Sin legendarnog hrvatskog nogometaša Aljoše Asanovića često plijeni pažnju svojim objavama na društvenim mrežama

Ružičasto za djevojčice, plavo za dječake. Za ovu podjelu boja na "žensku" i "mušku" sigurno ste čuli.

Riječ je o novijoj kategorizaciji koja se prvi put pojavila u drugoj polovici 20. stoljeća i mnogi povjesničari smatraju da je za nju kriva nekadašnja prva dama SAD-a Mamie Eisenhower.

Prije 20-tak godina bilo je gotovo nemoguće vidjeti dječake odjevene u ružičaste odjevne komade, a nije ih bilo ni u ormarima odraslih muškaraca.

Mamie je obožavala nositi odjevne komade ružičaste boje pa se tako i na inauguraciji svog supruga Dwighta Eisenhowera pojavila se u ružičastoj toaleti posutoj cirkonima. Uvijek se predstavljala kao vrijedna domaćica te je jednom prilikom izjavila kako Dwight "vodi državu dok ona peće svinjske kotlete".

Ubrzo su američki mediji ružičastu počeli stavljati isključivo u "ženski" kontekst, a taj obrazac ponašanja preuzele su brojne modne kuće i oglašivaći te je ona postala boja rezervirana za osobe ženskog spola.

Prije 20-tak godina bilo je gotovo nemoguće vidjeti dječake odjevene u ružičaste odjevne komade, a nije ih bilo ni u ormarima odraslih muškaraca. Međutim, vremena su se promijenila i u svijet muške mode polako se uvukla čitava paleta živopisnih boja među kojima se nalazi i ružičasta.

Na našim prostorima ona još uvijek nosi stigmu sladunjave ženske boje pa je mnogi muškarci i dalje bezrazložno odbijaju nositi.

 

A post shared by Antonio Asanovic (@asanovic_antonio) on

Da muškarac itekako može izgledati sjajno u ovoj boji pokazao je Antonio Asanović. Sin legendarnog hrvatskog nogometaša Aljoše Asanovića na Instagramu je objavio fotografiju na kojoj je odjeven u svijetlo ružičastu majicu sportskog brenda Adidas.

Da muškarac itekako može izgledati sjajno u ovoj boji pokazao je Antonio Asanović.

Zgodan 25-godišnjak očito nije opterećen bespotrebnim i nepravednim podjelama boja, a na njegovom primjeru mogli bi učiti mnogi hrvatski muškarci koji još uvijek gaje predrasude ružičastoj.

Roditelji češće izražavaju zabrinutost zbog toga što njihovo dijete voli 'pogrešnu' boju kad su u pitanju dječaci, jer se boje društvene osude i stigmatizacije. Odrasli često imaju neprimjerene komentare kojima najčešće nenamjerno mogu u djece stvoriti osjećaj srama i krivnje. Već u predškolskoj dobi djeca si međusobno znaju govoriti 'to je za curice/dečke' i ako dijete odstupa od očekivanja, ono može biti izloženo ruganju ili vrijeđanju od strane vršnjaka, kaže psihologinja i praktičarka terapije igrom Tea Knežević iz Centra Proventus za psihoterapiju i edukaciju.

U galeriji pogledajte koji poznati muškarci vole nositi različite nijanse ružičaste boje.

 

A post shared by Pudder Agency (@pudderagency) on

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju