Krumpir je neizostavan dio hrvatske gastronomije bez obzira na to radimo li pire od krumpira kao prilog mesu, dodajemo li ga u varivo ili pečemo u pećnici. Od njega se radi i hladna salata te pripremaju njoki i kroketi.

Ipak, jedan od najpopularnijih načina za pripremu krumpira jest pomfrit. Tanko narezan krumpir peče se u dubokom ulju, zbog čega se nalazi na popisu namirnica koje bismo trebali jesti samo u rijetkim prilikama.

Zbog ovakve termičke obrade krumpir „popije“ puno ulja i znatno povećava kalorijsku vrijednost namirnice. U sto grama običnog krumpira nalazi se oko 77 kalorija, dok ista količina pomfrita ima oko 300 kalorija.

No jeste li znali da hrskavi pomfrit možete ispeći i bez trunke ulja ili s vrlo malo ove namirnice? U svijetu, ali i kod nas sve su popularnije friteze na vrući zrak (air fryer), koje, kao što im ime kaže, omogućavaju prženje hrane uz pomoć vrućeg zraka.

Sendvič od piletine u kruhu od cjelovitih žitarica Ove tri vrste namirnica morate jesti svaki dan ako želite smršavjeti

Za razliku od pečenja u pećnici, krumpiri pečeni u fritezi na vrući zrak hrskaviji su jer zrak struji i termički obrađuje namirnicu na manjem prostoru. Zbog toga iziskuje i kraće pečenje. Povrh svega, pečenje pomfrita u fritezi na vrući zrak lišeno je prskanja ulja i nereda u kuhinji.

Kako ispeći pomfrit u fritezi na vrući zrak?

Dovoljno je manju količinu osušenog i narezanog krumpira staviti u košaru friteze na vrući zrak, odabrati vrijeme i željenu temperaturu te započeti termičku obradu. Friteza se automatski isključuje nakon isteka odabranog vremena, što smanjuje šansu od pregorijevanja hrane.

Ovisno o debljini izrezanih krumpirića, za pečenje pomfrita u fritezi na vrući zrak bit će vam potrebno 10 do 20 minuta na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva. Poželjno je da na pola pečenja protresete košaru i provjerite kako izgledaju krumpiri.

Ne pretrpavajte košaru jer ćete tako smanjiti šansu za ravnomjerno pečenje krumpira.

Slika nije dostupna Pogotovo vikendom! Najveća greška koju radimo nakon ručka

Krumpiri pečeni bez trunke ulja su vrlo hrskavi, ali lišeni onog slasnog okusa na koji smo tradicionalno navikli. Ako želite, očišćeni, narezani i osušeni krumpir možete pomiješati s jednom žlicom ulja prije stavljanja u fritezu na vrući zrak. Tako pripremljen krumpir bit će ukusniji, ali i dalje zdraviji od uobičajenih krumpira pečenih u dubokom ulju.

Iako se u fritezi na vrući zrak može pripremiti sve od muffina do pizze, idealno su kuhinjsko pomagalo za pripremu pohanog mesa, ribe i povrća te drugih jela koja se inače peku na dosta masnoća.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju