Marte slaven imendan 19. travnja, a tu činjenicu iskoristili smo kao povod da provjerimo podrijetlo ovog imena, njegova značenja i simboliku.

Ime Marta ima hebrejsko podrijetlo, a znači gospođa ili gospodarica. U Bibliji se Marta spominje kao Lazarova sestra.

U Hrvatskoj je ovo ime jako popularno i nosi ga više od deset tisuća imenjakinja. Najpopularnije je bilo između 2003. i 2013. godine, ali i danas ga mnogi roditelji biraju za svoje djevojčice pa se redovito nalazi na listama najpopularnijih imena.

U prošloj godini, prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, ime Marta zauzelo je visoko šesto mjesto na popisu najčešćih imena za curice.

Osobe koje nose ime Marta su mudre, razgovorljive, tolerantne, ambiciozne i atraktivne. Ime Marta objašnjava i numerologija prema kojoj se radi o druželjubivim, prijateljski nastrojenim i optimističnim osobama. Marte znaju kako uživati po životu, a u društvu se ističu i po odličnom smislu za humor. Osim toga kreativne su, majstorice izražavanja, komunikativne i karizmatične.

Uživaju u slobodi i svim aspektima života. Zanimanja koja su dobra za ove osobe, između ostalog su odvjetnica, umjetnica, spisateljica.

Kada je u pitanju ljubav, osobe koje nose ovo ime su zabavne i energične. U vezi vole imati slobodu i vrijeme za sebe.

Poznate osobe koje nose ovo ime su glumica Marta Cerovečki, slikarica Marta Ehrlich i rukometašica Marta Tomac.