Od samog rođenja djevojčice u Afganistanu susreću se s brojnim ograničenjima. Osim što imaju stroga pravila odijevanja koja im dozvoljavaju pokazati samo lice ruke i stopala, ženska djeca ne smiju se baviti sportom, niti voziti bicikl. No priča koju je prije 9 godina pokrenuo jedan australsku skejter potpuno je promijenila njihove živote, a sve zahvaljujući daski na četiri kotača


Vozeći se ulicama Kabula, skejter Olivera Percovica su šokirale scene djevojčica koja na ulicama grada prose i bilo kakvim radom pokušavaju zaraditi novce za život.

Teška ekonomska situacija u ovoj zemlji, kao i strogi zakoni koji djevojčicama diktiraju odijevanje i brane bilo kakve slobodne aktivnosti, inspirirala ga je da ovoj zemlji predstavi svoj hobi te njime pokuša napraviti malu, ali značajnu promjenu.

Naime, širokogrudni Australac osnovao je neprofitnu udrugu 'Skateistan' čija je uloga djecu, a posebno djevojčice, upoznati sa skejtanjem. Iako možda zvuči neobično, no upravo je skateboard promijenio živote brojnih afganistanskih djevojčica u Kabulu kojih danas ima sve više.

Ovaj projekt popratila je i fotografkinja Jessica Fulford-Dobson čije su fotografije afganistanskih skejterica obišle cijeli svijet i postale pravi hit. Fotogalerija je objedinjena u knjigu 'Skate Girls of Kabul', koja je prošle godine proglašena knjigom fotografija godine.

Fotografije opisuju neodoljive i 'opake' afganistanske skejterice u dobi od samo 5 godina pa na više, koje su maksimalno savladale vještinu skejtanja. Upravo ta vještina na daski s četiri kotača ispunila je njihovo djetinjstvo, ali i značajno olakšala način života. Skejtanje je postalo njihova svakodnevica, ali i mnogima jedina mogućnost da dođu do škole i posla te se protim barem malo zabave i uživaju u djetinjstvu.

Uhvaćeni trenuci s kabulskih ulica koje donosimo u galeriji fotografija pokazuju kako nešto toliko jednostavno poput skejta u živote djece može unijeti nevjerojatnu količinu sreće, pomoći im da izgrade samopouzdanje i omogućiti im kvalitetniji život.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju