Prije 40 godina tadašnja Jugoslavija dobila je jednu od svojih najljepših misica, Slovenku Bernardu Marovt. No Bernarda, nasljednica Ane Sasso, koja je titulu najljepše žene u Jugoslaviji ponijela godinu ranije, nije bila samo Miss Jugoslavije već se smatra i prvim jugoslavenskim supermodelom.

Galerija Bernarda Marovt smatra se prvim jugoslavenskim supermodelom Bernarda Marovt jedna je od najpoznatijih misica Jugoslavije Bernarda Marovt u reklami za kozmetički brend Samantha +3 Bivša Miss Jugoslavije Bernarda Marovt u Opatiji 2008. godine

Ono što su u svijetu bile Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell i Helena Christensen, u bivšoj Jugoslaviji, ali i šire, bila je Bernarda Marovt, koja se smatra prvim jugoslavenskim supermodelom. Bernarda je doista imala sve odlike supermodela, a primjetna je čak i fizička sličnost s Helenom Christensen.

Bernarda Marovt jedna je od najpoznatijih misica Jugoslavije Bernarda Marovt jedna je od najpoznatijih misica Jugoslavije (Foto: Sinisa Hancic/Pixsell)

Bernarda Marovt rođena je 1961. godine u Sloveniji te je diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani. Kao manekenki i fotomodelu veliki vjetar u leđa bio joj je kada je 1983. godine izabrana za Miss Jugoslavije na izboru održanom u Zagrebu. Godinu dana prije titulu najljepše Jugoslavenke ponijela je Splićanka Ana Sasso, pa su Bernardu uspoređivali s njom, no mnogi će se složiti da su dvije ljepotice karizmatične, lijepe i posebne svaka na svoj način.

Bernarda Marovt u reklami za kozmetički brend Samantha Bernarda Marovt u reklami za kozmetički brend Samantha (Foto: Markins)

Na izboru za Miss svijeta Bernarda je ponijela (samo) lentu Miss fotogeničnosti, iako je slovila kao jedna od favoritkinju za glavnu titulu. Kako se tada pisalo, titula Miss svijeta možda joj je promakla i zbog golišavih fotografija koje je snimila za tadašnji magazin "Start", koji prodan u 350.000 primjeraka, a bila je i Miss Penthousea prije nego što je odlučila okušati se na izboru za Miss svijeta.

Tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća istaknula se kao etablirani međunarodni top-model za vodeće modne dizajnere te je pozirala najpoznatijim svjetskim fotografima. Radila je za najveće brendove donjeg rublja i kupaćih kostima, reklamirala je i kultni kozmetički brend Samantha, nosila revije i radila kao model za najveće stiliste u svijetu visoke mode, a okušala se i kao glumica u žanru fikcije.

Bernarda Marovt smatra se prvim jugoslavenskim supermodelom - 3 Bivša Miss Jugoslavije Bernarda Marovt u Opatiji 2008. godine (Foto: Tea Cimas/Cropix)

Bernarda Marovt prva je slovenska manekenka koja je postigla europsku i svjetsku karijeru. Između ostalog, bila je top-model Italije 1990., top-model Europe 1992., a iste godine proglašena je i najfotografiranijim licem na svijetu. Već je 1992. osvojila i nagradu za životno postignuće, dok je 2000. godine proglašena slovenskom ljepoticom stoljeća.

Nema im ravnih: 15 najljepših supermodela svih vremena Suzy Parker Jean Shrimpton Cheryl Tiegs +11 Lauren Hutton

Danas je vlasnica manekenske škole Berniemodels, koja djeluje na relaciji Slovenija - Milano, a jedna od najljepših žena nekadašnje Jugoslavije aktivna je i na Instagramu, gdje, između ostalog, objavljuje svoje fotografije iz dana najveće slave.  Nekad i sad: Kako danas izgledaju poznate hrvatske misice? Anica Kovač (Martinović), Miss Hrvatske 1995. godine Fani Čapalija, Miss Hrvatske 1993. Fani Čapalija +8 Branka Krstulović 1995. godine

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju