Bezvremenska oda o (ne)sretnoj ljubavi i muško-ženskim odnosima po imenu "Annie Hall" promijenila je žanr romantične komedije kada je izašla 1977. godine. U prvom planu našla se nesvakidašnja heroina Annie, koju je majstorski utjelovila Diane Keaton, a koja 5. siječnja slavi 73. rođendan.

Annie Hall Prizor iz filma Annie Hall Foto: Profimedia.hr

1. Legendarni film Woodyja Allena "Annie Hall" originalno se trebao zvati Anhedonia, što je pojam koji označava nemogućnost da se iskusi užitak. Na inzistiranje producenata on je promijenjen u ime naslovne junakinje. Annie Hall je svojevrsna varijacija imena Diane Keaton, koja se rodila kao Diane Hall.

2. Većina ekscentričnih kostima koje je Annie nosila u filmu potječu iz ormara Diane Keaton. Kostimografkinja Ruth Morley pokušala je obeshrabriti Diane pri nošenju androgenih komada poput hlača, prsluka i kravata na setu, ali Woody Allen dao joj je otkaz uz riječi: Pusti Diane na miru. Ona je genij.

3. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća između Diane Keaton i Woodyja Allena rodila se velika ljubav, a dio glumičinih karakteristika slavni njujorški redatelj iskoristio je i uvrstio u njihov zajednički film. Annie Hall i Diane vrlo su luckaste, imaju odličan smisao za humor, vole nositi muške komade odjeće te imaju problema sa završavanjem rečenica.


4. Diane Keaton za ovu je ulogu osvojila prestižnu nagradu Oscar za najbolju žensku glavnu ulogu 1978. godine. "Annie Hall" dobio je Oscar za najbolji film iste godine, dok ga je Američki filmski institut uvrstio na listu 100 najboljih američkih filmova svih vremena.

5. Film "Annie Hall" redefinirao je žanr romantične komedije jer glavni likovi – Annie i Alvy na kraju priče ne završe zajedno. Naprotiv, ona je u vezi s drugim muškarcem, a on i dalje pati za njom. Upravo je zato scenarist, redatelj i glavni glumac Woody Allen još 1993. godine priznao da bi rado napisao i snimio nastavak njihove priče. No tu ideju još uvijek nije realizirao ni četrdeset godina od izlaska originala.

Annie Hall Diane i Woody bili su u ljubavnoj vezi ispred te iza kamere (Foto: Profimedia.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju