Biokemijska trudnoća je stanje povišene razine hormona trudnoće, humanog korionskog gonadotropina, bez prisutnosti ploda u maternici. Biokemijsku trudnoću žene često niti ne primijete, budući da se spontani pobačaj i krvarenje jave rano, u vrijeme očekivanog menstrualnog krvarenja te tada žene smatraju da se radi o urednom menstruacijskom ciklusu.

U nastavku teksta govorimo o biokemijskoj trudnoći – što je, koji su njezini uzroci, kojim se simptomima prezentira, kako postaviti dijagnozu, ali i donosimo sve o ovulaciji i trudnoći nakon biokemijske trudnoće.

Biokemijska trudnoća predstavlja povišenje hormona trudnoće, hCG-a uz odsutnost ploda u maternici. β-hCG ili beta-humani korionski gonadotropin je najbolji biokemijski pokazatelj trudnoće. Izlučuje ga posteljica, a moguće ga je dokazati u krvi već sedam dana od ovulacije. Na mjerenju ovog hormona temelje se svi testovi na trudnoću. Biokemijska trudnoća traje vrlo kratko, odnosno ona označava gubitak ploda u najranijem stadiju kada se sama implantacija (ugnježđenje) ploda u stijenku maternice nije još niti do kraja dogodila.

Potrebno je razlikovati biokemijsku trudnoću od one izvanmaternične, koju također karakterizira mjerenje povišene razine hormona trudnoće, β-hCG i prazna maternica pri ultrazvučnom pregledu, ali i prisutnost ploda koji se implantirao na drugim lokacijama (jajnik, trbušna šupljina, jajovod).

Slika nije dostupna Kako sam nakon višestrukih spontanih pobačaja napokon rodila

KOJIM SE SIMPTOMIMA PREZENTIRA BIOKEMIJSKA TRUDNOĆA?
Ne postoje jedinstveni simptomi koji upućuju da se biokemijska trudnoća zaista i dogodila. Jedini pravi pokazatelj jest krvarenje (tj. menstruacija) koje se javlja uslijed odbacivanja ploda zajedno s dijelom endometrija (stijenkom maternice). Kod pojedinih žena biokemijska trudnoća može biti praćena i točkastim krvarenjem (eng. spotting) otprilike 7 dana prije mjesečnice te bolnim grčevima u donjem dijelu trbuha.

ZAŠTO BIOKEMIJSKA TRUDNOĆA NASTAJE?
Postoji više uzroka biokemijske trudnoće. Neki od njih su:
• Zakašnjela implantacija (ugnježđenje) ploda
• Poremećaj u razvoju ploda (najčešće kromosomske anomalije)
• Tanak endometrij (stijenka maternice)
• Defekt u razvoju posteljice

BIOKEMIJSKA TRUDNOĆA NAKON UMJETNE OPLODNJE
Tijekom procesa umjetne oplodnje češće se i detaljnije prati razina hormona trudnoće (β-hCG), stoga se češće dijagnosticira i sama biokemijska trudnoća. Kada se pojavi nakon umjetne oplodnje, biokemijska trudnoća označava veću šansu da će sljedeći IVF-postupak rezultirati trudnoćom, ali ne isključuje i pojavu ponovne biokemijske trudnoće ili spontanog pobačaja.

BIOKEMIJSKA TRUDNOĆA – ISKUSTVA
Biokemijsku trudnoću mnogi parovi, a posebice oni koji se dulje vrijeme bore s neplodnošću i/ili su u procesu umjetne oplodnje, doživljavaju kao negativno iskustvo. Razlog negativnih emocija je inicijalni osjećaj uzbuđenja i sreće nakon pozitivnog testa na trudnoću, koji je praćen razočarenjem kada se ultrazvučnim pregledom ne ustanovi prisutnost ploda u maternici žene. Neke parove biokemijska trudnoća demotivira za daljnje pokušaje začeća, a neki od njih bore se s osjećajem krivnje i postavljaju si mnoga pitanja, poput "Je li nam uopće suđeno imati djecu?" i "Jesam li ja naštetila plodu i uzrokovala pobačaj?". Važno je naglasiti da nikako žena ili njezin partner nisu krivi za biokemijsku trudnoću te da je važno ne gubiti nadu, budući da se i nakon biokemijske trudnoće može ponovno zanijeti.

LIJEČENJE BIOKEMIJSKE TRUDNOĆE
Nakon biokemijske trudnoće nisu potrebni ginekološki zahvati, kao što je ponekad primjerice potrebna kiretaža nakon spontanog pobačaja, budući da se plod nije niti ugnijezdio u stijenku maternice. Ipak, preporuča se obaviti ginekološki pregled nakon same biokemijske trudnoće.

Žena kod ginekologa Bartolinijeva žlijezda: Mnogima nepoznata žlijezda čije upale i ciste mogu biti izrazito nelagodne

OVULACIJA I TRUDNOĆA NAKON BIOKEMIJSKE TRUDNOĆE
Dobra vijest je da se ovulacija može dogoditi već sljedećeg menstrualnog ciklusa, iako je kod nekih žena potrebno i nekoliko njih kako bi došlo do regulacije razine hormona i uspostave same ovulacije. Svim ženama koje su u procesu umjetne oplodnje i idu na indukciju ovulacije, preporuča se konzultirati s izabranim ginekologom koji će individualno odrediti kada je vrijeme za sljedeću indukciju.

Nakon biokemijske trudnoće moguće je zatrudnjeti već u sljedećem ciklusu, a kao što smo ranije naveli, u procesu umjetne oplodnje, biokemijska trudnoća označava čak i veću šansu za trudnoću u sljedećem postupku.

Na kraju, važno je znati da biokemijska trudnoća ne znači da će svaki sljedeći postupak rezultirati istom ili da buduće trudnoće neće uspjeti. Isto tako, važno je shvatiti da niste vi krive za nastanak biokemijske trudnoće, već je ona rezultat djelovanja brojnih bioloških čimbenika.

TEKST PREUZET SA STRANICE POLIKLINIKE MAZALIN.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju