Jučer je u Washingtonu održan prosvjedni marš žena usmjeren protiv politike i šovinističke retorike novog američkog predsjednika Donalda Trumpa

Na prosvjednom Ženskom maršu protiv predsjednika SAD-a Donalda Trumpa održanom u Washingtonu pojavilo se nekoliko stotina tisuća žena.

Diljem svijeta u isto vrijeme održavali su se skupovi potpore ovom pokretu u organizaciji brojnih udruga za zaštitu ljudskih prava, a podršku maršu dao je zagrebački Centar za ženske studije koji je organizirao okupljanje na Cvjetnom trgu.

Među stotinama tisuća okupljenih prosvjednika u Washingtonu našao se i veliki broj poznatih žena koje su javno kritizirale politiku Donalda Trumpa. Među njima je bila i Madonna, ikona pop glazbe koja je tijekom svoje duge karijere uvijek dizala glas za manjine, obespravljene i marginalizirane ljude.

Na maršu je održala vatreni govor u kojem je pozvala na borbu protiv šovinizma i ksenofobije koje je Donald Trump u više navrata iskazao tijekom predizborne kampanje. Američka televizijska mreža CNN cenzurirala je njezin govor, ali necenzurirana verzija odmah se proširila internetom.

Madonnin govor u cijelosti prenosimo u nastavku teksta.

"Jeste li još uvijek budni? Čujete li me? Jeste li spremni prodrmati svijet?

Dobrodošli na revoluciju ljubavi. Na pobunu. Mi žene odbijamo prihvatiti ovo novo doba tiranije. Doba u kojem nisu samo žene u opasnosti nego svi marginalizirani ljudi. Doba u kojem bi se unikatno različite ljude moglo promatrati kao zločin. Trebala nam je ova tama da se je***o probudimo.

Izgleda smo svi skliznuli u lažni osjećaj ugode. Mislili smo da će pravda dobiti prevlast i da će dobro na kraju pobijediti.

Dobro nije pobijedilo na ovim izborima, ali dobro će pobijediti na kraju. Ovo što se danas događa znači da smo daleko od kraja. Danas se obilježava početak, početak naše priče. Revolucija počinje ovdje. Naša borba za pravo da budemo slobodni, pravo da budemo to što jesmo, da budemo jednaki.

Svakim korakom idemo zajedno kroz ovu tamu. Znajte da se ne bojimo. Nismo sami i nećemo odustati. U našem zajedništvu je moć i ni jedna suprotstavljena sila nema šanse kada se susretne licem u lice sa stvarnom solidarnosti.

A našim klevetnicima koji inzistiraju na tome da ovaj marš nikada ništa neće promijeniti – je***e se. Ovo je početak potrebne promjene. Promjene koja će zahtijevati žrtvu. Promjene zbog koje će mnogi od nas morati donijeti drugačije odluke u životu, ali ovo je početak revolucije. Danas vas želim pitati jeste li spremni? Pitala sam vas jeste li spremni? Recite da ste spremni. Da, spremni smo.

Da, ljuta sam. Da, bijesna sam. Da, željela sam dignuti Bijelu kuću u zrak, ali znam da to ništa neće promijeniti. Ne možemo pasti u očaj. Kao što je pjesnik W. H. Auden napisao uoči početka 2. svjetskog rata: 'Moramo voljeti jedni druge ili umrijeti'.

Ja biram ljubav. Jeste li sa mnom? Recite ovo sa mnom. Mi biramo ljubav!


 
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju