Torbice Bookice koje izrađuje Lovorka Dragun Mirković osvajaju svojim raznoraznim motivima i kvalitetnim materijalima od kojih su sašivene. Izrađuje ih u više veličina, a sve je zapravo krenulo od Lovorkine ljubavi prema knjigama i čitanju.

Galerija Bookica je brend torbica koje izrađuje Lovorka Dragun Mirković - 5 Bookica je brend torbica koje izrađuje Lovorka Dragun Mirković - 4 Bookica je brend torbica koje izrađuje Lovorka Dragun Mirković - 11 +9 Torbica Bookica sa slikom Fride Kahlo  

Naziv 'Bookica' nastao je od kombinacije engleske riječi za knjigu, 'book' i hrvatske riječi torbica, objašnjava Lovorka Dragun Mirković. Rođena Vinkovčanka diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te je do 39. godine radila u struci. Prije 10 godina sa sestrom Zrinkom i suprugom Hrvojem iz ljubavi prema čitanju i knjigama pokrenula je internetski antikvarijat koji je dosad narastao na 15.000 knjiga. Nedugo nakon pokretanja antikvarijata odlučili su se i na pokretanje naklade zaboravljenih knjiga.

Bookice su izrađene od različitih vrsta materijala, žutice, platna, laganih materijala, brokata te dekor materijali raznih debljina i motiva



Naša nakladna zadruga Ognjište u posljednjih deset godina objavila je 80-ak knjiga različitih književnih žanrova, a svima im je zajedničko to da su napisane prije 70, 80, pa i više godina. Bez obzira na vrijeme u kojem su napisane i teme koje obrađuju, vrlo su aktualne i danas te nimalo nisu izgubile na značaju, priča Lovorka. Želja im je također bila isporučiti knjige u lijepoj ambalaži.

Kako nismo ljubitelji papirnatih i PVC vrećica, došla sam na ideju da bih mogla sama šivati platnene vrećice, koje smo poklanjali pri kupnji knjiga. Vrećice su u početku bile male (za jednu do dvije knjige) i jednostavnog dizajna. No strast za šivanjem potpuno me je obuzela i nisam mogla odoljeti kad bih vidjela neki novi materijal. Lavina je jednostavno krenula.

Volimo reći da su naše platnene torbice namijenjene ljubiteljima čitanja, na putu do posla, u kafićima, na putovanjima, jer knjiga u Bookici uvijek je pri ruci
, otkriva. Kad je počela sa šivanjem Bookica, morala je i u potragu za trgovinama metražom.

Bookica je brend torbica koje izrađuje Lovorka Dragun Mirković - 9 Bookice dolazi u raznoraznim motivima Foto: Bookica

Čini se jednostavno, ali baš i nije. Nažalost, danas ih ima malo i uglavnom su to male kvartovske trgovine. No pravo je zadovoljstvo zaviriti u njih i otkrivati nove motive i teksture na tkaninama.


XXL BOOKICE HIT NA INTERLIBERU

Motive bira najviše po trenutnoj inspiraciji. Što se tiče citata na Bookicama, riječ je o odabiru najljepšeg citata iz knjige koju trenutačno pripremaju za objavu. Uvijek su te Bookice poklon kojim darivaju svoje vjerne čitatelje prilikom rezervacije knjige.

No kako su Bookice izazvale oduševljenje kod kupaca, na njihov nagovor odlučili su se i na prodaju. Tako su i motivi na torbicama postali daleko raznovrsniji nego što su to u početku i mogli predvidjeti. Lovorka ističe kako je uvijek otvorena prema prijedlozima i željama kupaca te nastoji nabaviti materijal sa željenim motivima. Materijali od kojih šije Bookice različitih su vrsta, od žutice, platna, laganih materijala, brokata, a u posljednje vrijeme to su najčešće dekor materijali raznih debljina i motiva. Najtraženije su velike Bookice (dimenzije 33 x 37 cm) čija je cijena 75 kuna i XXL Bookice (dimenzije 41 x 44 cm) čija je cijena 100 kuna.

Jako me veseli što Bookice nose i kupuju i odrasle žene i muškarci, djeca, pa čak i djedovi i bake. Prvo veliko oduševljenje s Bookicama 'uživo' dogodilo nam se u lipnju 2018. godine u Maksimiru na festivalu 'Tko pjeva zlo ne misli' kada smo prigodno objavili knjigu Caroline Invernizio 'Moderna grešnica', koju je u filmu čitala Ana Šafranek, a spalio ju Franjo Šafranek. Tada sam izradila Bookice s različitim notnim i glazbenim motivima. Drugi pravi bum bio je u studenom 2018. godine na Interliberu, XXL Bookice bile su pravi hit, govori Lovorka i dodaje:

Sretna sam što su kupci oduševljeni nakon kupnje. I kad se jave da im Bookica još ljepše izgleda uživo. Tko ju jednom kupi, rado ponovno kupi još neku za sebe ili za poklon. Posebno sam zadovoljna kada sretnem nekoga u gradu u šetnji s Bookicom na ramenu.

Bookica je brend torbica koje izrađuje Lovorka Dragun Mirković - 7 Torbica Bookica sa slikom Davida Bowieja (Foto: Bookica)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju