Thomas Carlyle Ford, američki modni dizajner i filmaš, rođen je 27. kolovoza 1961. godine u Austinu u američkom Teksasu.

Kreativni direktor modnih kuća Gucci i Yves Saint laurent, pokrenuo je vlastitu modnu marku Tom Ford 2005. godine. U njegovoj bogatoj biografiji upisan je i podatak da je napisao i režirao hvaljene filmove - "Samac" 2009. i "Noćne životinje" 2016. godine. Trenutno je na čelu uprave Vijeća modnih dizajnera Amerike.

Veći dio djetinjstva ovaj je modni dizajner proveo na ranču svojih djedova i baka u gradiću Brownwood. Njegovi roditelji, Tom Ford stariji i Shirley Bunton, oboje su radili kao agenti za nekretnie.

Iako se kao njegova najdraža zanimacija u djetinjstvu navodi izležavanje uz bazen, odrastajući je razvijao i interes za umjetnost i slikarstvo. Sam je za sebe rekao da je uvijek bio vrlo vizualan, kao i da je dizajn bio nešto što ga je odvuvijek zanimalo.

Ne mislim pri tome da sam već s pet godina crtao skice odjeće, ali kada bi moji roditelji izašli na večeru i ostavili me samog, prije njihovog povratka preuredio bih dnevni boravak, rekao je jednom prilikom. A njegovi roditelji ohrabrivali su ga u njegovim željama. Što bi zamislio, to je i dobio.

Kada je u pitanju interes za modu, imao je dva uzora - majku, koju je opisao kao vrlo klasičnu i elegantnu, i baku po ocu za koju je svojedobno rekao da je bila vrlo elegantna na teksaški način. Kasnije će, u Gucciju, spojiti njihova dva stila prilikom stvaranja novog imidža ove modne kuće.

ODLUKA KOJA JE OBILJEŽILA NJEGOV ŽIVOT

Kada je Tom imao 11 godina, obitelj se preselila u Santa Fe u Novom Meksiku. Tamo je upisao srednju školu, a nakon mature, preselio se u New York gdje je 1979. počeo studirati povijest umjetnosti.

Fakultet je patio zbog njegovih redovitih odlazaka u popularni Studio 54. Nakon godinu dana odustao je od povijesti umjetnosti i jedno vrijeme preživljavao snimajući reklame.

A onda je na njujorškoj školi dizajna Parson upisao arhitekturu. Nastavio je i s redovitim odlascima u studio 54 koji će kasnije imati veliki utjecaj na njegov dizajn. Tijekom studiranja, godinu i pol dana proveo je u Parizu gdje je radio kao pripravnik u uredu za tisak modne kuće Chloe gdje je rastao njegov interes za modu. Iako je diplomirao arhitekturu, posljednju godinu na fakultetu proveo je studirajući modu.

Dizajner Tom Ford Lekcije džentlmena s pokrićem: Što bi muškarci uvijek trebali imati u svom ormaru?

Govoreći o odluci da se posveti modi rekao je da se jedno jutro probudio i zapitao što to radi. Arhitektura je bila previše ozbiljna za njegove pojmove, a moda mu se učinila kao savršena ravnoteža između umjetnosti i trgovine. I tako je donešena odluka koja je obilježila ostatak njegovog života.

Nakon što je diplomirao 1985. godine, Ford je bio odlučan u namjeri da se zaposli kod ugledne dizajnerice sportske odjeće, Cathy Hardwick. Mjesec dana svaki je dan nazivao njezin ured. Uz nadu da će se tako riješiti dosadnjakovića na telefonu, jedan dan javila mu se dizajnerica osobno. Pitala ga je za koliko može doći do njezinog ureda, a on se u njemu nacrtao niti dvije minute kasnije. Zvao ju je, naime, iz predvorja.

Prisjećajući se njihovog prvog susreta, Hardwick je rekla da mu nije željela davati lažnu nadu, a pitanje koje mu je postavila bilo je tko su mu omiljeni europski dizajneri. Odgovorio je Armani i Chanel, a mjesecima kasnije, kada ga je pitala zašto je rekao baš ta dva imena, odgovorio joj je vrlo jednostavno - zato što si na sebi imala Armani.

GUCCI ERA

Dvije godine Ford je radio za Hardwick, nakon čega je počeo dizajnirati jeans za Perry Ellis u New Yorku, a 1990. godine preselio se u Milano kako bi preuzeo ulogu dizajnera ženske odjeće za Gucci.

U to vrijeme u Gucciju su teško držali korak s tržišnim trendovima, a napredak su ometali i sukobi uprave. Dolazak Toma Forda pokazao se kao pun pogodak jer je vrlo brzo Gucciju udahnuo novi život, a već je 1992. godine zasjeo na mjesto direktora dizajna. Dvije godine kasnije postao je kreativni direktor ove modne kuće.

Imidž ove modne kuće Ford je potpuno obnovio i promijenio. Minimalizam ranih 90-ih zamijenili su retro izlged i odjeća koja je isijavala seksualnu privlačnost. Dio Guccija postali su baršun, satenske košulje, metalik lakirane čizme... Godinu kasnije, 1995. doveo je francusku stilisticu Carine Roitfeld i fotografa Maria Testina kako bi stvorili niz novih oglasnih kampanja. Prodaja modne kuće je porasla za 90 posto, a 1999. je Gucci, koji je prije Fordovog dolaska bio pred stečajem, bio procijenjen na više od četiri milijarde dolara.

Pod Fordovim vodstvo, Gucci je kupio i uglednu francusku modnu kuću Yves Saint Laurent, a Ford je proglašen i njezinim kreativnim direktorom. Zbog nesuglasica s čelnim ljudim grupacije, Ford se razišao s Guccijem u travnju 2004. Iskustvo je opisao razarajućim jer je 15 godina života uložio u taj posao. Kada je otišao, četiri su osobe angažirane da podijele posao koji je on radio.

VLASTITI BREND

Do 2004. godine, cijelo jedno desetljeće Ford je bio Guccijeva pokretačka snaga, a onda je došlo vrijeme za vlastiti brend. Godine 2005. pokrenuo je liniju muške odjeće, beauty proizvoda i naočala nazvanu po njemu. Žene koje će nositi njegove proizvode opisao je kao inteligentne osobe koje dobro poznaju svoj stil.

Pozornost javnosti privukao je kada se u vlastitom odijelu pojavio na naslovnici Vanity Faira, između Keire Knightley i Scarlett Johansson koje su obje pozirale gole.

Popis slavnih osoba koje su nosile njegovu odjeću je impresivan. Prva dama Michelle Obama na vrhu je liste koju čine i Beyoncé, Jennifer Lopez, Gwyneth Paltrow, Anne Hathaway, Daniel Craig, Tom Hanks, Johnny Depp, Ryan Gosling, Will Smith, Julianne Moore i Hugh Jackman. Dizajnirao je odijela za Jamesa Bonda, odnosno Daniela Craiga za posljednja četiri filma o najpoznatijem tajnog agentu.

Deset njegovih kreacija koje u kojima su slavne glumice plijenile pozornost na crvenih tepisima pogledajte u našoj galeriji.

KRITIKE JAVNOSTI

Ono zbog čega je Tom Ford često prozivan i kritiran je činjenica da u brojnim kampanja koristi gole žene. Njegovi kritičari tvrde da su radi o vulgarnim, seksističkim i objektiviziranim reklama. Jedna od reklama bila je čak i zabranjena u Italiji.

Odgovarajući na kritike, dizajner je rekao da jednako rado objektivizira i muškarce te da se muška golotinja u našoj kulturi ne može prikazati na jednak način kao ženska. Istaknuo je i da je svojedobno za Yves Saint Laurent napravio oglas koji je uključivao mušku golotinju, ali je on povučen.

BROJNA PRIZNANJA

Ranije spomenuta filmska karijera Toma Forda počela je 2009. godine kada je napisao i režirao film "Samac" u kojem glavne uloge igraju Colin Firth i Julianne Moore. Film je oduševio kritiku, a Firth je dobio nominaciju za Oscara za najboljeg glumca. Fordov film iz 2016, "Noćne životinje", donio mu je nominaciju za Zlatni globus za najbolju režiju.

U svijetu mode Ford je pak osvojio brojne nagrade i priznanja, kako za rad s Guccijem tako i za rad s vlastitim brendom.

Uspjeh nije izostao ni u svijetu parfema. Prvi miris koji je izdao pod svojim imenom bio je "Black Orchid" 2006. godine. Njegovu liniju mirisa ne samo da vole žene i muškarci diljem svijeta, nego mu je osigurala i brojne nagrade.

PRIVATNI ŽIVOT

Tom Ford bio je u braku s modnim novinarom Richardom Buckleyjem koji je preminuo prošlog rujna. Tijekom zajedničkog života od 35 godina dobili su sina koji se zove Alexander John "Jack" Buckley Ford, a rodila im ga je u rujnu 2012. surogat majka. 

Ipak, nasuprot mirnom obiteljskom životu i dalje se nalaze mladenačke i seksualno provokativne kampanje, a sam dizajner rekao je da ga nimalo ne uznemirava činjenica da se njegov osobni život i javno stvorena slika o njemu naizgled ne podudaraju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju