I dok se mnogi od nas podvrgavaju raznim režimima vježbanja i prehrane zbog nekih svakodnevnih navika i rituala nesvjesno svaki dan gubimo kalorije. Otkrivamo vam koje to zabavne, ali i manje privlačne navike utječu na našu liniju i čine naš struk tanjim

1. Kuhanje kod kuće
Ukoliko dnevno provedete samo 40 minuta sjeckajući, pripremajući i kuhajući uključujući i čišćenje nereda nakon pripreme obroka izgubit ćete 128 kalorija i prije nego li je večera poslužena.

2. Čišćenje
Samo 25 minuta čišćenja po kući i imat ćete osvježen dom i 107 kalorija manje. Kako bi sagorjeli još više kalorija stavite omiljenu glazbu i malo i zaplešite. Vitkoj liniji pridonijeti će jedna kućna radnja. Naime, usisavanje do 35 minuta može učiniti da izgubite 100 kalorija ekstra.

3. Čitanje
Zanimljivo je kako i čitanjem sagorijevamo kalorije. Naime, 65 minuta čitanja može doprinijeti da izgubimo i do 100 kalorija. Osim benefita za tijelo čitanje ima pozitivan učinak i na naš mozak, ali i bolju kvalitetu života.

4. Stajanje umjesto sjedenja
Umjesto sjedenja za kompjuterom 40 minuta dnevno iskoristite i prošećite ili jednostavno ustanite. Umjesto da nazovete kolegu ili kolegicu prošećite do njihova ureda.

Ukoliko vam opis posla ne dozvoljava da šećete ili stojite umjesto korištenja prijevoza nakon posla radije prošećite do kuće. Možete i prohodati samo dio puta. Definitivno ćete izgubiti 120 i više kalorija.

Iako često držimo dijete i vježbamo kako bi istopili višak kilograma, zbog nekih svakodnevnih navika i rituala nesvjesno svaki dan gubimo kalorije

5. Reorganizacija radnog prostora
Izvrstan i pomalo neuobičajen način za izgubiti ekstra kalorije je čišćenje svog radnog prostora oko 30 minuta. Reorganizacija desktopa kao i radnog stola i ladica može učiniti da izgubite čak 120 kalorija.

6. Igranje kosom, tapkanje nogom

Istraživanje s Mayo klinike otkrilo je zanimljiv način gubljenja kalorija. Izgleda da nam tapkanje nogama, igranje s kosom može pomoći da izgubimo 100 do 150 kalorija.

7. Isprobavanje odjeće
Još jedan nekima zabavan način pomoći će nam da sagorimo kalorije. Isprobavanje odjeće i presvlačenje nekima je zabavna drugima naporna aktivnost, no činjenica je da 30 minuta isprobavanja odjeće sagorijeva 100 kalorija.

8. Smijanje
Istraživanja su potvrdila da smijeh ne samo da podiže raspoloženje već utječe na našu liniju. Oko 20 minuta smijeha dnevno može 'ukloniti' 100 kalorija.

9. Nošenje tenisica
U sportskoj ravnoj obući svi hodamo žustrije i lakše mršavimo. Istraživanja su pokazala da samo 30 minuta hodanja u tenisicama može istopiti 100 kalorija. Stoga nakon posla štikle zamijenite tenisicama i sve što trebate obaviti, nastojite obaviti pješice.

10. Hodanje i razgovor na mobitel
Napravite pakt sami sa sobom i svaki put kada razgovarate na mobitel ustanite i šećite dok razgovarate. Samo deset minuta šetnje i konverzacije, kažu neki stručnjaci, može sagorjeti 100 kalorija.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju