Ava Gardner sinonim je za najplodnije zlatno doba Hollywooda, jedna od najljepših žena svijeta svih vremena i iznimno talentirana glumica koja je upamćena kao jedna od 25 najboljih u 20. stoljeću.

Galerija Ava Gardner - 4 Ava Gardner - 2 Ava Gardner - 3 +3 Frank Sinatra bio je ljubav njezina života

Rođena na današnji dan 1922. u siromašnoj američkoj obitelji, nije mogla ni slutiti da je pred njome uspješna filmska karijera, no sve se promijenilo kada je njezine fotografije slučajno zapazila filmska kompanija Metro Goldwyn Mayer. Fotografije je napravio suprug njezine sestre Beatrice i izvjesio ih u izlogu jednog studija na Petoj aveniji.

Slijedio je ubrzani put prema zvjezdanom nebu.

"Bosonga kontesa", "Noć iguane", "Mogambo" te filmovi nastali prema književnim predlošcima Ernesta Hemingwaya "Snjegovi Kilimandžara" i "Sunce se ponovno rađa" priskrbili su joj status filmske dive, pristup najglamuroznijim zabavama, naslovnicama najboljih časopisa, modnim dizajnerima, skupom nakitu i svemu što je mogla poželjeti.

Ava Gardner Ava Gardner (Foto: Guliver/CoverImages)

Prvog dana u Hollywoodu upoznala budućeg supruga

Međutim, njezina slika na filmskom platnu bila je potpuno drugačija od one u privatnom životu.
Još kao djevojka, tijekom svog prvog dana u Hollywoodu upoznala je filmskog glumca Mickeyja Rooneyja, jednog od najvećih glumaca svih vremena, koji je prvi ulogu ostvario 1927., a posljednju 2008., zbog čega je upisan u Guinnesovu knjigu rekorda.

Ava Gardner - 2 Ava je bila u braku s Mickeyjem Rooneyjem (Foto: Guliver / Coverimages)

Par je ubrzo počeo izlaziti na večere, no Ava nije bila svjesna njegove popularnosti. On pak je navodno bio opčinjen njome te bi je na kraju svakog izlaska molio da se uda za njega. Ona bi svaki put odbila, baš kao što je odbijala stupiti s njim u spolne odnose. On ju je pak upoznavao s holivudskim imenima, učio je bontonu i uskoro su postali nerazdvojni. Stupili su u brak, no potrajao je samo godinu dana. Vjernost nije bila prioritet u njihovoj vezi, a Ava se često osjećala zapostavljenom, svjesna toga da mu je samo trofej. Ipak, dogovorili su se da jedno o drugome neće u javnosti iznositi "prljavi veš".

Mickey Rooney varao je Avu Gardner i njihov brak završio je razvodom Mickey Rooney varao je Avu Gardner i njihov brak završio je razvodom (Foto: Guliver/CoverImages)

Nakon razvoda potpuno se posvetila samo karijeri, no ljubavni ju je život odveo u ruke još jednog muškarca koji se nije znao istinski obvezati, glumca i jazz-glazbenika Artieja Shawa. Ava je postala njegova četvrta od ukupno osam supruga. Brak je potrajao svega godinu dana, a baš kao i njegove prethodne supruge, nakon razvoda i Ava ga je opisala kao emocionalnog zlostavljača koji se uvijek smatrao superiornijim od nje. Naime, kako je Ava odrastala na farmi, nije završila prestižne škole. To je Shawu iznimno smetalo te joj je često spremao popise knjiga koje obvezno mora pročitati, nabijao joj na nos izostanak diplome i često je ponižavao u javnosti.



Ljubav života pronašla u Sinatri

Nakon propalog braka sudbina ju je opet spojila s Frankom Sinatrom, kojeg je upoznala nekoliko godina ranije. Upravo je on bio njezina najveća i nikada prežaljena ljubav. Iako su se upoznali kada su oboje još bili u braku, Sinatra je navodno rekao da će se jednom oženiti njome. Bio je na glasu kao veliki ženskar koji je suprugu prevario nebrojeno puta, no nikada nije ni pomišljao na to da napusti svoju obitelj. Sve do susreta s Avom. Magija među njima bila je gotovo opipljiva te su svega nekoliko mjeseci nakon Sinatrina razvoda, u vrijeme kada je i Ava bila razvedena, stupili pred oltar. Baš svaki dan braka dobivala je telegram u kojoj joj je govorio koliko je voli.

Ava Gardner - 1 Frank Sinatra bio je ljubav njezina života (Foto: Guliver / Coverimages)

Iako se na početku sve činilo kao u najljepšoj bajci, problemi nisu izostali. U brojnim intervjuima njihovih obiteljskih prijatelja može se iščitati da su bili ovisno jedno o drugome te istodobno previše slični da bi brak mogao opstati. Naime, nijedno u braku nije bilo vjerno, a ono što je navodno presudilo bila su dva Avina pobačaja, kao i činjenica da je s godinama ona postala veća zvijezda. Navodno ga je neko vrijeme i uzdržavala, s čime se on teško mirio.

Iako je nakon razvoda imala brojne druge veze, poput onih s Ernestom Hemingwayem i Howardom Hughesom i drugima, Frank je zauvijek ostao dio njezina života. Za svaki rođendan Ava bi primila buket cvijeća i tako 33 godine zaredom, sve do smrti od teške upale pluća. Sinatra je plaćao i njezine bolničke račune jer je prije smrti ostala bez gotovo čitava bogatstva. Prema riječima Frankove kćeri, nakon saznanja za Avinu smrt Frank je vrištao na sav glas i pao u stanje šoka, od čega se nikada nije potpuno oporavio.

Ava Gardner - 1 Frank Sinatra bio je ljubav njezina života (Foto: Guliver / Coverimages)

Unatoč iznimnoj ljepoti i talentu, Avu su privatni problemi nagnali u okrilje alkohola. Ipak, ne pamtimo je pamtimo po tome, nego po jednima od najboljih uloga ikada ostvarenima u Hollywoodu, profesionalnom ponašanju na filmskim setovima i sposobnosti da se zauzme za sebe kada je to bilo potrebno. Jer, kako je i sama govorila, bolje biti sam nego u lošem braku.

Ava Gardner - 3 Ava Gardner - 3 (Foto: Guliver / Coverimages)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju