S početkom studenog već nestrpljivo čekamo s kakvom će nas novom blagdanskom čarolijom u izlogu svog cvjetnog atelijera iznenaditi cvjetni čarobnjak Saša Šekoranja. Točno pedeset dana prije Božića Saša je otkrio svoj novouređeni izlog koji nas vodi u najslađu i najčarobniju parišku slastičarnicu. I ima toga još!

Galerija

 

Do početka Adventa u Zagrebu ostalo je još mjesec dana, ali u zagrebačkom Dežmanovu prolazu advent je već počeo. Već godinama Dežmanov prolaz jedno je od najposjećenijih mjesta u Zagrebu tijekom razdoblja adventa i Božića, gdje u izlogu cvjetnog atelijera Saše Šekoranje prolaznike oduševljavaju prizori kao iz mašte.

Saša Šekoranja uredio je izlog svog cvjetnog atelijera poput najljepše francuske slastičarne
Saša Šekoranja uredio je izlog svog cvjetnog atelijera poput najljepše francuske slastičarne (Foto: Saša Šekoranja)

Pretprošle godine Saša je izlog uredio u duhu Orašara te postavio nekoliko stotina lutkica tog slavnog lika, lani smo uživali u zagrebačkoj Narniji, čarobnoj božićnoj šumi kao iz fantazije, a ove godine topimo se na prizor najslađe pariške slastičarnice ukrašene raskošnim lusterima. Saša je slastičarnicu zamislio kao mjesto s najfinijim slasticama poput slavnih francuskih macaronsa ukrašenih šljokicama.

Kolači i kuglice izrađeni su i oslikani u Engleskoj, a sve je trebalo naručiti još prije godinu dana kako bi bilo gotovo na vrijeme. Sviđa mi se ideja pakiranja macaronsa u okrugle kutije puderastih boja, kakve sam stavio u izlog, kao super poklon, otkriva Saša Šekoranja.

Saša Šekoranja uredio je izlog svog cvjetnog atelijera poput najljepše francuske slastičarne
Saša Šekoranja uredio je izlog svog cvjetnog atelijera poput najljepše francuske slastičarne (Foto: Saša Šekoranja)

Orašar je ovom akademskom slikaru i scenografu velika inspiracija, pa je lutkice obožavanog lika i za ovaj advent stavio u jedan od tri izloga atelijera. Tako je, uz francusku slastičarnu, drugi izlog bogato uređen crvenim laticama i narom pomiješanim s kuglicama, dok je treći izlog ukrasio debelim zavjesama i staklenim zvonima ispod kojih se "skrivaju" Orašari.

Volim te bajkovite prizore, temu Vile šećera iz Orašara i bogatstvo kolača, kaže Saša koji je u svoju patiserrie stavio i djevojčicu koja promatra sve te neodoljive slastice. Dijete, odrasli, nije bitno, vjerujemo da će i ovoga adventa božićna čarolija Saše Šekoranje oduševiti i razveseliti svakoga, bez obzira na godine.

Saša Šekoranja već tradicionalno uredio je izlog svog cvjetnog atelijera u božićnom duhu
Saša Šekoranja već tradicionalno uredio je izlog svog cvjetnog atelijera u božićnom duhu (Foto: Saša Šekoranja)

Da umijeće Saše Šekoranje nema granica, pokazuje i kalendar za 2020. godinu kojeg je umjetnik osmislio i ispunio svojim crtežima, a to je ujedno jedini kalendar s Michelinovim zvjezdicama.