Na bol u kralježnici i vratu utječu brojni faktori – sve od kreveta na kojemu spavamo do načina na koji vježbamo. Njujorški kirurg iz centra Spine Surgery & Rehabilitation Medicine tvrdi da je za to kriva i preuska odjeća


Za bol u kralježnici spremni smo optužiti pogrbljeni hod, loš madrac i žestoki vježbački ritam uoči dolaska ljeta, no usku odjeću rijetko tko se sjeti dodati na popis uzročnika ovog zdravstvenog problema.

Dr. Kenneth Hansraj iz njujorškog liječničkog centra Spine Surgery & Rehabilitation Medicine tvrdi da su upravo uski odjevni komadi poput skinny traperica i pencil suknji, te korzeti glavni krivci za križobolju.

Na bol u leđima utječe pogrbljeni hod, san na lošem krevetu kao i preuska odjeća.

'Radi se o odjeći koja je preuska, previše kruta i koja sputava normalno kretanje pa izaziva dodatan stres kod osobe koja ju nosi, što se opet manifestira kroz ukočenost vrata, ramena i leđa,' pojašnjava dr. Hansraj.

To ne znači da biste trebali odustati od uskih komada, ali bi definitivno trebali birati materijale koji u sebi sadrže elastičnih niti. Pitate se kako odabrati poželjan komad odjeće koji neće naštetiti vašoj kralježnici?

Napravite najjednostavniji test: pokušajte gurnuti prst ispod uske odjeće. Ako to učinite bez problema, odjevni komad je u redu. Ako se mučite sa zadatkom, a materijal izaziva veliki otpor, vrijeme je za odabir udobnije odjeće. 
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju