U finalu izbora za Miss svijeta koje se 20. studenog 1994. godine održavalo u južnoafričkom Sun Cityju, Hrvatska je zdušno bodrila Branku Bebić, tadašnju Miss Hrvatske.

Galerija Aishwarya Rai - 23 Aishwarya Rai - 16 Aishwarya Rai - 17 +21 Aishwarya Rai - 13

Titulu Miss svijeta te je godine ponijela Aishwarya Rai. Prekrasnu Indijku i danas pamte svi vjerni pratitelji izbora ljepote, a za mnoge je ona i dalje najljepša misica svih vremena.

Aishwarya Rai - 20 Aishwarya Rai na izboru za Miss svijeta 1994. godine (Foto: Getty Images/AFP/Profimedia)

Aishwarya je rođena 1. studenog 1973. godine u Mangaloreu, a danas će ispuhati 46 svjećica na svojoj rođendanskoj torti. Manekensku karijeru započela je s 18 godina kada je pobijedila na natjecanju agencije Ford i zatim svoju prvu veliku televizijsku reklamu. Godinu dana nakon pojavljivanja u reklami koje je trajalo samo tri sekunde, Aishwarya je postala Miss svijeta.

Aishwarya Rai - 21 Aishwarya dan nakon pobjede na izboru za Miss svijeta s krunom najljepše (Foto: Getty Images/AFP/Profimedia)

To natjecanje na zapadu se smatra šalom, ali njezina pobjeda bila je uistinu važna za Indiju, kazala je za Guardian Rachel Dwyer, profesorica indijske kinematografije na Sveučilištu u Londonu.

Nakon pobjede, očekivano je započeo njezin uspon u Bollywoodu, a glas o njezinoj nevjerojatnoj ljepoti pronio se diljem svijeta pa je Aishwarya razbila barijere i postavila temelje za međunarodnu karijeru.

Ljepotica se 2007. godine udala za svog kolegu, glumca Abhisheka Bachchana, sina jednog od najvećih indijskih filmskih zvijezda svih vremena - Amitabha Bachchana.

Imala je sve. Savršen izgled, titulu Miss svijeta i brak s najpoželjnijim neženjom u Indiji zahvaljujući kojem je postala dio jedne od najrespektabilnijih obitelji u zemlji. To je život iz bajke, kaže indijska spisateljica Kishwar Desai.

Aishwarya Rai - 4 Aishwarya sa suprugom Abhishekom na dodjeli Oscara 2011. godine (Foto: Getty Images/AFP/Profimedia)

Uz takvu popularnost dolazi i pritisak javnosti a koliko on može biti velik Aishwarya je iskusila 2012. godine, nakon rođenja svoje kćeri Aradhye. Fotografije glumice nastale šest mjeseci nakon poroda izazvale su oštre kritike u Indiji, a povod je bila njezina tjelesna težina.

Činjenica da se u rekordnom roku nije izgubila kilograme dobivene u trudnoći uznemirila je mnoge. Ona je bolivudska glumica i njezina je dužnost da izgleda dobro i fit. Trebala bi se ugledati na žene poput Victorije Beckham koje se vraćaju na staru težinu odmah nakon poroda, jedan je od komentara koji se i danas mogu pročitati ispod videa na Youtubeu u kojima se prikazuje njezina fizička promjena. Njezino debljanje u indijskim medijim proglašavano je šokantnim i drastičnim.

Predivna Aishwarya u Cannesu 2012. godine, nekoliko tjedana nakon javnih kritika na račun tjelesne težine Predivna Aishwarya u Cannesu 2012. godine, nekoliko tjedana nakon javnih kritika na račun tjelesne težine (Foto: Getty Images)

Aishwarya je poput božice. Smatraju je idealom ljepote i zato se od nje očekuje da uvijek izgleda savršeno. Ali tijela Indijki su drugačija, imamo šire bokove i obline, a trend očajničkog pokušaja mršavljenja dva tjedna nakon poroda uvoz je sa zapada, kaže indijska kolumnistica Shobhaa De.

Ljepotica je kritike ignorirala i za svoje prvo javno pojavljivanje nakon poroda odabrala crveni tepih Filmskog festivala u Cannesu. Lijepa kao i uvijek, neovisno o broju kilograma, blistala je u tamnoplavoj večernjoj toaleti.

U galeriji pogledajte još 20 nezaboravnih izdanja jedne od najljepših misica svih vremena.

Aishwarya Rai - 9 Ljepotica na Filmskom festivalu u Cannesu, u svibnju 2019. godine (Foto: Getty Images/AFP/Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju