Riža je jedna od najvažnijih namirnica na svijetu. No nije sva riža jednaka, te iako bi većina znala nabrojati 2-3 vrste riže, postoji preko 8.000 rižinih varijanti. Često se klasificira prema veličini zrna: kratko, srednje ili dugo. Riža kratkog zrna sadrži najveći udio škroba i najviše je ljepljiva, dok je riža dugog zrna laganija i zrna nakon kuhanja ostaju odvojena

Neke od najpoznatijih varijanti riže su:
• Basmati: aromatična, orašasti miris, blag okus, lagana (rafinirana i nerafinirana)

• Jasmin: aromatična, mekana, dugog zrna (rafinirana i nerafinirana)

• Arborio: okruglog zrna, škrobasta, bijela (rafinirana) riža često korištena kod pripreme rižota

Danas osim vrste riže, pažnju treba obratiti na kvalitetu te razliku u nutritivnim vrijednostima između bijele (rafinirane) i smeđe (nerafinirane) riže.

Smeđa riža je nerafinirana tj. neoljuštena što znači da zadržava dio ovojnice i klicu koji su industrijskim procesima otklonjeni bijeloj riži. U tom procesu mljevenja i poliranja riža gubi čak 70-90 posto svojih B vitamina kao i velike količine fosfora, mangana i željeza.

U procesu mljevenja i poliranja riža gubi čak 70-90 posto svojih B vitamina kao i velike količine fosfora, mangana i željeza

Blagodati smeđe riže na zdravlje su:
• Pomaže održavanju optimalne tjelesne mase (duži osjećaj sitosti radi vlakana)
• Poboljšava probavu (velike količine prehrambenih vlakana)
• Antioksidativni učinak-zaštita stanica (fitonutrijenti, mangan, selen...)
• Poboljšava rad srca (magnezij-opušta živce i mišiće i štiti od oksidativnog stresa)

Bijela riža nije cijelo zrno te sadrži uglavnom škrob. Skidanjem vanjskih slojeva, proizvođači mijenjaju okus, omekšavaju teksturu i produžuju riži rok trajanja. Bijela riža sadrži puno manje vlakana i ključnih nutrijenata, što je razlog zašto se na tržištu može naći obogaćena bijela riža s vitaminima B koji se dodaju nakon obrade.

Smeđom rižom do dulje sitosti

Smeđa riža je bogatija vlaknima nego bijela riža - pomaže da duže osjećate sitost. Također ima niži glikemijski indeks, što znači da sporo podiže razinu šećera u krvi, za razliku od bijele riže koja će povisiti razinu šećera u krvi brže.

Bijela riža s visokim glikemijskim indeksom može biti ukusnija jer je vrlo slična šećeru, ali prečesto konzumiranje može dovesti do debljanja, dijabetesa i srčanih problema.

Možda ćete biti u iskušenju da je jedete prije fizičke aktivnosti za brzi energetski poticaj, ali u većini slučajeva bijela riža neće pomoći i mogla bi čak i oslabjeti vašu izvedbu. Zato se preporuča jesti smeđu rižu oko tri sata prije vježbanja. Ako to nije moguće, preporuča se manji obrok smeđe riže jedan sat prije vježbanja.

Tijekom vježbanja jedite namirnice visokog glikemijskog indeksa, brzo probavljive ugljikohidrate, pa će tako bijela riža (možda u obliku rižinog kolača) poslužiti kao dobar izvor energije.

Smeđa riža se probavlja sporije i neće tako brzo tijelu dati potrebnu energiju.

Ovisno o vašim potrebama izaberite i vrstu riže koju ćete imati na svom jelovniku i ne zaboravite da je vaše tijelo vaš pokretač.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju