Problemi sa zdravljem koji se kriju iza kožnih promjena na licu

Podijelite na

Naše tijelo je ogledalo našeg zdravlja. Koža, kao najveći organ, često nam šalje poruke o tome kakvi se zdravstveni problemi kriju u tijelu.

Autor : Zadovoljna Objavljeno: 19.6.2017 / 09:29

Kožne promjene otkrivaju puno o našem zdravlju

Kožne promjene otkrivaju puno o našem zdravlju (Foto: Guliver/Thinkstock/Zadovoljna)

Koža lica tj. na njezina boja na tom području tijela može na otkriti puno toga o našem zdravlju. U nastavku pogledajte na kakve eventualne zdravstvene probleme upućuje određena boja.

1. Crvena
– obično je ova boja lica samo reakcija na stres, ljutnju, anksioznost i neko drugo ekstremno emotivno stanje ili pak hranu i piće koje smo unijeli u organizam.

Međutim, kronično crvenilo je znak nekog skrivenog zdravstvenog problema. Ono na području obraza i nosa ukazuje na visoki krvni tlak ili autoimune bolesti uzrokovane povećanom razinom kortizola u krvi.

"Kronično crvenilo je znak nekog skrivenog zdravstvenog problema. Ono na području obraza i nosa ukazuje na visoki krvni tlak ili autoimune bolesti uzrokovane povećanom razinom kortizola u krvi."

2. Narančasta - problemi s gušteračom i slezenom

3. Žuta – žućkasto lice je tiho upozorenje da vaša jetra i žuč ne rade kako spada.

4. Zelena - veliki unos lijekova, problemi s probavom i radom krvožilnog sustava. Također može biti znak hipokromne anemije tj. nedostatka željeza u krvi.

Ovo zdravstveno stanje nekada se nazivalo kloroza jer je zbog njega koža dobivala specifičnu zelenkastu boju na temelju koje se je postavljala dijagnoza anemije.

5. Plava – mjestimično modra koža može biti znak cijanoze, zdravstvenog stanja do kojeg dolazi zbog povećanja koncentracije hemoglobina u tijelu tj. manjka kisika.

Methemoglobinemija je nasljedna ili stečena bolest koju uzrokuje methemoglobin, hemoglobin koji na sebe ne veže kisik i također uzrokuje plavkastu boju kože.

6. Bijela i blijeda: Blijedo lice i obrazi znak su oslabljenih žlijezdi i neaktivne jetre. Osim na anemiju, upućuju i na oslabljeni imunološki sustav. Bijele mrlje na licu mogu biti znak problema s bubrezima.

Pročitajte još o ...

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se