Paljenjem prve adventske svijeće na adventskom vijencu na zdencu Manduševcu na Trgu bana Jelačića započeo je još jedan Advent u Zagrebu. Nakon paljenja prve adventske svijeće, otvoren je i "Baš Naš" Advent na platou Gradec, klizalište na Trgu kralja Tomislava te je upaljena božićna rasvjeta na Zrinjevcu.

Galerija Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 22 Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 21 Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 20 +24 Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja

Ove godine očekuje se najbolji Advent u Zagrebu do sada, a da će biti uspješan govori i činjenica da je grad pun turista i da su hoteli puni. Uživat će u ovogodišnjem Adventu i domaći i strani, a mislilo se i na energetsku krizu pa će, kao simbolična poruka, dekorativna božićna rasvjeta biti upaljena pola sata kraće, a koriste se i LED lampice koje su puno manji potrošači električne energije.

Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 24 Trg bana Jelačića u božićnom ruhu (Foto: Anamaria Batur)

Zagreb je zablistao u adventskom ruhu s 20 lokacija, od čega su tri nove te je Advent proširen na zapad i na Trg Franje Tuđmana. Lijepa je novost da se Advent širi iz najstrožeg centra na zapad s wonderlandom i panoramskim kotačem koji će biti otvoren u nedjelju ili ponedjeljak.

Na Europskom trgu moći će se gledati i Svjetsko nogometno prvenstvo, počevši od nedjelje i utakmice Hrvatska-Kanada. Uz to, na 12 lokacija u Zagrebu smješteno je 178 kućica za ugostiteljsku i prigodnu prodaju.

Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 1 Klizalište na Trgu kralja Tomislava (Foto: Anamaria Batur)

Šetnja širim centrom Zagreba otkriva brojna božićna drvca, orašare, jaslice i brojne druge simbole Božića koji su stvorili savršenu adventsku atmosferu i odjenuli Zagreb u svečano blagdansko ruho.

1. Hrvatsko narodno kazalište

Ovaj zagrebački centar kulture još od 1895. godine stoji kao vjeran prikaz umjetnosti i izvana i iznutra. Ove će se godine u sklopu Adventa vanjskim kupolama, impozantnim stupovima, visokim prozorima i klesanim figurama pridružiti i brojne svjetlosne dekoracije zbog kojih će zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, osim umjetničkog, odražavati i taj radostan božićni duh.

2. Advent u tunelu Grič

Na prijelazu godine vrijeme je da se zapitamo: gdje smo bili i kamo idemo? Ulazak u tunel Grič otvara Polarni san, trenutak između prošlosti i budućnosti, prepun zaigrane svjetlosti koja posjetitelje poziva da zastanu, pogledaju oko sebe te usmjere svoja razmišljanja prema onome kamo žele (st)ići. Ovu čar stvara instalacija koja priziva osjećaj prolaska kroz ledenu špilju nad kojom se njišu neobični oblaci i odvija nebeski ples polarne svjetlosti, a na kraju koje kao da nas čeka, nadohvat ruke, budućnost kojoj se potajno nadamo.

Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 12 Zgodni natpis koji će se sigurno svidjeti turistima (Foto: Anamaria Batur)

3. Mjesečev vrt u Parku Bele IV (Vranyczanyeva poljana)

Mjesečev vrt u parku Bele IV. ponovno je niknuo i stvorio najromantičniju adventsku priču! Čaroliju stvaraju stotine zvjezdica koje padaju s breze, osvjetljeni Mjesec i magično Mjesečevo cvijeće koji će vam ispuniti želje, a pogotovo ako zaželite dobro nekome drugome. Tisuće i tisuće lampica u toplim zlatnim nijansama, kao i predivne instalacije, pretvorili su ovaj skriveni gornjogradski park u pravo malo umjetničko djelo te jednu sasvim drugačiju božićnu bajku.

Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 7 Adventska čarolija oživjela je na 20 lokacija u Zagrebu (Foto: Anamaria Batur)

4. Park Grič

Jedan lagani, zimski nokturno zasvirat će ovog Adventa u parku Grič, i to u obliku brojnih lampica i decentnih svjetlosnih instalacija, praćenih meditativnim noćnim skladbama, a sve zajedno u elegantnom ruhu inspiriranom noći i zvijezdama. Kreativnim spojem zvijezda i čarobnih noćnih zvukova, koje potpisuje udruga Umjetnost za grad, dodatno će se naglasiti ljepota i profinjenost parka te prizvati ona noćna sanjarenja i mirna raspoloženja, baš kao stvorena za čudesno doba adventa.

Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 13 Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja (Foto: Anamaria Batur)

Simboli adventa: Što predstavljaju četiri svijeće na adventskom vijencu? Adventski vijenac Vijenac je simbol adventa - 15 Vijenac je simbol adventa - 14 +3 Vijenac je simbol adventa - 13

5. Umjetnički bor na lokaciji prolaz Oktogon

Moderna "matrix" konstrukcija izvana koja predstavlja današnje društvo i suvremenu tehnologiju. No iznutra čeka toplo božićno iznenađenje: umjetnička instalacija u formi bora, sastavljena od mnoštva tradicionalnih ukrasa kao što su vjenčići s mahovinom, grančicama i bobicama; napuhani baloni od stakla i simpatični ukrasi u obliku šećernih štapića. Dodajmo tome i toplu božićnu glazbu i poruka ove instalacije postaje jasna: unatoč tehnologiji i poslu i žurbi, u adventsko vrijeme uvijek odvojite vremena za uživanje u čarima Božića.

Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 28 Umjetnički bor na lokaciji prolaz Oktogon (Foto: Anamaria Batur)

6. Stara Vlaška

Stara Vlaška postaje nova adventska lokacija i ovija se crveno-zeleno-zlatnim ruhom, a svoju božićnu inspiraciju traži u jednoj od najpoznatijih ličnosti hrvatske književnosti, poznatom Zagrepčanu koji je radnju mnogih svojih romana smjestio upravo na ovdašnje ulice te u zgrade Gornjeg i Donjeg grada – Augusta Šenoe. Prigodne adventske dekoracije uljepšat će šetnju uzduž ove poznate stare zagrebačke ulice te stvoriti pravu božićnu ugodu za sve posjetitelje.

Počeo je još jedan Advent u Zagrebu, a traje do 7. siječnja - 9 Stara Vlaška postaje nova adventska lokacija (Foto: Anamaria Batur)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju