Psi i mačke uobičajeni su kućni ljubimci. No Mia Kovačić za najboljeg prijatelja među životinjama izabrala je ježa. Za IN magazin otkrila je kako izgleda suživot s bodljikavim noćobdijom.

 

Mia je kao djevojčica obožavala "Ježevu kućicu", priču koja je obilježila mnoga djetinjstva. Oduvijek ju je zanimalo kako Ježurka Ježić izgleda u stvarnosti.

U međuvremenu je odrasla, no nije zaboravila svoj omiljeni lik iz djetinjstva. Ovog svibnja napokon ga je upoznala....

Išla sam po Miloša kod uzgajivača, i to iz Valjeva, zato se zezam da se on zove Miloš Prvi od Valjeva. Ima cijelo plemićko ime. U petom sam ga mjesecu uzela, što znači da je on sad prevalio pola godine, priča Mia.

S obzirom na njezin životni ritam i prirodu posla, jež je za Miju idealni kućni ljubimac. Danju spava, noću tulumari...

Ne preporučujem baš obiteljima s malom djecom jer se oni tek bude navečer i onda bi se igrali. On zna po četiri, pet sati u komadu samo raditi kolut, rekla je Mia za IN magazin.

Miloš se najbolje opušta u Mijinu krilu Miloš se najbolje opušta u Mijinu krilu (Foto: screenshot/IN magazin)

310 GRAMA ČISTE LJUBAVI

Nakon naporne tjelovježbe Miloš se najbolje opušta u Mijinu krilu. Od njega ne postoji veća maza. Ježevi, kaže Mia, nemaju problema s pokazivanjem emocija, stoga 310 grama čiste ljubavi svoju vlasnicu nerijetko iznenadi i poljupcem.

Voli njuškicom odgurivati prste, zavlačiti se. Ja ga stavim tu u naručje, onda on gura njuškicu. Jako je simpatičan. Moji mama i tata, odnosno njegovi baka i dida ga isto jako vole i onda on digne glavicu, i onda ga moraš maziti. I onda se vide ta dva zubića, izgleda kao mali vampir, kaže Mia.

KRALJEVSKI TRETMAN

Kod svoje Mije ima kraljevski tretman. Živi u rezidenciji na čak dva kata, no već svojata i cijeli Mijin stan. Kako bi mu produžila životni vijek, prema preporuci veterinara, Mia temperaturu u zajedničkom domu uvijek održava iznad 20 stupnjeva.

Dakle, vi sve životinje morate naviknuti da budete kod kuće, a ovo je baš životinja koja u tim uvjetima dulje živi. Vani oni žive 3-4 godine, a u ovim uvjetima i 10 godina, objašnjava Mia.

Za razliku od pasa i mačaka, ježevi nemaju mirisa. Čak ni njihov urin. Bodljikavi ljubimac neće vam uništiti stan, ipak mu na um mu znaju pasti sitne nepodopštine.

Neće nikad kablove dirati, a otkrila sam da voli gricnuti plastične vrećice. Baš kao pas nateže ili prirodne materijale, tipa špaga.To mu je nepresušan izvor zanimacije, kaže Mia.

Mia je stoga usavršila svoje odgojne metode. Kad zatreba, pokaže mu i svoju strožu stranu.

Ja kad kažem 'Miloššš', onda on stane. Skuži on da je nešto kriv. Ako baš bude nemoguć , onda mu moraš puhnuti u njuškicu. To ne voli. I tako on zna, kad recimo dođe netko drugi, moje prijateljice, pa kad ga krenu maziti, ako nije poznat miris, onda zna gricnuti. Onda mu moraš puhnuti u njuškicu i on prestane, kaže Mia.

Ježevi su vrlo inteligentne životinje. Osim što vježbaju, redovito treniraju i svoje moždane vijuge...

Oni moraju imati nekakve prepreke i moraju imati situacije gdje nešto preskaču ili se zavlače. Moraju rješavati neke situacije, kaže Mia.

Mia Kovačić za kućnog ljubimca ima ježa Miloša Mia Kovačić za kućnog ljubimca ima ježa Miloša Foto: screenshot/IN magazin

KUPANJE, PEDIKURA, MANIKURA...

Problematična situacija nastane i kad Mia odluči da je vrijeme za kupanje. Kako bi njegove bodlje bile sjajne, u kupku mu ubaci i nekoliko kapi kokosova ulja. Neziostavan dio Miloševih tretmana za uljepšavanje su i pedikura i manikura.

To mu baš nije zabavan sport. Kad mu režeš nokte, ovako se zarola i ne da ništa. Ni lijevo, ni desno, nikako, priča Mia.

No Mia je našla rješenje i za ovaj problemčić. I kod ježeva pale mito i korupcija. No ne novcem nego hranom...

Njemu je glavna prehrana mačja hrana. Tu dobivaju sve minerale i nutrijente. Jako voli žive crve. Kad vidi i čuje živog crva, odmah se otklupča i napada. Još mu ja kupim i suhe crve. To mu je kao poslastica. Kao brza hrana, objašnjava.

SNAŽNA OSOBNOST

Miloš ima snažnu osobnost. Ako mu se netko ne svidi, nakostriješit će svoje bodlje ili vam jednostavno puhnuti u lice...

Ježevi su životinje dosta slične ljudima. Teško vjeruju i treba jako dugo da ga diraš ovako po njegovim mekanim dijelovima. Ali kad se navikne na tebe, onda ste si super, priča Mia.

Maleni Miloš baš poput čovjeka dobro zna da je nedjelja vrijeme za odmor...

Zna se zavući u ovaj kokos i neće izaći. Ja ga zovem 'Miloš, Miloš', on naćuli uho, ali ne reagira, kaže Mia.

Ako ste se ikada pitali vrijedi li kod ovih životinja ona  kakav vlasnik, takav jež  evo odgovora...

Ja sam vrlo slična ovom ježu. Dosta je samoživ, voli samoću. Kad se želi družiti, da ti do znanja, kad ne, nemoj me pretjerano gnjaviti. Voli jako spavati, tu smo isti. U mnogo značajka smo isti, priznaje Miloševa vlasnica.

Pogledajte i 10 najmedenijih pasmina na svijetu.

Miloš ima snažnu osobnost Miloš ima snažnu osobnost Foto: screenshot/IN magazin

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju