Ona je česta slastica na blagdanskom stolu, a volimo je u svim godišnjim dobima i u raznim prilikama, bio to jedan obični vikend, rođendan ili pak blagdan. U nastavku donosimo recept za mileramku u nešto drugačijem, ali jednako slasnom izdanju.
Mileram-kocke - sastojci:
Za tijesto:
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- 250 g glatkog brašna
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 250 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 900 g milerama
Za završni sloj:
- 7 listića želatine
- 750 g zamrznutog šumskog voća
- 5 žlica šećera
Mileram-kocke - priprema:
- Omekšali maslac izmiksajte sa šećerom. Dodajte jaje, izmiksajte te dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Izradite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Odvojite malo mlijeka, a ostatak stavite zakuhati zajedno sa šećerom. U malo mlijeka izmiksajte puding, da vam ne bude grudica te ulijte kada ostatak mlijeka provrije. Nastavite miješati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Pustite dvije-tri minute da se malo prohladi, a zatim dodajte mileram te dobro izmiksajte da vam se svi sastojci sjedine.
- Tijesto nakon 30 minuta izvadite iz hladnjaka, stavite na radnu plohu te dodajte još šaku brašna i premijesite. Zatim ga razvaljajte na veličinu kalupa i stavite u nj. Izlijte mileram kremu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170° 45 minuta.
- Kada je kolač pečen, još će se krema lagano tresti, ali kako se bude hladila stisnut će se. Pustite da se potpuno ohladi.
- Želatinu namočite u vodi i ostavite pet minuta.
- Šumsko voće stavite u posudu, dodajte šećer i podlijte s 150 ml vode, pustite da se krčka na laganoj vatri. Kada se voće otopi, možete ga malo usitniti štapnim mikserom.
- Želatinu ocijedite, zagrijte u manjoj posudici i dodajte u šumsko voće. Dobro promiješajte i prelijte preko kolača. Pustite u hladnjaku na par sati i poslužite.
Recept za mileram-kocke s nama je podijelio portal Slatkopedija, a autorica recepta je Nevena Josipović.
Provjerite i naš recept za klasičnu mileram-tortu sa šumskim voćem, a naš prijedlog je i recept za neodoljivu čokoladnu mileramku.
Ako tražite još ideja za kremaste torte, klasične kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu i našim bogatim popisom uskrsnih slastica.
Dobar tek!