Ondje gdje se susreću hortikultura i umjetnost, baš tamo se nalazi bonsai, drevna japanska tehnika stvaranja minijaturnih stabala u posudi.

Galerija Fikus Ginseng Fikus Ginseng Fikus Ginseng +8 Fikus Ginseng

Ljudi koji su se okušali - i uspjeli, kažu da je za ovaj nevjerojatni pothvat potrebno puno truda i vremena te da je izrazito teško voditi brigu o živoj umjetnosti.

S druge strane, bonsai majstori cijeli svoj život posvete brizi o ovom minijaturnom drvcu, ljubimcu u posudi, koje u život unosi mir, sreću, zadovoljstvo, ljubav, blagostanje i hrpu pozitivne energije.

Čak su i samuraji nakon svake borbe trčali s posebnim škarama prema svome drvcu kako bi mu dali potrebu njegu. U japanskoj kulturi ova se biljka prenosi s koljena na koljeno, a da bi se neka obitelj smatrala tradicionalnom, u posjedu trebaju imati bonsai star barem 300 godina.

Fikus Ginseng Fikus Ginseng (Foto: Living4media)

U botaničkim vrtovima u Italiji, primjerice, možemo pronaći bonsai star više od tisuću godina.

Ovaj umjetnički pothvat iznimno je skup sport koji si ne može svatko priuštiti. Čak je i iskusnijim vrtlarima briga o bonsaiju konkretan izazov, jer uvijek postoji opasnost od odumiranja ove vrijedne biljke.

Ako vas ipak zanima briga o bonsaiju, postoji rješenje koje dolazi u obliku tako dobre biljke. Radi se o biljci imena ficus ginseng. Ovaj je fikus savršeno bonsai drvo za početnike jer su uzgoj i održavanje relativno jednostavni.

Fikus Ginseng Fikus Ginseng (Foto: Shutterstock)

Ginseng na kineskom jeziku znači korijen, a upravo je taj nepravilni i šarmantni korijen najljepši dio ove biljke. Krase ju i tamno zeleni, glatki listovi koji na prvi pogled stvaraju dojam umjetnog cvijeta.

Iskusni vrtlari mogu stvarati oblik debla, a razvoj i rast drveta mogu usmjeriti točno u smjeru u kojem žele pa tako imamo tanke i vijugave, ali i debeljuškaste i niske primjerke ovog divnog fikusa, koji može narasti do metar visine. 

Fikus Ginseng Fikus Ginseng (Foto: Shutterstock)

Za zalijevanje treba koristiti odstajalu vodu, može i voda iz klime, a najbolje ga je zalijevati tako da posudu povremeno uronite u vodu. Redovito ga treba prskati vodom, a obavezno je i orezivanje te gnojidba.

Zanimljivo je da ova biljka ne voli promjene pozicije pa ga treba držati ondje gdje ga prvotno postavimo. Najbolje mu odgovara temperatura od 15 do 25 stupnjeva te ga treba okretati prema suncu kako bi svaka strana biljke dobila jednaku količinu svjetlosti i topline.

12 biljaka koje nam u život i dom donose sreću Biljke koje donose sreću - 6 Biljke koje donose sreću Biljke koje donose sreću +9 Biljke koje donose sreću

Bonsai fikus treba presaditi u proljeće, svake dvije godine i treba paziti da ga ne smjestimo na propuh. Ako mu date malo pažnje, desetljećima možete imati predivnu biljku koja će skupljati tako puno uspomena. 

Fikus Ginseng Fikus Ginseng (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju