Elizabeth Holmes je najmlađa milijarderka u svijetu koja je sama stvorila svoje carstvo. Amerikanka stara 31 godinu ove se godine našla na Forbesovoj ljestvici najbogatijih žena, ali se i uspela na popis 100 najutjecajnijih osoba na svijetu prema mišljenju časopisa Time


Elizabeth Holmes
je najbolji dokaz da američki san uistinu postoji. Sa svega 19 godina, i nakon što je odustala od studiranja nanotehnologije na prestižnom sveučilištu Standford, 2003. osnovala je tvrtku 'Theranos'.

Iz fakultetskog podrumskog stana i s novcem rezerviranim za njeno obrazovanja započela je s radom na mnogobrojnim bio-tehnološkim patentima, kojim obično dominiraju muškarci.

Za Elizabeth Holmes se priča da nema privatnog života, ali je ponosna vlasnica 84 bio-tehnoloških patenta koji će unijeti revoluciju u naše živote.

Danas ima imovinu procijenjenu na 4,5 milijarde dolara zbog čega je ove godine zasjela na prvo mjesto Forbesove ljestvice najimućnijih žena svijeta koje su same stekle svoje carstvo, te je tako pretekla nekadašnju kraljicu ove liste – Oprah Winfrey koja ima tek 3,1 milijardi.

Strah od igle
Većina toga novca potječe od njene revolucionarne tehnike u testiranju ljudske krvi do koje je došla radeći u tajnosti. Umjesto vađenja krvi uz pomoć igle, koje se Elizabeth privatno boji, osmislila je tehnologiju koja omogućuje provođenje tridesetak medicinskih testova na samo jednoj kapi krvi, koja se pohranjuje u minijaturnu bočicu – nanotainer.

Ovaj tip vađenja i testiranja krvi skraćuje postupak za pacijenta i liječničko osoblje, čini ga lakšim i bezbolnijim te deseterostruko smanjuje troškove postupka. Zahvaljujući partnerstvu s lancem američkih drogerija Walgreens od prošle godine pokrenuto je građenje wellness centara diljem Amerike u kojima je dostupna ta usluga, te zbog kojeg će njeno bogatstvo još više rasti.

Veganka koja voli ljubavne romane
Rođena u obitelji diplomata i političara, Elizabeth Holmes naučila se od najranije dobi na česta seljenja i promjene. Živjela je u Kini zbog čega je danas odlično govori mandarinski, a kao devetogodišnjakinja svojem je ocu napisala pismo u kojem je istaknula: 'Ono što želim u životu da otkrijem nešto novo, nešto što čovječanstvo nije znalo da je moguće,'

Elizabeth Homes zbog stalnog posla gotovo da nema privatni život. Časopis The New Yorker ju je opisao na sljedeći način:

'Ona može napamet citirati Jane Austen, ali više ne provodi vrijeme čitajući romane. Ne izlazi na sastanke, ne posjeduje televizor i nije otišla na odmor više od 10 godina. Veganka je, a nekoliko puta dnevno pije napitak sastavljen od krastavca, peršina, kelja, špinata, zelene salate i celera.'

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju