Vjerojatno nema čovjeka u Hrvatskoj koji ovih dana nije čuo za belgijskog ovčara Dracoa, psa koji je pronašao i spasio ženu zatrpanu pod ruševinama zgrade petrinjske uprave. Mnoge je dirnula priča da je Draco kao mladi pas skoro bio uspavan zbog agresivnosti, a sada je prva njuška HGSS-a, junak koji spašava ljudske živote i vjerni pratilac HGSS-ovca Krune Stipetića.

Kruno Stipetić nije želio odustati od Dracoa čvrsto vjerujući da psu samo treba pružiti priliku uz pravilan trening i socijalizaciju. Jer nije neuobičajeno da belgijski ovčari mogu postati agresivni bez čvrstog vodstva i dresure, pa čak i ozlijediti i ljude i druge kućne ljubimce, kada ih se drži kao ljubimce.

Vjerojatno nema čovjeka u Hrvatskoj koji ovih dana nije čuo za belgijskog ovčara Dracoa, psa koji je pronašao i spasio ženu zatrpanu pod ruševinama zgrade petrinjske uprave

Važno je znati da ovi psi ne reagiraju dobro na grubost prilikom treniranja. Trener mora biti čvrst, pošten i uporan, ali nikada grub. Belgijski ovčari vole učiti nove stvari, vola raditi i žele udovoljiti vlasniku, tako da će napraviti sve što se od njih traži. Odlični su partneri za trčanje, planinarenje ili pak da trče uz vas dok vozite bicikl.

Eksplozija energije – tako se najbolje može opisati pasmina belgijski ovčar malinois. To je samouvjerena, inteligentna, pametna i odana pasmina s izrazito jakim zaštitničkim instinktom koja traži svakodnevno treniranje i istrčavanje. Važno je naglasiti i da svatko tko želi belgijskog ovčara malinoisa mora biti iskusan vlasnik pasa.

Kruno Stipetić iz ogulinskog HGSS-a i njegov pas Draco Pas Draco kojeg su htjeli uspavati spasio je ženu zatrpanu u potresu

Ovom snažnom i inteligentnom psu potrebno je puno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije. Upravo zato se najčešće i koriste kao potražni psi, i kada je riječ o traženju ljudi, kao i narkotika i eksploziva, a ova pasmina čak je postala popularniji policijski i vojni pas od njemačkog ovčara. I holivudska glumica Eva Mendes je 2011. godine zaštitu od uhode pronašla u svom belgijskom ovčaru imena Hugo uz kojeg se, kako je i sama rekla, osjećala sigurno.

Belgijski ovčar malinois je pas koji pripada srednje velikim i velikim pasminama, porijeklom iz mjesta Mechelen (fr. Malines) u Belgiji. To su prvi psi koji su se koristili za rad u belgijskoj policiji. Mnogi od njih obavljali su različite poslove tijekom Prvog svjetskog rata, prenosili poruke te pomagali organizaciji Crvenog križa.

Osim što su prelijepi, s kratkom dlakom boje lana i crnom "maskom" na licu, belgijske ovčare krasi i velika neustrašivost, ali i oprez pa će se prema nepoznatim ljudima držati rezervirano i trebat će im vremena da se zbliže s neznancima. Uz pravilan trening, belgijski ovčar vrlo je odan i sa članovima svoje obitelji razvit će čvrstu povezanost. Uživaju provodeći vrijeme sa svojom obitelji te su odlični psi čuvari. No, treba još jednom naglasiti da ga je potrebno socijalizirati kako prema svojoj obitelji ne bi postao previše zaštitnički nastrojen.

Potražni psi I oni su neumorni junaci: Witch, Lula, Tama i La Mar traže preživjele pod ruševinama

Pravilno i dovoljno socijalizirani belgijski ovčari dobro se slažu s djecom, posebice ako su odrasli zajedno. Međutim, čak i tada treba pripaziti na igru djece i psa jer zbog svoje povijesti znaju nekada štipati djecu i držati ih na okupu. To je zato jer im se probude instinkti te kako su nekada čuvali stado, sada znaju držati na okupu i čuvati djecu koja se igraju.

Iako belgijski ovčar može preživjeti vani u raznim vremenskim prilikama, ipak je najsretniji kada je unutra sa svojom obitelji uz pristup otvorenom prostoru. Zbog toga je idealan kućni ljubimac za kuću s dvorištem. Živi između 12 i 14 godina te kao jedna od najzdravijih pasmina na svijetu ne pati od nekih većih zdravstvenih teškoća. Belgijskog ovčara povremeno mogu mučiti displazija lakta, panus, progresivna atrofija mrežnice, hemangiosarkom i mrena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju