Regiju je jutros rastužila vijest da je u 88. godini života preminuo Miroslav Ćiro Blažević. Trener svih trenera izgubio je bitku s teškom bolesti protiv koje se borio do zadnjeg trena, onako kako to i doliči čovjeku čijem smo se pobjedničkom duhu desetljećima divli.

Galerija Miroslav Ćiro Blažević Miroslav Ćiro Blažević Miroslav Ćiro Blažević +4 Miroslav Ćiro Blažević

Iako je 1998. godine doveo Hrvatsku do brončane medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu, to nije smatrao svojim najvećim uspjehom. Naravno, kao krunu karijere Ćiro je navodio 1982. godinu, kada je s Dinamom osvojio titulu prvaka Jugoslavije.

Zagreb ju je čekao 24 godine i napokon dočekao, zahvaljujući legendarnoj generaciji igrača predvođenih Ćirom i njegovom nepogrešivom taktikom.

I bijelim šalom.

Miroslav Ćiro Blažević s bijelim šalom Miroslav Ćiro Blažević s bijelim šalom (Foto: Arhiva/Cropix)

Bilo je teško zamisliti Dinamova trenera bez tog modnog dodatka. Kad bi izašao iz tunela koji vodi od svlačionica do terena pa koračao pored zapadne tribine prema klupi, zamahnuo bi rukom u znak pobjede i tako animirao zagrebačku publiku i dignuo tribine na noge. Baš taj izlazak, taj elegantni hod i pobjednički uzdignuta ruka uz neizostavni bijeli šal jedna su od sekvenci koju naši navijači najviše pamte, poručili su prošle godine iz Dinama uoči početka prodaje replike kultnog dodatka.

Ćiro ga je zapravo počeo nositi isključivo kao elegantan modni dodatak, a onda su usred Dinamova proljeća krenule priče kako mu bijeli šal donosi sreću, pa je postao i svojevrsna amajlija.

Miroslav Ćiro Blažević Miroslav Ćiro Blažević (Foto: Tea Cimas/Cropix)

S vremenom su bijeli šal zamijenili modeli u drugim bojama, kojima je uvijek elegantni Ćiro volio nadograditi svoje odjevne kombinacije, i na terenu i izvan njega.

Miroslav Ćiro Blažević Miroslav Ćiro Blažević (Foto: Ronald Gorsic/Cropix)

Originalni bijeli šal Ćiro je 2014. godine pohranio u Vremenski trezor Zagrebačke banke, koji će se otvoriti nakon sto godina. Tako će 2114. godine javnost opet imati priliku vidjeti najlegendarniji modno-sportski dodatak u našoj povijesti i prisjetiti se uspjeha neponovljivog Ćire Blaževića.

Nosio je Ćiro i bili Hajdukov šal Nosio je Ćiro i bili Hajdukov šal (Foto: Pero Dragicevic/Cropix)

Od jednog uistinu siromašnog mladog čovjeka ja sam napravio karijeru. Ta karijera jedan je mukotrpan put na kojem svaki ambiciozni mladi čovjek treba biti spreman prijeći sve prepreke, a da ostaneš uvijek čist, na jedan džentlmenski i pošten način, rekao je Ćiro prošle godine na premijeri dokumentarca o svojem životu i karijeri.

Upravo ćemo ga tako pamtiti, kao ambicioznog džentlmena sa šalom oko vrata koji hrabro kroči prema svojem cilju ne obazirući se na prepreke.

Miroslav Ćiro Blažević Miroslav Ćiro Blažević (Foto: Admir Buljubasic/Cropix)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju