija se može preuzeti putem QR koda na svakoj od navedenih lokacija.

Osim što će Brođane i njihove goste povesti na jedno nezaboravno adventsko putovanje, brodski trgovi i ulice bit će osvijetljeni posebnim božićnim ukrasima, a svoj veliki doprinos adventskoj magiji dala su i djeca iz dječjih vrtića i osnovnih škola izradivši ukrase za božićna drvca.

Velika fotogalerija: Pogledajte kako ove godine izgleda Advent u Zagrebu Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 22 Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 21 Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 20 +24 Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 19

Advent u Samoboru: Bogati program jednog od najposjećenijih i najveselijih advenata Advent u Samoboru - 5 Advent u Samoboru - 2 Advent u Samoboru - 3 +2 Advent u Samoboru - 4

Slavonski Brod upotpunit će Advent i uzbudljivim glazbeno-umjetničkim programima, ali i bogatom gastronomskom ponudom s posebnim naglaskom na zanimljive proizvode nadahnute likovima iz djela Ivane Brlić-Mažuranić kao što su Regočev domaći kruh, Tintilinići, Gitina slastica, Marunovi uštipci i slično.

Advent u Slavonskom Brodu - 1 Advent u Slavonskom Brodu putovanje je nadahnuto pričama Ivane Brlić Mažuranić (Foto: PR)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju