Sve što se trenutno događa oko nas utječe na sve aspekte našeg života, a posebno je teško novim mamama koje moraju ograničiti kontakte s drugima zbog dobrobiti svog djeteta. Međutim, upravo se zbog toga mogu osjećati izolirano i usamljeno, pa je pomoć na daljinu i više nego dobrodošla.

Rođenje djeteta poseban je doživljaj u životu žena koje odluče postati majke. Koliko god to bilo jedinstveno iskustvo, ono sa sobom nosi i brojne popratne pojave, kako tjelesne tako i psihološke, pa je svaka moguća pomoć novima mamama itekako potrebna.

Puerperij odnosno period od šest pa i više tjedana nakon poroda, u narodu poznatiji kao babinje, iznimno je osjetljivo razdoblje za ženu. U tom se periodu privikava na svoju novu svakodnevicu, uči kako uopće biti majka, a nad glavom joj se javlja niz upitnika.

Osim toga, mnoge majke u puerperiju osjete tugu, katkada imaju nesanicu, anksioznost, promjene raspoloženja, a do 20 posto puerpera pati od ozbiljne postporođajne depresije koja može uključiti i suicidalne i infanticidne ideje. Stoga je iznimno važno uz veliko razumijevanje stanja u kojem puerpera jest, pomoći joj da to razdoblje prebrodi.

Sve to dodatno komplicira pandemija u kojoj se nalazimo, pa nerijetko izostaje podrška na koju su prije mame mogle računati, ili joj se barem nadati.

Pitajte je kako je. Ako treba, neka vam se isplače na telefon. Daljina nije prepreka.

Dakako da zbog dobrobiti djeteta kontakte s drugima treba izbjegavati, no to ne znači da ne možete biti tu za nju i na daljinu. Male stvari koje možete učiniti iznimno će cijeniti. Sada joj je svaka pomoć dobrodošla.

Evo što sve možete učiniti za nju.

1. Pošaljite obitelji namirnice za nekoliko dana
Odlazak u trgovinu u kupnju namirnica i kuhanje ručka nešto je što je zadnje na pameti svakoj novoj mami. Pa ipak, zdravi obroci sada su joj potrebniji nego ikada. Zato možete pripremiti paket namirnica koje voli, a koje su ujedno dobre i za nju i za dijete ako ga doji. Pritom imajte na umu da to zaista trebaju biti namirnice koje se lako i brzo pripremaju i s kojima se može napraviti bezbroj brzih kombinacija obroka. Sada nije vrijeme za isprobavanje egzotičnih delicija.

Bilo da se radi o naručenoj dostavi iz nekog od naših trgovačkih lanaca koji nude tu opciju ili namirnice ostavljate pred vratima njezina doma, to je jedna od stvari na kojima će vam novopečena mama biti najviše zahvalna.

Postporođajna depresija Postporođajna depresija: Bolest s mnogo lica koja ne pogađa samo "labilnije"

Ako to ne možete ili ne želite, veliku ćete stvar napraviti i ako joj jedne večeri naručite i platite dostavu hrane iz omiljenog restorana na kućni prag.

2. Pošaljite joj paket sitnica samo za nju
Bilo da se radi o organiziranoj dostavi preko neke tvrtke koja ima pakete ili običnoj pošti, pošaljite novoj mami paket u kojem će biti stvari samo za nju i zbog kojih će se barem na tren opet osjećati kao svoja nekadašnja verzija. U paket stavite stvari koje će joj u ovim mjesecima uistinu najviše trebati, a koje stigne koristiti i u nekoliko ukradenih minuta.

Primjerice, pošaljite joj šampon za suho pranje kose, maske za lice u obliku maramica, sjajilo, dezodorans, korektor za podočnjake, omiljenu čokoladicu, hranjive müsli pločice, grudnjak za dojenje koji svojim izgledom nalikuje običnom, čipkanom grudnjaku kakve je nekada nosila, omiljeni časopis... Bilo što zbog čega će se u tim prvim tjednima osjećati kao žena.

3. Mislite i na njezinu djecu
Ako mama iz vaše okoline ima već i drugu djecu, mislite i na njih. Možete ih izvesti na nekoliko sati u prirodu, držeći se pritom strogo svih epidemioloških mjera, kako bi se mama posvetila samo bebi i sebi. Ako joj je, pak, to prvo dijete, za njega također možete puno napraviti. Već će i paket pelena ostavljen pred vratima mami puno značiti.

4. Budite uvijek tu za nju, udaljeni samo jedan poziv
Nova mama prolazi čitavu lepezu emocija. Iako je za mnoge žene majčinstvo ispunjenje sna i taj se osjećaj ne može usporediti ni s čim drugim, a ljubav prema djetetu raste iz dana u dan, taj novi period u životu ima i svoju drugu stranu.

Novopečena mama je neispavana, premorena, često ima i mastitis, ginekološke probleme, bolove od ožiljaka koji još nisu zacijelili, no ono što joj možda najviše nedostaje je osjećaj povezanosti s drugima, najviše s prijateljicama s kojima je nekada sve dijelila.

Sitnice poput omiljene čokoladice, sjajila ili čak i pelene za bebu pomoći će joj više nego što mislite.

Ako i sami imate dijete, tada znate što sve prolazi, no ako i nemate, to ne znači da ne možete uvijek biti podrška. Budite tu za nju. Redovito je pitajte kako je. Ako znate bebin raspored spavanja, nakratko je nazovite dok beba spava. Recite joj da je sjajna mama i da odgaja sretno dijete. Upravo te sitnice mogu joj popraviti čitav dan.

5. Ako je potrebno, razgovarajte s njezinim partnerom. Oprezno
Koliko ste samo puta čuli da je neka žena "sretnica" jer joj njezin partner "pomaže" s djetetom? Ne, nije nikakva sretnica i nema tu nikakvog pomaganja. Dijete je jednako toliko partnerovo kao i njezino. On samo obavlja svoju zakonsku dužnost; ne "pomaže".

Međutim, u životima nekih novopečenih očeva kao da se ništa nije promijenilo. Ako vam se prijateljica tijekom telefonskog razgovora ili u porukama požali da joj je teško jer on ništa ne radi, pokušajte razgovarati s njim.

Jasno, pritom zadržite granicu dobrog ukusa i pristojnosti. Nikako nemojte reći da se ona požalila, nego ga pitajte kako je, kako se nosi s novom situacijom... Kao da ništa ne znate. Nitko ne želi da mu se drugi miješaju u ljubavni odnos, no nekada je zaista potrebno čuti istinu iz druge perspektive.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju