"Ajmo van, mala je kod bake." "Ne mogu, premorena sam."

Nisam lagala. Iako je dijete od podneva bilo kod bake, ja sam jedva čekala da odem spavati.

Zaspala sam nešto malo poslije devet sati na kauču, tijekom prvih 20 minuta dokumentarca koji smo htjeli pogledati i koji me je baš zanimao. Moj je umor pobijedio ne samo aktivni izlazak van nego i pasivno gledanje filma.

Nisam upoznala majku koja nije premorena. Možda jer se ne družim s onima koje imaju dadilju za svako dijete, uz kućnu pomoćnicu i vozača. Tim se majkama vjerojatno da izlaziti svakog petka vani jer imaju i snage i volje za to. Premorena majka jednostavno se želi što prije odmoriti.

Premorena sam na način na koji samo mame to mogu biti.

Nebitno je jesam li taj dan radila svoj posao pa zatim još kuhala, čistila, spremala i trčala za djetetom po kvartu dok se ona vozila na biciklu, ja kao da sam vječno na traci za trčanje. Barem je tamo moj mozak.

Moj mozak uvijek nekamo trči.

Trči u vrtić, trči u dućan po mlijeko, trči po one sitnice koje moram kupiti da napravimo krunu za priredbu u vrtiću, trči na plaćanje računa, na analize onoga što jesam i što nisam napravila, a pogotovo na ono što tek trebam napraviti, a tu je i ono što svakako želim stići napraviti. Taj moj mozak kao da živi barem tri paralelna života i stalno radi kombinacije kako bi ta tri života upakirao u ovaj jedan koji ima. A nije da me itko sili na to.

Jednostavno, majke kao da imaju neko računalo u glavi koje stalno programira. Nemojte se čuditi ako nam nešto kažete, a mi to ne zapamtimo. Možda je naš mozak u trenutku kad ste nam to pričali računao koliko dana dijete već kašlje i treba li sad ići doktoru. Nemojte se, molim vas, ljutiti ako mislima nekamo odlutamo na čas, to mi pokušavamo resetirati računalo u glavi koje se zablokiralo. 

Premorena sam na način na koji samo mame to mogu biti.

Mameći mozak je čudo. Može svašta, ali istodobno može i umoriti osobu kao što ga ne može umoriti ni jedan maraton. Jer nakon maratona se odmoriš. A majčin mozak teško da se može odmoriti tek tako. Uvijek ima nešto što se treba napraviti, neka odjeća koju treba oprati, rođendan prijateljice iz vrtića za koji treba kupiti poklon, smisliti kamo ćemo za vikend da ne budemo doma… Lista zadataka u našim glavama je beskrajna. I ponavljajuća.

Kažu da se mameći mozak zove mentalno opterećenje.

Mentalno opterećenje termin je za nevidljivi posao održavanja doma i obiteljskog života, koji u većini slučajeva padne na ženu. Pročitala sam nedavno jedan sjajan opis ovog kognitivnog umora koji ga definira kao "odgovornost predviđanja potreba, prepoznavanja mogućnosti za njihovo zadovoljavanje, odlučivanje i briga o realizaciji".

Imate li malo dijete u vrtiću ili školi, morate ga odvesti tamo i dovesti kući. No to nipošto nije samo to. Morate isplanirati što će odjenuti, što će pojesti (pogotovo ako je prehrana problem i inače), je li dijete napisalo zadaću ili treba li nešto donijeti tog dana, koliko vremena trebate izdvojiti za hodanje/vožnju, kako ćete uklopiti svoje druge obveze u sve to, što ćete jesti kod kuće taj dan, imate li neku aktivnosti nakon vrtiće/škole… Svakodnevni život kad imate djecu prepun je malih odluka o kojima zapravo ovisi funkcioniranje obitelji i samog djeteta, a sve to traži stalnu mentalnu prisutnost.

Današnji očevi preuzimaju dio odgovornosti u kućanstvu, ali čak i u super organiziranim kućanstvima, majke i dalje nose većinu mentalnog tereta.

Ne kaže se uzalud da su majke vezivno tkivo obitelji jer one drže mnogo uzdi u svojim rukama. Čisto suđe, čistu odjeću i i kupaonu mnogi uopće ne primjećuju jer se to doživljava kao nešto normalno, ne razmišljajući tko to sve zapravo obavlja da bi život funkcionirao.

Današnji očevi preuzimaju dio odgovornosti u kućanstvu, ali čak i u izvrsno organiziranim kućanstvima majke i dalje nose većinu mentalnog tereta. Neću poreći da smo dio toga naslijedile, da možda naši geni imaju veze s tim, nije ovo nikako lamentiranje protiv muškaraca. Barem je u našoj kući stanje takvo da se ja zaista mogu osloniti na supruga, otići tri dana na put, a da me ne brine hoće li sve biti u redu kod kuće. Ali isto tako znam da se moj suprug neće sam sjetiti promijeniti posteljinu, organizirati djetetu ormare na prelasku sezone, kupiti joj zimske čizme ili razmišljati jesmo li platili ritmiku.

S kojom god majkom da pričam, sve su suglasne oko ovoga: da, današnji će muževi i skuhati, i usisati, i baciti smeće, napravit će one očite stvari po kući, ali one nevidljive neće. Mislim da smo takvo nešto naslijedile, za to su se uvijek tradicionalno brinule majke i taj se nevidljivi posao nije spominjao. Ako nešto ne vidiš, znači da nije ni važno.

I zato smo umorne. Premorene. Zato nam nisu dovoljna ni tri dana odmora od djece i obitelji da "dođemo sebi". Ne možeš se odmoriti nabrzinu.

One među nama koje nisu majčinstvo shvatile na način da trebaju biti prisutne, da trebaju staviti djecu u krevet i graditi povezanost s njima aktivnim svakodnevnim zanimanjem za njih, već to odrade zamjenske majke (najčešće dadilje), vjerojatno nemaju takvo mentalno opterećenje. Možda su te majke bolje prijateljice i supruge jer su opuštenije od ovih premorenih majki s računarskim mozgovima.

Ja pokušavam biti prisutna i angažirana majka. Ali, da si ne lažemo, najčešće osjećam kao da je to mentalno opterećenje na 99 % i da sam pred pucanjem, a pritom me pere i grižnja savjesti jer nešto nisam dobro napravila ili sam možda bila grublja prema djetetu nego što to želim.

Prihvatila sam da ne mogu biti savršena majka i da takva ne postoji. I svejedno me opere grižnja savjesti kad nešto failam.

Čak se i redovito fizički odmaram. Srećom pa imam luksuz zvan baka-servis koji je ono selo koje vam treba da odgojite dijete. I ne bi nas trebala prati grižnja savjesti. Majka koja se povremeno odmori i uzme vremena za sebe bit će vjerojatno i puno bolja majka jer će uspjeti osloboditi prostor u mozgu i biti stabilnija.

Treba uzeti vremena za sebe, imati vremena barem predahnuti, ako ne možemo baš sasvim odmoriti… Jer i kad sam fizički udaljena od svoje curice, ja mislim na nju. Mislim je li bilo sve u vrtiću, je li danas tužna jer me nema, gdje je u vrijeme kad je želim nazvati, je li dobro spavala… ne mogu prestati biti mama samo zato što nisam pored nje.

Barbara Slade Jagodić - 3 Ja nisam samo mama i želim da moje dijete to shvaća Mina u igri Zašto radimo iste greške kao naši roditelji?

Premorena sam onako kako samo mame mogu biti. Ne znam kad to prestaje, možda nikad?

  Barbara Slade Jagodić Barbara Slade Jagodić (Foto: Barbara Slade Jagodić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju