Želite li smanjiti vidljivost i obujam celulita na tijelu, neka na vašem jelovniku budu zastupljeni proteini (kao što su riba, nemasno meso, grahorice i mliječni proizvodi), zdrave masnoće (avokado, orašasti plodovi, hladno prešana ulja te masna riba) te složeni ugljikohidrati (žitarice, batat, integralna riža te punozrnati proizvodi) – i to upravo tim redoslijedom.

Namirnice koje pogoduju stvaranju celulita svakako su rafinirani šećeri, gazirana pića i proizvodi od bijelog brašna te manjak vode. Pročitajte primjer idealnog petodnevnog jelovnika.

PRIMJER JELOVNIKA U BORBI PROTIV CELULITA (5 DANA) :

1. DAN
čaša mlake vode s pola limuna

DORUČAK: zobena kaša + prstohvat cimeta + 1 čajna žličica chia sjemenki

UŽINA: 1 šaka badema

RUČAK: 130 g mesa peradi po izboru (npr. pileća prsa) + 40 g basmati riže + 200 g kuhanog povrća po odabiru + 1 žlica bučina ili maslinova ulja

UŽINA: jagode 100 g

VEČERA: 80 g tunjevine + salata od zelenog lisnatog povrća + 2 žlice maslinova ulja

2. DAN
čaša mlake vode s pola limuna

DORUČAK: 2 kuhana jaja + integralni tost + 1 čajna žličica nemasnog sirnog namaza

UŽINA: proteinska pločica

RUČAK: povrtno varivo po izboru

UŽINA: jabuka 100g

VEČERA: 150 g oslića (ili druge bijele ribe) + 250 g kuhanog povrća (brokula, karfiol, mrkva) + 1 žlica bučina ulja

3. DAN
čaša mlake vode s pola limuna

DORUČAK: zobena kaša + 1 čajna žličica chia sjemenki + 1 šaka borovnica

UŽINA: 20 g badema

RUČAK: 150 g purećih prsa + 300 g batata pečenog bez masnoće + salata matovilac + 1 žlica maslinova ulja

UŽINA: grejp (komad)

VEČERA: 130 g pilećih prsa + 200 g kuhane brokule + 1 žlica maslinova ulja

4. DAN
čaša mlake vode s pola limuna

DORUČAK: omlet od 2 jaja + 50 g avokada

UŽINA: 20 g lješnjaka

RUČAK: 200 g filea lososa + porcija blitve s mladim krumpirom + 1 žlica maslinova ulja

UŽINA: 150 g grčkog jogurta

VEČERA: posni sir 200 g + 50 g jagoda ili borovnica 

5.DAN
čaša mlake vode s pola limuna

DORUČAK: smoothie: 70 g avokada + 3 dl bademova mlijeka + 3 šake špinata + 1 čajna žličica cimeta

UŽINA: 20 g lješnjaka ili badema

RUČAK: 200 g filea tune + mladi krumpir kuhan u ljusci + 1 žlica maslinova ulja

UŽINA: integralni keker + 1 žlica maslaca od kikirikija

VEČERA: 130 g pilećih prsa + svježe povrće po želji + 1 žlica maslinova ulja

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju