Temperature su se spustile, priroda je zaspala, a s njom i brojne životinjske vrste. Ti slatki zimski spavači tijekom hladnih mjeseci nalaze skloništa kako bi se sakrili i uštedjeli energiju te na proljeće bili svježi i odmorni.

Jedna od životinja koja spava zimski san je i europski jež. On tijekom ljeta udvostruči svoju težinu stvarajući zalihe sala. Njegovo sklonište sastavljeno je od lišća, mahovine i trava kako bi ježu bilo toplo.

To se sklonište, igrom slučaja, može naći i u vašem dvorištu. U grupi Šapoljupci na Facebooku, namijenjenoj za pomoć napuštenim, bolesnim i izgubljenim životinjama, pojavilo se važno upozorenje koje nipošto ne bismo smjeli ignorirati.

Objavu korisnice Mije prenosimo u cijelosti.

Studeni je, sezona hibernacije ježa.

Ako pronađete 'mrtvog' ježa, nemojte ga zakopati niti bacati u smeće. Znam da nitko ne želi vidjeti mrtvu životinju u svom dvorištu, ali možda je jež u hibernaciji.

Ježevi hiberniraju od studenog do ožujka, obično se zakopaju zbog sigurnosti, ali kako imamo manje zelenih površina, grmlja ili šuma, sve je teže pronaći sigurnost.

Neki mogu doći u vaše domove tražeći sigurnost i toplinu za hibernaciju, neki se toliko iscrpljuju od potrage da zaspu na najčudnijim mjestima, poput ceste ili šetnice.

Kada hibernirate, otkucaji srca i cjelokupno funkcioniranje tijela se usporava da sačuvate energiju, što može otežati razlikovanje između hibernacije ili smrti.

Samo u slučaju da vidite 'zaspalog' ježa pobrinite se da je na sigurnom, toplom mjestu i da može biti tamo pet mjeseci.

Ako u svom dvorištu, kući ili ulici pronađete dezorijentiranog ježa, napravite otvor na kartonskoj kutiji, ispunite je slamom i ostavite na suhom, sigurnom i tihom mjestu kako bi se mogao odmoriti.

Miloš se najbolje opušta u Mijinu krilu Ježić Miloš: Kućna maza koja danju voli spavati, a zna i davati puse

Ježevi su ugrožena vrsta, potpuno su bezopasni i vrlo su važni u našem ekosustavu.

Molim vas, budite svjesni i zaštitite ježeve, pomoć ovako krhkoj životinji ne košta ništa.

Molim vas, nemojte ignorirati! napisala je Mia u svojoj objavi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju