Kavice kod kuće obično se odnose na tursku kavu koju su prvo spravljale naše bake i mama, a sada i mi. Ipak, dosta je nas koji s turskom kavom nismo na „ti“ pa svakodnevno žudimo za kremastom šalicom kave baš poput one iz kafića.

Galerija Kavica kod kuće baš poput one iz kafića Philips 5400 LatteGO aparat za kavu - 7 Philips 5400 LatteGO aparat za kavu - 1 +21 Philips 5400 LatteGO aparat za kavu - 2

Pravi kavoljupci znaju da je jednu takvu moguće imati i kod kuće uz nekoliko trikova kojima se služe i najbolji bariste.

Philips 5400 LatteGO aparat za kavu - 28 Philips 5400 LatteGO aparat za kavu - 28 (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)

Obratite pozornost na zrno kave

Iako se u kafićima rijetko nude zrna kave s raznih strana svijeta, ipak gledaju da je ono koje nude visoke kvalitete. U trgovinama i kafićima tako su najprisutnije 100% Arabica kave koje su idealne za espresso, ristretto ili Ameriano, dok su mješavine Aarabice i Robuste idealne za napitke kave s mliječnom bazom. Prilikom odabira zrna kave, valja posjetiti neku od specijaliziranih trgovina i u dogovoru s prodavačem odabrati onu koja će biti baš po našem guštu. Takve trgovine nude visoko kvalitetna zrna kave raznih aroma, pa će tako primjerice ona iz Kolumbije imati veća zrna negoli ostala, a prženjem će otkriti tamne note čokolade i karamele. S druge strane ona s Kostarike će biti nježnih citrusnih nota, ali ćemo osjetiti i blage okuse mirisne vanilije i orašastih plodova. Za koji tip kave ćemo se odlučiti ovisi o našim preferencijama, a možda se odlučimo i napraviti izlet u nepoznato i odabrati onu koja je potpuno drugačija od kave koju smo do sada pili.
Philips 5400 LatteGO aparat za kavu - 17 Philips 5400 LatteGO aparat za kavu - 17 Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac
Investirajte u kvalitetan aparat za kavu

Pravi zaljubljenici u kavu znaju da je vrhunska šalica kave stvar umijeća kojeg imaju samo pravi bariste. Iako ne posjedujemo takve vještine, pojedini aparati za kavu doveli su to umijeće gotovo do savršenstva. Jedan takav jest i Philipsov 5400 LatteGo, automatski aparat za espresso koji nudi široku paletu izbora ukusnih napitaka od kave, točnije njih 12- od aromatičnog espressa do kremastog Latte Macchiata. Tako možemo svaki dan isprobavati nove okuse.
Philips 5400 LatteGO aparat za kavu - 21 Philips 5400 LatteGO aparat za kavu - 21 Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac
Aparat ima ugrađen podesivi 100% keramički mlinac za precizno mljevenje svježih zrna kave. Pri zagrijavanju mlina, keramika ne mijenja okus zrna kave i prilično je dugovječna, pa će naš omiljeni napitak uvijek imati jednak okus neovisno o tome koliko smo aparat puta koristili. Tako ćemo svakodnevno uživati u očaravajućim aromama svježe pržene kave uz koje će dan odmah bolje početi. Philips 5400 ima intuitivni zaslon pa je njegova uporaba prilično jednostavna. Na zaslonu ćemo prilikom izrade kave uvijek moći složiti svoju kavu te sami odrediti koliko će kave, mlijeka i pjene biti u našem najdražem napitku. Za strastvene kavopije postoji i „Extra shot“ funkcija koja dodaje dodatnu dozu espressa svakom napitku. Jednom kada pronađemo onu savršenu kombinaciju, možemo je „pohraniti“, a to možemo napraviti nekoliko puta jer aparat ima mogućnost pohrane 4 profila. Tako ćemo jednim klikom svaki dan složiti baš našu, perosnaliziranu šalicu kave i uživati u malim ritualima koje nam pruža mirisni napitak bez kojeg ne možemo zamisliti dan. To su naši trenuci, naš odabir i naša šalica kave. 
Philips 5400 LatteGO aparat za kavu - 26 Philips 5400 LatteGO aparat za kavu - 26 (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Koristite punomasno mlijeko

Iako će mnogi reći da se kava ne bi smjela piti s mlijekom jer ono mijenja njen okus, gotovo svaki drugi Hrvat pije baš takvu i uživa u svakom njenom gutljaju. Kako bismo dobili jednu takvu kao iz omiljenog kafića, uvijek trebamo gledati da mlijeko koje stavljamo u kavu ima što više mliječne masti jer će takvo mlijeko dati našoj kavi onaj pravi puni okus i kremasti izgled. Pravu kremastu kavu možemo dobiti i uz pomoću aparata za kavu Philips 5400 koji dolazi u paketu s pretincem za kavu, ali i inovativnim LatteGo sustavom koji će uvijek napraviti svilenkastu mliječnu pjenu. Danas mnogi proizvođači mlijeka u svojoj ponudi imaju mlijeko za kavu s 3,8% mliječne masti pomoću kojeg ćemo postići prekrasnu pjenu i učiniti ritual ispijanja kave posebnim doživljajem. Ako izbjegavamo mlijeko, u trgovinama se može pronaći i velik izbor barista biljnih napitaka koji rade jednako dobru pjenu kao i oni na mliječnoj bazi. Bitno je samo voditi računa o tome da je mlijeko kremaste teksture te da je prethodno stajalo u hladnjaku.
Philips 5400 LatteGO aparat za kavu - 15 Philips 5400 LatteGO aparat za kavu - 15 Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac
Za spravljanje kave koristite filtriranu vodu

Nešto o čemu mnogi ne vode računa jest voda koju koristimo za spravljanje kave. Za razliku od one u Dalmaciji, voda je na sjeveru naše zemlje prilično tvrda i puna kamenca. Tvrda voda sadrži velike količine raznih minerala zbog kojih ukusna šalica kave postaja gorka šalica kave koja će trenutačno uništiti naše raspoloženje. Osim toga, tvrda voda svojim mineralima guši aparate za kavu, a s obzirom na to da ne postoji način na koji će izaći van, može doći do kvara na aparatu ranije negoli smo očekivali. Zagušeni aparati svaku šalicu kave čine sve manje ukusnom i stoga je važno paziti da je voda koju stavljamo prilikom izrade kave pročišćena i filtrirana. Neki aparati poput Philipsovog 5400 u svom spremniku imaju filter za vodu kako bi produljili svoj vijek trajanja. Jedino što je važno jest promijeniti ga nakon 600 napravljenih šalica kave kako bismo nastavili uživati u svakoj šalici kave kao da je prva.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Philips po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju