Nema toga što neki roditelji neće smatrati pogrešnim, a drame ne staju ni kad su u pitanju crtići. Nakon što nisu valjali Teletubbies, Štrumfovi, Tom i Jerry te naravno sve ekranizacije klasičnih bajki, na red je došla i Peppa. Da, Peppa Pig novi je "problem".

Stavila sam riječ problem u navodnike jer Peppa nije problem. Problem su roditelji. Ako u vezi s ponašanjem svoga djeteta pokušavate optužiti neki vanjski utjecaj, morate biti svjesni toga da ste vi ti koji su odgovorni. 

Nema tog crtića koji će pokvariti dijete ako su mu temelji kućnog odgoja i povezanosti s roditeljima dobri.

Peppa se ponaša kako bi se svako drugo dijete u dobi od četiri godine moglo ponašati, ali nju roditelji ne uče tome da to nije lijepo ponašanje, kritiziraju po internetu jedan od omiljenih crtanih likova današnjice.

Peppa je nerijetko zahtjevna, glasna i komentira trbuh svojeg tate, bune se roditelji. No roditelji ne shvaćaju da se Peppa ponaša onako kako se ponaša većina četverogodišnjaka, upravo u dobi u kojoj je Peppa, a to je da su glasni, da pokušavaju zapovijedati i da nemaju filtara kad komentiraju nečiji izgled.

Peppa Pig Neki roditelji smatraju da crtani o Peppi negativno utječe na djecu (Foto: Shutterstock)

Neke mame drame pa optužuju Peppu kao glavnog krivca što je njihovo dijete reklo bljak za večerom ili što je reklo da neka osoba ima velik trbuh. Istina, u crtiću George ne želi jesti krastavac pa kaže bljak, ali roditelji su propustili iščitati kao poruku tog trenutka to da bebe poput Georgea ne jedu zdravo, dok odrasli jedu (a sva djeca vole biti odrasli, odnosno to žele postati).

A kad Peppa komentira da tata im veliki trbuh? U čemu je tu problem, osim što nije pristojno komentirati nečiji izgled ama baš nikad. No ovdje je problem jer se komentira nečija poveća težina (da je bilo riječ o mršavosti, vjerujem da nitko ne bi ni trepnuo, a tu dolazimo do dvostrukih standarda).

Djeca komentiraju izgled BILO KOGA tko imalo odstupa od nekog prosjeka. Dijete će tako bez pardona i sasvim glasno na ulici pitati Zašto je ovo dijete u kolicima? (invalidska kolica su u pitanju), Zašto ova teta nema nogu? (ako ima protezu), Zašto je ova baka pogrbljena? (ako zbog bolnih leđa hoda nagnuta prema naprijed), Zašto ovaj striček nema zube? (ako vidi nekog krezubog) itd.

Ako imate predškolsko dijete, šanse da je nekog glasno prokomentiralo, pri čemu je vama bilo blago neugodno, ogromne su. Djeca propitkuju jer tako uče. Pričaju bez filtara. I tu smo mi roditelji kao odgojitelji koji trebaju podučiti svoju djecu socijaliziranom ponašanju i bontonu.

Crtići Peppa Pig možda nisu savršeni, ali su daleko od nepoželjnih crtića. Gro je djece naučilo lijepe lekcije o prijateljstvu kroz Peppu, a negativne scene mogle su roditeljima poslužiti kao odgojni moment, šansa da upute svoje dijete u ono što je vidjelo, da razgovaraju s djetetom o tome.

Djeca propitkuju jer tako uče. Pričaju bez filtera. I tu smo mi roditelji kao odgojitelji koji trebaju podučiti svoju djecu socijaliziranom ponašanju i bontonu.

Mamama s interneta smeta što Peppu roditelji ne ukoravaju zbog lošeg ponašanja. Valjda bi roditelji trebali vikati na Peppu i Georga ili ih slati u kaznu da bude baš jasno da to neko ponašanje nije primjereno.

Peppa se ruga drugima, kažu. Ali isto tako, i Peppi se rugaju druga djeca, na primjer kad ona vozi bicikl s pomoćnim kotačima. Neki će roditelji to protumačiti kao reklamiranje bullyinga jer zašto prikazivati ruganje u crtićima? Kao prvo, to nije bullying jer ako je nešto jednokratno, onda to ne možemo nazvati bullyingom, nego lošim primjerom ponašanja. A kao drugo, tu scenu opet možemo kao roditelji iskoristiti da naučimo dijete kako ruganje nije lijepo i kako se ponašati ako ili kad se to dogodi vašem djetetu.

No problem je što roditelji mahom ne znaju što im djeca gledaju, ne gledaju crtiće s njima i puštaju ih da konzumiraju sadržaj bez razmišljanja.

Iz svake loše scene čovjek može naučiti nešto dobro. Tako i na televiziji postoje dobre lekcije koje se uče na lošim primjerima. Mi kao roditelji trebamo biti prisutni (i duhom, ne samo tijelom!) da bismo aktivno sudjelovali u razumijevanju onoga što se gleda i da bismo djeci mogli odgovoriti na neka pitanja i uputiti ih u dobro i loše.

Vidite li problematiku u Peppi Pig?

glasova:

Uostalom, mi i naša braća i sestre odrastali smo u doba kad smo gledali samo jedan crtić dnevno pa su svejedno djeca bila izbirljiva kod hrane (dandanas se pričaju priče o mom bratu i njegovu hranjenju u djetinjstvu) ili su se pak rugala drugima. Tako da se ne može optužiti Peppu da kvari djecu.

Curica sluša glazbu Biste li svom djetetu dali da sluša cajke? Ja bih, iako mi je ta glazba užasna Mina u igri "Kako to, kako to?": Kako smo djeci oduzeli slobodu mic po mic

Izbjegavanje teških i škakljivih tema bio bi tek jednorog-like prikaz svijeta. A jednorozi ne postoje.

Navijam za Peppu. A vi je cancelirajte ako želite.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju