Pjevačica koja se talentom, karizmom i najdubljim altom izdigla iznad svih glazbenika svoje generacije, Amy Winehouse rođena je 14. rujna 1983. godine.

Amy Winehouse rodila se u Londonu u židovskoj obitelji. Otac joj je bio vozač taksija, a majka farmaceutkinja.

Sa samo 10 godia osnovala je rep grupu Sweet 'n' Sour po uzoru na američki duo Salt 'N' Pepa. Od 12. godine pohađala je školu glume s koje je ubrzo izbačena zbog lošeg vladanja. Učiteljima je, između ostalog, smetao i piercing na njenom nosu.

Ubrzo se počela baviti pjevanjem, a osobito je voljela jazz jer je uz tu glazbu i odrastala. Prvi solo album "Frank" izdala je 2003., a zatim je uslijedio "Back to Black" 2006. Njeni najpoznatiji singlovi bili su "Rehab", "Valerie", "Tears Dry on Their Own", "Love Is a Losing Game" i "Back to Black". Osvojila je pet Grammyja za album "Back to Black", a zbog svog autodestruktivnog ponašanja uzrokovanog ovisnošću o drogi i alkoholu punila je stranice tabloida.

Napustivši ovaj svijet u dobi od 27 godina Amy Winehouse pridružila se "Klubu 27", grupi iznimno talentiranih i utjecajnih rock glazbenika koji su umrli s 27: Brian Jones, Jimmy Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain i drugi.

Osim po svom izvanrednom glazbenom talentu, Amy Winehouse svoj status ikone zahvaljuje i prepoznatljivom imidžu, ponajprije frizuri i debelom tušu, iza kojeg stoji zanimljiva pričica.

Naime, Amy Winehouse bila je velika obožavateljica ženskih sastava iz 1960-ih godina. Inspiraciju za njezin stil frizer Alex Foden dobio je od grupe The Ronettes koje su nosile voluminoznu kosu te je tako nastala prepoznatljiva "košnica" frizura. Amy se sama pak odlučila posuditi i njihov make-up inspiriran Kleopatrom.

Zapravo imitirani imidž, Amy Winehouse uspjela je učiniti svojim, a njezinim izgledom bile su oduševljene i same članice grupe The Ronettes koje je Amy "iskopirala".

Ne znam tko je ona, nikad je nisam upoznala, ali kada sam vidjela njezinu fotografiju, pomislila sam, 'To sam ja!' Ali onda sam saznala da je to Amy! Nisam imala naočale na fotografiji, rekla je Ronnie Spector, članica grupe The Ronettes. Svojem looku Amy Winehouse dodala je još malo Bettie Page i Brigitte Bardot i tako je nastao njezin jedinstveni imidž.

15 kultnih frizura slavnih žena koje se i danas rado kopiraju Audrey Hepburn Shirley Temple Veronica Lake +11 Louise Brooks

Ideju za svoj prepoznatljivi make-up, odvažan crveni ruž, debele obrve i obilnu količinu tuša na očima dobila je pak od Latina u Miamiju koje je vidjela na putu prema studiju gdje je snimala pjesmu "Back to Black".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju