Pariz je grad bogate kulture i svjetski poznatih muzeja, a sada je njegov vodeći položaj u svijetu kulture dobio i službenu potvrdu. Naime, u sklopu ovogodišnjeg izbora TripAdvisora, turisti su najboljim muzejom proglasili muzej d'Orsay.

Galerija Muzej svojim šarmom nadmašuje i veličanstveni Louvre U muzeju d'Orsay izložena i djela Vincenta Van Gogha  - 1 Izložena slika Edgara Degasa +8 Među izlošcima je slika francuskog umjetnika Jacquesa-Louisa Davida

Radi se o muzeju poznatom po impresivnoj zbirci umjetnina i upečatljivoj Beaux-Arts arhitekturi. Drugo i treće mjesto na listi zauzeli su njujorški memorijalni muzej 9/11 i muzej umjetnosti Metropolitan.

Kod odlučivanja o pobjedniku pregledavala se kvaliteta i kvantiteta ocjena muzeja diljem svijeta, tijekom razdoblja od 12 mjeseci. Muzej d’Orsay je na temelju svega zasjeo na vrh.

Iako će mnogima proći kroz glavu kako to da titulu nije odnio pariški Louvre, on je zauzeo tek sedmo mjesto.

Inače, Louvre ne samo da je najposjećeniji muzej na svijetu, nego je i najveći. Potrebno vam je najmanje 100 dana da obiđete sve izložene umjetnine i to ako kod svake provedete tek 30 sekundi.

No, d'Orsay je pobijedio iz nekoliko razloga: zbog jedinstvene arhitekture i umjetničke baštine, te šarma kojeg ima, a kojeg je teško nadmašiti.

Ovaj muzej ima neobičnu arhitektonsku prošlost. Smješten na lijevoj obali rijeke Seine u Parizu, a nalazi se u zgradi bivše željezničke stanice koja je izgrađena između 1898. i 1900. godine. U muzej je pretvorena 1986. godine.

Jedan od glavnim razloga zašto je ovaj muzej zasjeo na prvo mjesto je i njegova zadivljujuća zbirka impresionističkih remek djela koju čini oko 2000 slika i 600 skulptura i drugih umjetničkih djela. No, nije samo količina ta koja se računa. U muzeju su radovi umjetnika kao što su Monet, Manet, Seurat i Sisley, a tu su i unikatni komadi iza kojih stoje Degas, Renoir, Gauguin, Martin i Cézanne.

Pročitajte i pet nevjerojatnih priča iza pet fascinatnih umjetnina.

U muzeju d'Orsay izložena i djela Vincenta Van Gogha  - 1 U muzeju d'Orsay izložena i djela Vincenta Van Gogha - 1 (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju