Sofisticirana, elegantna, nježna, a istovremeno tako izdržljiva, orhideja je jedan od najljepših cvjetova na svijetu. Poznajemo više od 25 tisuća različitih vrsta i svaka od njih osvaja nas svojom ljepotom.

Neobična orhideja koja izgleda poput papučice, a miriše na marelice Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 6 Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 2 Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 3 +4 Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 1

Sobne biljke potrebno je pravilno zalijevati, dohranjivati i držati na optimalnom mjestu kako bi živjele što duže i tako krasile naš dom.

Ljubitelji biljaka složit će se da je upravo zalijevanje jedan od najvećih problema kod brige o biljkama – previše zalijevanja može potaknuti truljenje, a premalo može izazvati prijevremeno sušenje.

Ako korijenje postane srebrnkaste boje, posudu s orhidejom uronite u mlaku vodu – korijen će odmah poprimiti zdravu zelenu boju.

Koliko orhideje treba zalijevati, ovisi o njihovoj vrsti, ali uglavnom bi se mogle podijeliti u dvije kategorije – one kojima je potrebno jako puno vlage i kojima je jedino bitno da im zemlja nije prevlažna te one koje je potrebno redovito zalijevati i održavati visoku razinu vlažnosti dok su u sezoni rasta, dok u sezoni mirovanja između dvaju zalijevanja treba čekati da se zemlja potpuno osuši.

Stručnjakinja za orhideje Suzie Woolley podijelila je nekoliko savjeta koji će vam pomoći da orhidejama pružite točno onoliko vode koliko im treba.

Orhideje bismo trebali postaviti u prozirnu posudu i promatrati korijen. Ako je korijenje sivo ili bijelo – vašoj orhideji treba više vode. Ako ne reagirate na vrijeme, korijenje može postati suho ili čak krhko.

Orhideje trebaju nešto drugačiji pristup zalijevanju nego ostale sobne biljke. Stručnjakinja Suzie predlaže svakodnevno kupanje orhideja.

Ako je korijenje sivo ili bijelo – vašoj orhideji treba više vode

Izvadite orhideju iz posude i stavite je u kadu ili sudoper u plastičnu posudu s otvorima. Koristite mlaku nedestiliranu vodu i zalijevajte 15 do 20 sekundi. Ostavite da se ocijedi oko 15 minuta prije nego što je vratite na mjesto, objasnila je stručnjakinja za orhideje.

Ako primijetite da je korijenje postalo srebrnkaste boje, posudu s orhidejom uronite u mlaku vodu – korijen će odmah poprimiti zdravu zelenu boju.

Elegantne i profinjene: 10 najpopularnijih vrsta orhideja koje će uljepšati vaš dom Orhideja naslovna Orhideje - 2 Orhideje - 3 +9 Orhideje - 4

Bez obzira na vrstu, ističe stručnjakinja, sve orhideje mogu se zalijevati na ovaj način.

Najbolje je zalijevati orhideju jednom tjedno, pazeći da je tlo ravnomjerno vlažno, ali ne i natopljeno jer, za razliku od mnogih drugih sobnih biljaka, one ne vole sjediti u vodi.

Zalijevajte biljku odozgo svježom vodom (može i kišnicom) oko 10 do 15 sekundi, a zatim pustite biljke da se ocijede oko 10 do 15 minuta kako biste bili sigurni da se smjesa za posude osušila, zaključila je.

Orhideja Orhideju treba zalijevati s obzirom na vrstu (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju