Alopecija ili gubitak kose neugodna je pojava koja kod ljudi izaziva zabrinutost, a predstavlja problem koji je ujedno medicinske i estetske prirode. Različite su vrste alopecije i različiti uzroci koji do nje dovode.

Alopecija je česta pojava, a na nju nisu imune ni žene ni muškarci. Radi se o naglom ili polaganom gubitku kose.

Alopecija je prorjeđenje, odnosno ispadanje kose ili bilo kojih dlaka na površini tijela, uzrokovano različitim utjecajima, odnosno uzrokovano multifaktorijalno, objasnila je dr. sc. Ivana Prkačin, dr. med. spec. dermatovenerologije.

S obzirom na vrstu alopecije, možemo ju podijeliti na ožiljnu i neožiljnu.

Ožiljna alopecija jest alopecija koja se najčešće javlja na glavi, na kojoj mi biopsijom ili s našim dermatoskopom odnosno trihoskopijom utvrdimo da više neće rsti kosa, odnosno da neće više rasti dlake, objasnila je doktorica Prkačin.

S druge pak strane, kod takozvane neožiljne alopecije šanse za ponovnim rastom vlasi ipak postoje.

Uzroci alopecije su različiti.

Osim genetske podloge koja je apsolutno dokazana, za androgenu alopeciju koja je zapravo najčešća alopecija u odrasloj dobi, često je vezan hormonski status. Smatra se da je ona povezana s androgenim hormonima. Kod muškaraca se obično javlja od 25., 30. godine pa nadalje, kaže doktorica Prkačin.

Alopecija je prorjeđenje, odnosno ispadanje kose ili bilo kojih dlaka na površiti tijela, uzrokovano različitim utjecajima.

I to je ona tipična ćelavost kakvu zamišljamo u svakodnevnom životu.

Androgena alopecija pojavljuje se i kod žena i vrlo je izazova za liječenje. S godinama naime kod žena dolazi do povećanja muških spolnih hormona. Smanjuje se estrogen, a povećava testosteron koji djeluje na folikulu dlake, pa tako kosa više nije čvrsta, nego slabi i počinje opadati.

Štitnjača Dežurni krivac za sve tegobe: Koliko bolesti štitnjače zapravo utječu na psihu?

POJAVA U RANOM DJETINJSTVU

Alopecija se može javiti već i u ranom djetinjstvu.

U dječjoj dobi najčešće se javlja u obliku naglog gubitka kose, objasnila je dr. sc. Iva Dediol, dr. med. spec. dermatovenerologije. Tada se roditelji najčešće zabrinu. Nagli gubitak kose primijete sami ili se to dogodi primjerice kod frizera. Zatim se jave dermatologu.

Takva vrsta alopecije zapravo ima autoimunu podlogu. To je autoimuna bolest koja često dolazi udružena s drugim autoimunim bolestima. Najčešća autoimuna bolest u općoj populaciji jest autoimuna bolest štitnjače, pa onda vrlo često uz to može biti prisutan autoimuni tireoiditis ili mogu biti prisutne druge autoimune bolesti, kaže doktorica Dediol.

ESTETSKI I ZDRAVSTVENI RAZLOZI

Liječniku se zbog problema alopecije češće javljaju žene, iako je ona češća kod muškaraca. Ženama ipak više smeta iz estetskih, a ne samo zdravstvenih razloga. Liječenje se dijeli na nekoliko stadija.

Najčešće su to lokalni pripravci, losioni koji su primjereni odnosno očvršćuju dlaku i potiču rast dlake. Zatim, naravno, imamo druge linije. To su kortikosteroidi koji se čak mogu stavljati intralezionalno, s tankim iglicama. Postoje i peroralni kortikosteroidi, a onda i jače terapije. Ide se 'step up' linijom, ako ne ide jedna terapija, ići će druga.

Liječniku se zbog problema alopecije češće javljaju žene iako je ona češća kod muškaraca. Ženama ipak više smeta iz estetskih, a ne samo zdravstvenih razloga.

Kod alopecije areate koja se pojavljuje kod djece terapija je vrlo slična. Kreće se s onom lokalnom, dakle daju se sredstva koja potiču rast kose. Zatim su tu lokalni kortikosteroidi koji sprječavaju upalu.

Ako takva vrsta terapije ne pomaže onda se ti lokalni kortikosteroidi mogu injecirati u vlasište injekcijama. Ako ni to ne pomaže, onda se mogu davati tablete na usta koje će djelovati na cijeli imunološki sustav, da ga stišaju. To su dakle imunosupresivni lijekovi, da zaustave daljnje opadanje kose, kaže doktorica Dediol i naglašava da je važno da se djeci ne daju sistemski kortikosteroidi ako to nije nužno jer oni, kao što je poznato, imaju različite nuspojave, a djeci kosa vrlo često ponovno spontano naraste.

Bilo da ste roditelj djeteta s alopecijom ili odrasla osoba koja ima taj problem, ključna je točna dijagnostika kako bi se što prije započelo s odgovarajućom terapijom. Zato se već s prvim simptomima obratite dermatologu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju