Životna priča Ane Grgić kao da je posuđena iz holivudskih filmova koji dokazuju da se trud i upornost isplati. U Zagreb je stigla kao izbjeglica početkom devedesetih godina, kada je sanjala o karijeri profesionalne kuharice, a danas s ponosom nosi titulu prve dame Esplanadine kuhinje

Kada sam s 11 godina došla iz Brčkog u Zagreb, sve mi se činilo veliko i nestvarno. Stigla sam iz jednog malog mjesta u veliku sredinu, započinje svoju uspješnu priču Ana Grgić, glavna chefica obaju Esplanadinih restorana, luksuznog Zinfandel'sa i šarmantnog Le Bistroa te Esplanade cateringa.

Od najranijeg djetinjstva znala je da se želi baviti profesionalnim kuharstvom. Motala se po maminoj kuhinji, eksperimentirala s namirnicama i okusima te sanjala o karijeri chefice.

Možda se neki tinejdžer od 16-17 godina zapita: 'što mi je ovo trebalo u životu', ali jednostavno sam ja bila ta koja sam znala da će iza toga doći nešto lijepo

Kad je došlo vrijeme odluke o srednjoj školi, nije oklijevala ni sekunde.

Nakon završene osnovne škole svi su me ispitivali gdje ću se upisati. Kada sam rekla da idem za kuhare reakcije su bile: 'O, moj bože, tko to želi biti'. Prije 18 godina biti kuhar bilo je stvarno nepoželjno zanimanje, prisjeća se.

Unatoč tome odlučila je slijediti svoj san.

Na početku nije bilo lako. Dođete u svakakve restorane, svašta vidite, prođete, ali ne odustajete. Bilo je tu cjelodnevnog čišćenja lignji i pranja suđa. Možda se neki tinejdžer od 16-17 godina zapita: 'što mi je ovo trebalo u životu', ali jednostavno sam ja bila ta koja je znala da će iza toga doći nešto lijepo, ističe Ana.

Sama priznaje da je imala sreću i u drugom srednje dobila praksu u hotelu Esplanade. S prijateljicama je često znala šetati oko ovog zagrebačkog hotela i zamišljati kako izgleda njegova unutrašnjost. Nitko nije bio sretniji kad je dobila priliku zaviriti u njihovu kuhinju.

Nakon što je završila peti stupanj i položila majstorski ispit iz kuharstva, krenula je u potragu za poslom.

San svih snova
Tu su nastali problemi. Nitko vas neće primiti bez radnog iskustva, a ja sam se pitala kako ću dobiti iskustvo ako me nitko neće zaposliti. Kako mi se svidjelo u hotelu Esplanade, odlučila sam se tamo javiti chefu i pitati ga treba li pomoćnog kuhara.



Ponudili su mi volontiranje. Rekla sam OK, bolje mi je volontirati u jednom hotelu u kojem sam sigurna da ću nešto naučiti nego sjediti doma i ne raditi ništa.

U Esplanadinoj kuhinji Ana je počela pronalaziti sebe i svoj kuharski potpis. Znala je da se željela baviti visokom gastronomijom. Sve ono što joj se nije sviđalo ostavila je iza sebe, i odlučila ulagati u sebe i svoje znanje.

Na listi slavnih za koje je kuhala nalaze se i sportske legende poput Davida Beckhama i Cristiana Ronalda te osobe iz industrije zabave poput Shakire, Sade, Stinga, Joséa Carrerasa, Boba Geldofa, Bona Voxa i Robbieja Williamsa

Volontiranje je trajalo šest mjeseci, a nakon toga me Esplanada odlučila zaposliti. Oni su prepoznali da će biti nešto od mene, i odlučili su me zadržati, kaže nam Ana uz smijeh.

Taj put u Esplanadi traje već 18 godina, tijekom kojih je usavršavala svoje kulinarske vještine kod poznatih chefova poput Yvesa Mattagnea u restoranu Sea Grill u Bruxellesu te kod Christiana Lohsea u poznatom berlinskom Fisher's Fritzu. Svoje znanje razvijala je i na kulinarskoj akademiji Rezidor Hotel Group.

Zadnjih pet godina obnaša dužnost glavne chefice kuhinje obaju Esplanadinih restorana: luksuznog Zinfandel'sa i šarmantnog Le Bistroa te Esplanade cateringa, za što je primila velike pohvale iz Hrvatske i svijeta.

Najveći komplimenti
Njezini jelovnici nagrađivani su certifikatima izvrsnosti od najvećeg svjetskog turističkog servisa Tripadvisora, koji je restoran Zinfandel's 2015. uvrstio u svoj Hall of Fame, dok je Anin rižoto, primjerice, stavljen na prestižni vodič Guida Gallo kao jedan od 101 najboljeg rižota na svijetu.



Ana Grgić tijekom svoje karijere u Esplanadi pripremala je jela za brojne državne dužnosnike poput Hillary Clinton, talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana, austrijskog predsjednika Heinza Fischera, kao i za poznate kraljevske obitelji poput britanskog princa Charlesa, princa Alberta od Monaca, princeze Anne, kralja i kraljice Švedske te Danske.

Ana je znala je da se želji baviti visokom gastronomijom. Sve ono što joj se nije sviđalo ostavila je iza sebe, i odlučila ulagati u sebe i svoje znanje.

Na podužoj listi slavnih za koje je kuhala nalaze se i sportske legende poput Davida Beckhama i Cristiana Ronalda te osobe iz industrije zabave poput Shakire, Sade, Stinga, Joséa Carrerasa, Boba Geldofa, Bona Voxa, Robbieja Williamsa i drugih.

Svaki je kompliment motivirajući i daje ti energije da ideš naprijed i radiš bolje, ali najdraži su mi komplimenti koje dobijem od svojih nećakinja.

To su toliko mala i iskrena bića koja će vam reći ako im nešto nije dobro. I to se znalo dogoditi, iskreno priznaje simpatična chefica koja tvrdi da za uspjeh nije dovoljno samo sanjati, već treba uložiti i trud, ističe Ana.

Prijavite se na Zadovoljna akademiju jer je hobi moguće učiniti profesijom, a svoj trenutni posao učiniti još zanimljivijim. A tko zna, možda je vrijeme i za nove početke.

U videu pogledajte inspirativnu poruku ambasadorice Zadovoljna akademije, chefice Ane Grgić.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju