Mali dom naziv je za sirotište u centralnoj Keniji, u selu Lower Subukia. Ove godine za Božić imaju samo jednu želju.

Mali dom je franjevačka misija koju prevodi najmlađi hrvatski misionar fra Miro Babić. Cilj misije je pomoći odbačenoj i bolesnoj djecu u sirotištu. Ove godine Mali dom želi ostvariti jednu posebnu želju – izgraditi dom njihovoj Mami Franco.

MAMA FRANCO IZ MALOG DOMA

Njezino pravo ime je Louise, a ime „Mama Franco“ dobila je po svojem najstarijem sinu. U Istočnoj Africi, kada zasnuju obitelj, žene dobiju ime po najstarijem djetetu. Louise i njezin suprug Maurice prije nekoliko godina stigli su sa sjevera Kenije gdje su bujali plemenski nemiri i nastanili se na području misije. Louise je počela raditi u sirotištu kao „mama“ odnosno žena koja brine o djeci. I postala „velika mama“ Malog doma. Njezinih 6 sinova rastu s djecom iz sirotišta, a najmlađi među njima zove se Miro Babic Lugai kojeg je Louise rodila početkom ove godine. Mama Franco i suprug Maurice dali su mu ime po misionaru fra Miri Babiću jer njegova uloga u životima ovih ljudi je neizmjerna.

Zidovi zemljane kuće prekriveni su „tapetama“ od novina koje dekorativno uljepšavaju ovaj dom, ali i skrivaju pukotine na zidovima jer na afričkoj toplini zemljane kuće nemilice pucaju. Iznad njih je limeni krov s namjerno probušenim sitnim rupama – to je ovdje običaj da bi kroz njih ulazila svjetlost u kuću.
Na zidu iznad drvene klupe visi plišani medvjedić, a pored njega je slika u ružičastom okviru. Na toj slici Mama Franco u svom naručju drži djevojčicu kojoj mali Miro jako nalikuje. Valeria je njegova tri godine starija sestra koja je 2013. godine, kada je imala samo 10 mjeseci, umrla od malarije. Već desetu godinu obitelj Mame Franco živi u podstanarskoj zemljanoj kući jer svoju još nikada nisu uspjeli napraviti. Obzirom da su doseljenici na ovom području njihov najveći problem je što nemaju svoj komadić zemlje na kojem bi sagradili kuću.

Drvena klupa prekrivena plahtom jedan je od rijetkih komada namještaja.

I to je želja iz Malog doma – da do jednog od sljedećih Božića sagradimo kuću za Mamu Franco i njezinu obitelj. Zato smo danas odlučili napraviti prvi korak, zamoliti vas i pozvati da nam pomognete sagraditi dom ovoj obitelji. Pridružite se akciji „Dom za Mamu Franco“.

KAKO DO KUĆE

1. ZEMLJIŠTE 600 EUR-a (oko 4.000 kn)
Trebamo kupiti komad zemlje na kojoj bismo sagradili kuću, cijena zemljišta za jedno dvorište je oko 600 EUR (oko 4000 kn)

2. MATERIJAL ZA GRADNJU KUĆE
A) blatna kuća 450 EUR-a (oko 3.400 kn)
B) zidana kuća 4500 EUR-a (oko 34.000 kn)

Materijal za gradnju zemljane kuće je oko 450 EUR. Ovim iznosom pokriva se trošak drvenih greda i lima za krov. Zidovi i pod su zemljani, a sagradili bismo joj kuću s dvije prostorije.

Naša želja je da pokušamo napraviti zidanu kuću s betonskim podom i limenim krovom. Bila bi to obična zidana kuća s dvije prostorije, kuhinjom i sobom, bez wc-a, bez struje i vode. Samo osnovni krov nad glavom, no cijena zidane kuće skuplja je 10 puta. Za kuću od 20-ak kvadrata u koju bismo smjestili njezinu osmeročlanu obitelj trebalo bi nam oko 4500 EUR-a odnosno oko 34.000 kn.
Možda vam se naša želja čini neskromnom, ali tko svojoj mami ne bi poželio olakšati život!

EVO ŠTO MOŽETE UČINITI ZA MALI DOM:
1) podijelite ovaj post na svojem profilu – Facebook nam je veliki pomagač kako bi se informacija proširila,
2) proslijedite ovu priču nekome za koga smatrate da bi imao volje i mogao pomoći s ciglom-dvije,
3) prenesite u vašem uredu, na poslu, predložite vašoj šefici/šefu da sudjelujete u ovoj akciji,
4) ako želite i možete sudjelujte s vašom obitelji ili prijateljima.
I ne zaboravite – niti jedan dar nije mali! Želimo ovog Božića pronaći 3800 prijatelja koji bi nam sa svojih 10 kuna pomogli ostvariti ovaj cilj. Molimo vas stavite ovog Božića pod vaš bor 10 kuna
za Mali dom i Mamu Franco!

KAKO DAROVATI NA HRVATSKI RAČUN MALOG DOMA:

Novčane darove s naznakom (opis plaćanja): MAMA FRANCO možete uplatiti na:
(u PBZ banci):
 HR5123400091110539216
primatelj: PRIJATELJ MALOG DOMA, ZAGREB


*Polja – model i poziv na broj mogu ostati prazna 
(ako morate upisati onda: model 00; poziv: datum tipa 25102016)
Može – internet bankarstvom, ili u bilo kojoj banci ili direktno u PBZ ili u pošti i na mjestima gdje se plaćaju računi
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju