Boulevard Haussmann u 9. arondismanu Pariza prava je šoping-meka u kojoj se nalaze neke od najpoznatijih robnih kuća u glavnom gradu Francuske. Uoči blagdana ljudi posebno odlaze u Galeries Lafayette, koji svake godine oduševljava spektakularnim božićnim drvcem.

Monumentalna jelka postavlja se direktno ispod zapanjujuće secesijske kupole u središtu te robne kuće, a svake godine prati određenu temu.

Iako je Francuska trenutačno u djelomičnoj karanteni te su zatvorene sve neesencijalne trgovine – Galeries Lafayette i ove je godine predstavio svoje božićno drvce i popratnu blagdansku dekoraciju. Štoviše, propisane restrikcije nadahnule su ih za uređenje.

Ovogodišnje božićno drvce ukrašeno je s desecima različitih darova koje je u Pariz donijela djevojčica Celeste i treperavim lampicama koje se pale svakih pola sata.

S obzirom na to da putovanja trenutačno nisu moguća niti se preporučuju, belgijski umjetnik Tom Schamp poveo je sve zainteresirane na virtualno putovanje s djevojčicom Celeste. Ukrasio je 11 izloga robne kuće motivima s njezinih avantura te prikazao sve od sjevernih sela s polarnim medvjedima preko pustinja do kišnih šuma s ugroženim snježnim leopardima.

Vlasnici se nadaju kako će robna kuća biti uskoro otvorena. Dotad se u blagdanskim dekoracijama može uživati preko društvenih mreža ili vireći s ulice u okićene izloge.

Najpopularnije pariško odredište za blagdane

Božićna proslava i ukrašavanje ove veličanstvene robne kuće započelo je još dvadesetih godina prošlog stoljeća, a bila je namijenjena tek zaposlenicima i njihovim članovima obitelji. S vremenom su rasli apetiti i umjetnička ostvarenja, a Galeries Lafayette postalo je mjesto koje svatko treba posjetiti prije blagdana.

Aluminijsko stablo visoko 23 metra te napravljeno od 160 srebrnih kuglica visjelo je s krova Galeries Lafayette davne 1976. godine, te oduševilo cijeli Pariz i njegove goste.

Slavna dizajnerica Vivienne Westwood donijela je dašak britanskog Božića 1997. godine ukrasivši stablo anđelima i šarenim mašnama.

Nevjerojatno stablo s 5000 Swarovski kristala autora Hiltona McConnica krasilo je robnu kuću 2012. godine te privlačilo sve poglede neopisivim sjajem.

Slika nije dostupna Senzacija u Galeries Lafayette: Drvce zbog kojeg je Božić u Parizu još posebniji

Drvce je preokrenuto naglavačke dvije godine kasnije kada je Galeries Lafayette slavio Božić s čudovištima.

O važnosti ekologije i posljedicama globalnog zatopljenja pričalo se 2016. godine kroz oči polarnog medvjeda čiji je opstanak stavljen u opasnost. Umjesto klasičnog drvca robnu kuću krasila je nevjerojatna jelka napravljena od papira umjetnika Lorenzoa Papacea.

Tema prošlogodišnjeg uređenja u Galeries Lafayette bila je božićna košnica, a na vrh drvca stavljena je svjetlucava matica, uz mnoštvo predivnih zimskih cvjetova i pčela.

Neke od najljepših božićnih stabala u povijesti slavne francuske robne kuće provjerite u našoj fotogaleriji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju