Pandemija koja je okružila čitav svijet postala je naša nova stvarnost, a iz dana u dan prilagođavaju joj se i brojne kulturne ustanove. U konačnici, samoizolacija ili pak zabrana okupljanja u kulturnim ustanovama ne znači da se i dalje ne možemo kulturno uzdizati.

Nakon što se zasitimo gledanja serija, vrijeme možemo kratiti virtualnim šetnjom najpoznatijim svjetskim muzejima. Toga je postao svjestan i Google Arts & Culture, koji se povezao s više od 500 muzeja diljem svijeta kako bi se svima zainteresiranima omogućio uvid u najnovije izložbe, kao i stalne postave.
Ovo su neki od muzeja kojima možete „prošetati“.

British Museum u Londonu
Jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja smješten u samom srcu Londona, British Museum, virtualnim posjetiteljima omogućuje „putovanje“ sve do samog antičkog Egipta, uključujući i pogled na poznati Kamen iz Rosette, danas gradića Rašida kraj Nila, zahvaljujući kojem su dešifrirani egipatski hijeroglifi.

Guggenheim u New Yorku
Volite li više likovnu umjetnost od povijesti, napose onu modernu, prava virtualna adresa je Guggenheim. Ondje možete pogledati najveća svjetska imena kada su u pitanju impresionizam, postimpresionizam, modernizam i postmoderna.

Musée d’Orsay u Parizu
Iako pariški Louvre ne sudjeluje u ovoj inicijativi, ništa manje nije zanimljiv Musée d’Orsay. Svi francuski umjetnici koji su stvarali od 1848. do 1914. ovdje su okupljeni na jednom mjestu. Spomenimo samo imena kao što su Monet, Cézanne i Gauguin – sasvim dovoljno da jedno popodne provedemo upijajući ova remek-djela.

Iz udobnosti vlastitog doma možete zaviriti u najpoznatije svjetske muzeje.

Galerija Ufizzi u Firenci
Niste li još imali priliku prošetati neodoljivom Firenzom, komadić njene impresivne povijesti može vam dočarati Galerija Ufizzi. U njoj se uglavnom nalazi sve što ima veze s jednom od najpoznatijih obitelji koja je vladala talijanskim prostorima – obitelji Medici. Sama zgrada projektirana je upravo za Cosima deMedicija, a autor je bio slavni Giorgio Vasari.

S obzirom na to da se na ulazak u galeriju usred sezone čeka i po sat-dva, ovo je idealna prilika da njome „prošećete“ bez gužve.

Muzej d\'Orsay u Parizu Najbolji muzej na svijetu ima šarm koji ne može nadmašiti ni veličanstveni Louvre

Muzej Pergamon u Berlinu
Najveći berlinski muzej Pergamon, koji je ime dobio prema Pergamskom oltaru, zaista ima što za ponuditi, uključujući i sam oltar. Nazvan još i Zeusovim žrtvenikom, podignut je u slavu zajedničke pobjede Pergama, Rimljana i Rodosa nad sirijskim vladarom Antiohom III. u 2.stolječu prije Krista.

Muzej Van Gogh u Amsterdamu
Kada se spomene ime grada Amsterdama, ime koje svima prvo pada na pamet svakako je Vincent van Gogh, najpoznatiji nizozemski slikar svih vremena. U muzeju kojem se nalaze isključivo njegova djela sadržano je preko 200 njegovih slika, 500 crteža te više od 750 osobnih pisama.

Nacionalni muzej antropologije u Mexico Cityju
Ako ste oduvijek bili oduševljeni kulturom Maya i njihova načina življenja, sada možete zaviriti i preko oceana u muzej koji je sagrađen 1964., a u sebi krije čitavu povijest prije španjolskih osvajanja. Čak 23 prostorije ispunjene su vrijednim artefaktima, a vrijedi spomenuti i da su Maye savršeno pripremale čokoladu. Sasvim dovoljno za zaviriti u korijene te namirnice, zar ne?

Osim u ovih sedam, možete zaviriti u još 500-tinjak iznimnih muzeja, a čitav popis možete pronaći na ovoj poveznici.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju