Planinarenje je idealan način opuštanja i oslobađanja od stresa. No krećete li u šumu morate znati i neka pravila, kao što su ona o odijevanju. Doznajte kakvu odjeću i obuću te modne dodatke morate nositi na planinarenje

Planirate li u planinu morate biti spremni. Profesionalni traker Šimun Cimerman objašnjava kako cijela priča kreče od donjeg rublja. Ono mora biti sintetičko i udobno. Zaoravite na seksi tangice jer može doći do nepoželjnih iritacija kože.

Za razdoblje koje je pred nama idealne si hlače do koljena. One također moraju biti sintetičke i elastične (nešto poput materijala za kupaći kostim) jer na taj način ćete se moći nesmetano kretati, a znoj će se vrlo brzo osušiti.

Od istog ili sličnog materijala trebala bi biti i majica. Odjeća za planinarenje mora propuštati znoj te istovremeno štititi od hladnoće i vrućine, zato tijekom ljetnih dana slobodno možete odabrati duge rukave.

Preporučuje se slojevito odijevanje koje se sastoji od potkošulje, majice kratkih i dugih rukava te jakne s kapuljačom protiv vjetra i kiše kako bi mogli regulirati tjelesnu temperaturu i skinuti se ako vam postane prevruće.

Ne zaboravite zaštititi i glavu. Osim što su modni dodaci šeširić ili marama i kvalitetne sunčane naočale će vas zaštititi od svih vremenskih uvjeta.

Pravilo je da se u planine ide u gojzericama, no gojzerice polako postaju prošlost jer zbog težine i masivnosti vrlo brzo umaraju noge, a na njihovo mjesto dolaze puno udobnije i lakše tenisice.

>> Što kuma smije, a što ne smije odjenuti?

Preporuka su svakako i posebne čarape bez šavova s pojačanim dijelovima koje vas neće nažuljati.
Uz kompletan outfit ide i pravi ruksak. On mora biti pravih dimenzija, anatomski oblikovan kako bi pratio liniju vaših leđa i ne smije propuštati vodu.

Više u In Magazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju